Pandemi sürecinde Kovid’le mücadelede aşılama hızı yükselirken, öte yandan uzun süredir konuşulan 3. doz aşısı gündeme geldi. Var olan iki doz aşıda yeterli antikor sağlandı mı? Üçüncü doz ne zaman yapılacak?
 
Aşılamada son birkaç gündür yüksek sayıda kişiye aşı yapılmasının ardından, şimdi de 3. doz yani hatırlatma aşısıyla salgının tamamen yok edilebileceği söyleniyor.
Dünyada ise üçüncü doz aşı üretiminde hali hazırda başarılı sonuç alan ülkeler var. Peki 3.doz hatırlatma aşısı nedir, hangi tip aşılarda hangi sürelerde uygulanmalı sorusuna cevaplar nasıl oluyor. İki doz olarak uygulanan corona virüs aşılarına, ek olarak 'hatırlatıcı' üçüncü dozun yapılması dünyanın gündemine oturdu. Çeşitli ülkeler özellikle bu konuda çalışma yaparken geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bir duyuru yaptı. Bakan Koca, uygulanması planlanan üçüncü doz aşısının yerli aşı olabileceğini söylemişti. Peki ama ne aşı olanlar ne zaman 3. doz aşı olabilir?

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, aşının korumasının zamanla azaldığını, ilk 6 aylık verilere göre aşının 6 ayda etkisinin yüzde 95’den yüzde 91’e düştüğü bilgisini paylaşıp 3. doz aşıya ihtiyaç var yorumunda bulunmuştu. Geçtiğimiz süreçte bu konuda açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal'a göre corona virüs aşıların her sene tekrarlanması gerekecek. Öte yandan Köksal, 'hatırlatıcı' dozun ne zaman gerektiği yönünde henüz kesin bir tarih aralığı olmadığını belirtmişti. Virüsün mutasyona uğradığını ve uygulanan aşılarında birbirinden farklı olduğunu söyleyen Köksal, ''İnaktive, MRNA bir de vektör aşılar var. İnaktive aşıların bağışıklık yanıtları uzun sürmüyor. Bu nedenle de influenza aşısında olduğu gibi her sene tekrarlanması gerekebilir'' bilgisini vermişti.
 
Geçtiğimiz haftalarda da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde, 3'üncü doz hatırlatma aşısının yerli aşıyla yapılacağını söylemesinin ardından farklı aşının zararı olur mu sorusu gündeme geldmişti. Bu konuya da ilişkin açıklama yapan Köksal, ''Sinovac aşısı inaktive aşı, bizim hazırladığımız aşı da bir inaktive aşı. Bunlar yapılabilir, bunda bir zarar yok. Ancak MRNA aşısı yapıldıktan sonra hatırlatıcı doz olarak inaktive bir aşı yapılması ne kadar bağışıklık sağlayacak bilmiyoruz. Muhakkak koruyacaktır, ancak MRNA aşıları farklı bir teknolojiyle üretildiler. Benim önerim, eğer bir kişi MRNA aşısı olduysa hatırlatma dozunun da MRNA aşısıyla yapılmasının daha etkin olacağı yönünde'' sözlerini kaydetti.

Hasan Sami Er