Türkiye Triatlon Federasyonu, Didim Belediyesi, Didim Kaymakamlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen 2021 Didim Triatlon yarışlarına katılan Çanakkale Belediyesi spor A takım Sporcularından Batuhan Sağın katıldığı yarışlar ve Pandemi sürecinin sporculara etkisi hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yaptı.

Tam kapanmanın sporcuları olumsuz etkilediğini ve eksik antrenman yapmak durumunda kaldıklarını belirten Sağın, Pandemi’ye rağmen düzenlenen organizasyonların ise umut verici olduğunu kaydetti.
Çanakkale Belediyesi spor A takım sporcularından Batuhan Sağın Didim Belediyesi, Didim Kaymakamlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen 2021 Didim Triatlon Yarışlarına karşı düşüncelerini ifade eden Sağın, “Korona döneminde katıldığım ilk toplu yarış Didim triatlonu oldu. Triatlon Federasyonu'nun aldığı önlemler gayet yeterliydi. Herkes düzgün bir şekilde kurallara uyarak hareket etti. Bu organizasyon korona dönemine dair umut verici oldu. Didim Triatlonu benim triatlon adına ilk yarışımdı, küçük aksiliklere rağmen yarışı tamamlamak öncelikli amacımdı. İlk yarışım olmasına rağmen Genç A kategorisinde 31 kişiden 13. olarak yarışı tamamladım. Bu benim için iyi bir sonuç olmasa da tecrübe açısından iyi oldu. Bir dahaki yarışta daha iyi iş çıkarabileceğimi düşünüyorum’’ dedi.
“SAATLİ’NİN BAŞARISINDAN GURUR DUYDUM”
Çanakkaleli Milli Triatlet Nevra Başak Saatli, Genç Kadınlar Türkiye Şampiyonası'nı 1'nci olması hakkında da, ‘’ Arkadaşımın başarısı hakkında çok gururlu ve mutluyum. Kendisi antrenmanlarda canını dişine takarak çalışıyordu ve karşılığını en iyi şekilde aldı. Umarım daha iyilerini beraber görebiliriz. Kendisini her zaman destekledim ve destekçisi olmaya devam edeceğim’’ diye konuştu.
Pandemi Sürecinin ardından, Çanakkale’de önümüzdeki zamanlarda spor faaliyetleri başlamasını bekliyor musun? sorusuna ise genç sporcu, ‘’Şu an Çanakkale' de bildiğim kadarıyla tam kapanmadan sonra lisanslı sporcular için spor faaliyetleri başlamış durumda. Aynı şekilde bizim çalıştığımız havuzumuz ve stadımız da açıldı. Çanakkale'deki spor faaliyetlerine gelecek olursak 26/27 Haziran tarihinde Gelibolu Triatlonu ile Çanakkale'mizde spor faaliyetleri başlar ve gerisi gelir diye umut ediyorum. Tam kapanma özellikle sporcuları çok etkiledi. Kendi takımımdan örnek verecek olursam yarışmaya katılmadan 1 hafta öncesine kadar yaklaşık bir buçuk ay yüzme antrenmanı yapamadık ve bu bizim için çok büyük bir eksiydi. Antrenman eksiğine rağmen aldığımız dereceler ve takım arkadaşımızın gurur verici başarısı gelecek için umut vaad edici oldu.  Hepimizin isteği en kısa sürede herkesin spor hayatına düzenli bir şekilde tekrar başlaması ve en kısa sürede adapte olması’’ diye konuştu.

TRİATLON NEDİR?
Triatlon aslında kişisel bir spordur. Sporcunun erişebildiği gücü zorlayan insanüstü bir çaba gerektiren, değişik yaş gruplarının yapabileceği bir branştır.
Olimpik tarzda rekor denemelerinin yapılmadığı hava ve zemin koşullarına göre derecelerinin değişebildiği bir spor olması insanların bu spora ilgisini arttırıyor. Triatlon Sporu, kuvvet, dayanıklılık ve dayanıklılık becerilerinin çok iyi olmasını gerektirdiğinden ve çevresel koşullardan (rüzgar, yağmur, dalga vb.) kolayca etkilenebildiğinden dolayı elde edilen derecelerde rekor kırma gibi bir süre kavramı bulunmamaktadır. Ancak en iyi derece diye adlandırabileceğimiz ve bir önceki sene aynı yerde ve aynı parkurda yapılan yarışma ve yarışmaların tekrarında alınan derecelerin kıyaslanması sonucu tutulan zaman toplamı vardır. Triatlon sporu bir felsefik spordur. Azimle çalışan gereklerini yerine getiren herkes bir diğerini geçer mutlak birincilik ikincilik üçüncülük çok uzun süreli yoktur. Ama sağlam istikrarlı triatlet vardır. Hemen hemen mevcut tüm yarışmalara başarıyla katılan ve bitiren bir önceki derecesinden 1 saniye ve dakika önce bitiren minimum 10 yıl maksimum 20-25 yıl Triatlon sporuna gönül veren kişi gerçek triatlet gerçek şampiyondur.
 
Triatlonun genel kuralları
Triatlon üç farklı spor branşının, zaman ayırımı olmaksızın ard arda yapılması ile oluşan yeni bir spor branşıdır. Fiziksel özellikleri sebebi ile kendisine en yakın branş olarak gösterilen Atletizm’den bir hayli farklıdır. Çünkü Atletizm gibi sporun atalarından sayılan Yüzme gibi bir ana branşı ve teknik bir malzemenin kullanılmasını gerektiren bisiklet branşını da içermektedir. Ayrıca Atletizmin branşları olan Dekathlon, Pentathlon ve Hepathlon sporlarında puanlama, Triatlon’da ise süreye karşı yarışma esastır. Bir diğer fark da Triatlon’nun bu sporların aksine çıkıştan bitime kadar süren bir spor olmasıdır.
Triatlon’un Olimpiyat Oyunlarında kabul gördüğü branşlar sırasıyla, Yüzme-Bisiklet-Koşudur. Bunun yanında, Triatlon organize edildiği yerin özelliklerine uygun olarak değişiklikler gösterebilir. Örneğin Raft Sporu’nun yapılmasına müsait bir bölgede Yüzmenin yerine Rafting koyulabilir. Ya da kış sporlarının yapılmasına olanak veren bir yerde Yol bisikleti yerine, Mukavemet kayağı koyulabilir.

TRİATLON DİSİPLİNLERİNİN KURALLARI
Yüzme:
Yarışmacılar yüzme parkurunu tamamladıktan sonra bisiklet etabına devam etmek üzere bisiklet parkuruna koşarlar. Değişim alanı denilen, bisiklet ve malzemelerinin bulunduğu yerde kısa bir sürede hazırlanarak bisikletle yarışa devam ederler hazırlanma süresi toplam yarış süresine dâhildir.
Triatlon yüzme ile başlar. Genellikle erkek ve bayan sporcuların çıkışları ayrı ayrı verilir. Yüzme denizde yapılabildiği gibi göl, debisi az nehirler, kanallar ve havuzlarda da yapılabilmektedir. Yüzme normal olarak, deniz, göl, baraj gibi yerlerde hazırlanan geniş parkurlarda yapılmakta parkurun çıkış noktası yarışmacıların suyu rahatça terk edebilmesi için geniş tutulmaktadır. Avrupa’da sadece Triatlon için dizayn edilmiş havuzlar ve tesisler vardır.
Bütün yarışmacılar, organizatörlerin vereceği yüzme bonelerini giymek ve yarış numaralarını kol ve bacaklardan birisine yazmak zorundadırlar. Yarışmacılar istedikleri biçimde yüzebilir başlangıç ve bitiş noktalarında yürüyebilirler ancak Yüzme sırasında sporcular sadece mayo giymek zorundadırlar. Bunun dışında sporcuya avantaj sağlayacak herhangi bir yardımcı malzeme kullanamazlar. Ancak su ısısının organizasyon komitesinin belirleyeceği sıcaklığın altına düşmesi durumunda, sporcular wetsuit denen ve sporcuyu soğuktan koruyan giysiyi giyebilir.
Bisiklet:
Yüzme parkurunu tamamlayan yarışmacılar, bisikletleri ile önceden belirlenmiş parkuru herhangi bir yardım almadan tamamlarlar. Yarışmacılar bisiklet etabında güvenlik kaskı kullanmak ve organizatörleri tarafından temin edilen ve arkadan tam olarak görülen yarış numarasını, sırtlarına takmak zorundadır.
Sporcular, yarışma öncesinde organizasyon komitesi tarafından belirlenen değişim bölgesindeki kendi numaralarının olduğu yere bisikletlerini koyarlar. Yüzme parkurunu tamamlayan yarışmacılar değişim bölgesine gelerek kasklarını takarlar, ayakkabılarını giyerler ve bisikletlerini alarak değişim bölgesinden çıkarlar. Yarışmacılar, değişim bölgesinden çıkana kadar bisikletlerine binemezler. Değişim bölgesine yarışmacılardan ve görevli insanlardan (hakemlerden) başkasının girmesi yasaktır. Triatletler bisikletleri ile önceden belirlenmiş parkuru herhangi bir yardım almadan tamamlarlar. Yarışmacılar, bisiklet etabında güvenlik kaskı kullanmak ve organizatörleri tarafından temin edilerek kendilerine verilen yarış numaralarını, bisiklet etabı boyunca arkalarından görünecek şekilde sırtlarına takmak zorundadırlar.
10 metre kuralı:
Bir yarışmacı, önündeki diğer bir yarışmacıyı en az 10 metre yakından takip edebilir. Diğer bir değişle 10 metre yaklaşabilir. Bunun sebebi arkadaki sporcunun, önündekinin rüzgar çekiminden faydalanarak haksız bir rekabete yol açmasını engellemektir. Bu kuralı ihlal eden yarışmacılar motorlu hakemler tarafından “ya rakibini geç ya da 10 metre mesafeyi koru” diyerek ikaz edilirler. Yarışmacı kuralı tekrar ihlal ederse hakemler tarafından durdurulur ve kenarda 1 dakika bekleme cezası alırlar.
Koşu:
Yarış parkuru önceden belirlenmiş cadde ve patikalarda olabilir. Bisiklet etabını tamamlayan Triatletler, bisikletlerini değişim bölgesine, aldıkları yere koyarlar. Burada koşu ayakkabılarını alan yarışmacılar koşu parkurunu bitirmek üzere değişim bölgesini terk ederler. Burada geçen süre toplam yarış süresine dâhildir. Triatletler numaralarını koşu boyunca önlerinden görünecek şekilde takmak zorundadırlar. Yarışmacılara kesinlikle hiçbir dış destek verilemez.  Ancak resmi serinleme istasyonlarında su ve yiyecek verilebilir. Bitiş hattı belirgin bir şekilde hazırlanır ve yarışmacılar bu hattı geçerek yarışı tamamlar. Koşu parkurunun bitimi aynı zamanda triatlonun da bitişidir. Toplam derece alınır ve sıralama ona göre değerlendirilir.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı