Çanakkale Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar okulların açılacağı tarih ile ilgili bir değerlendirme yaparak, ‘’Son dönemde derslere katılım ve motivasyon oldukça düştü. Bu koşullarda ders kesim tarihinin 2 Temmuz olması oldukça geç. 18 Haziran tarihinde ders kesiminin yapılması en uygun karar olacaktır. Eylül’de de yüz yüze eğitime geçilmelidir’’ dedi.
1 Haziran'da yeni normalleşme sürecine girerken telafi eğitimi nasıl olacak? Bakan Ziya Selçuk, karnelerin 2 Temmuz'da verileceğini açıklarken, okulların ne zaman açılacağı ile ilgili kararın kabine toplantısı sonucu  netleşeceğini söyledi.

1 Haziran kademeli normalleşme sürecinden normalleşmeye geçiş tarihi olarak açıklanmasının ardından gözler Milli Eğitim Bakanının okullar ile ilgili söyleyeceklerine çevrilmişti, Bakan Selçuk geçtiğimiz gün açıklamasında, ‘’Bunun kararı kabine toplantısı ve sayın Cumhurbaşkanımızın takdiriyle bu hafta başı netleşecek. Tabii Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer ilgili bakanlıkların görüşleri de var. Tek başımıza alacağımız bir karar değil, Biz telafi eğitiminin haziran ayı başında başlamasını ve yüz yüze olmasını istiyoruz. Çünkü burada çocukların akademik eğitimlerinin telafisinden çok, onların psikolojik ve fiziksel telafileri bizim için önemli. Akranlarıyla oynamayan, evlere kapanan çocukları özgüvenleri açısından ruhsal olarak geliştirmeliyiz. Bu da yüz yüze olur’’ dedi.

“MOTİVASYON ÇOK DÜŞTÜ”
Yasin Hacimusalar, ‘’MEB, telafi eğitimi, okulların kapanması ve açılmasını ısrarla konunun muhatapları ve alınacak kararlardan doğrudan etkilenecek kesimler olan öğretmenler ve öğrencilerle tartışmıyor, konuşmuyor. Bu durumda da alınan her yeni karar yeni sorunlar üretiyor. Telafi eğitiminin kapsamı, biçimi ve uygulama esasları daha ortada yok. Üstelik neyin telafi edilmesi gerektiğine dair ölçüm yapılmadı. MEB’in öğretmenlerle uzlaşı sağlamadan yapacağı telafi eğitimi sadece “yapılıyor” görüntüsü verir; öğrencilerin gereksinimlerini karşılamaz. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler bu süreçte çok yoruldu, yıprandı. Son dönemde derslere katılım ve motivasyon oldukça düştü. Bu koşullarda ders kesim tarihinin 2 Temmuz olması oldukça geç. 18 Haziran tarihinde ders kesiminin yapılması en uygun karar olacaktır. Okulların Eylül’de yüz yüze eğitimle açılması temel hedef olmalıdır. Bunun için eğitim emekçilerinin tamamının aşılanması, düzenli test için alt yapının hazırlanması, yeterli derslik, fiziki önlemlerin alınması ve ek öğretmen ataması ilk aşamada yapılması gerekenlerdir. Tercih çocuklarımızdan ve onların geleceğinden yana olmalı’’ şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin Kovid 19 Aşı sürecinde randevu verilmesine yönelik de kısa bir değerlendirme yapan Hacımusalar, şu anda randevu verilen kamuda çalışan öğretmen sayısının 850 bin olduğunu, ama sırası gelen aşı yapan personelin ise 350 bin dolaylarında olduğunu ama kamu çalışanların dışında takribi 230 bin çalışan öğretmenin aşı sırasında hiçbir bilgi gelişme olmadığını vurgulayarak, özel okullarda da 40 yaş üzeri aşı kapsamına alındığını ve 1. doz aşıları randevu alanların yapıldığını, aşılamada öğretmenlerin de diğer vatandaşlar gibi çok yavaş aşılandığının altını çizdi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı