Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm çalışanlar için Covid-19 aşı randevusu açıldı. İşçi ve memurların tamamı randevularını alarak aşılarını yaptırabilecek.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci devam ediyor. Bu kapsamda, aşılama programına, SGK'ya kayıtlı çalışanlar da dahil edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İşçi ve memurların tamamı için yarın yeni bir gün başlıyor. SGK kayıtlı tüm çalışanlar. Yarın ilk işimiz aşı randevusu almak olsun" dedi. Aşılama sürecine ilişkin hızlanma ile İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Dr. Özgür Çalım, SGK’ya bağlı çalışanların aşılanmasının olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi. Çalım yakında ülkede toplumsal olarak en çok etkileşim halinde olan kesimlerin bağışıklık kazanmasının vaka sayısına yansıyacağını da söyledi.

BİR GÜNDE 842 BİN 494 DOZ AŞI YAPILDI
Haziran ayının gelmesi ve aşıların teslim sürecinde hızlanmalar yaşanması ile aşılanmada yeni bir sürece geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün itibariyle SGK'ya kayıtlı tüm çalışanlar aşı randevusu almaya hak kazandı. Peki bu aşılama süreci pandemi ile mücadelede nasıl katkı sağlayacak. Ve bu aşılanmada tüm SGK’ya kayıtlı personelin aşılanması virüsün etkisini ne ölçüde kıracak?
Geçtiğimiz gün Pazartesi akşam itibariyle sosyal medyada paylaşım yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kayıtlı tüm çalışanlar için dün itibariyle COVID-19 aşı randevusu açılacağını duyurdu. Sağlık Bakanlığı tarafından korona virüsle mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı da dün saat 19.30 itibarıyla 34 milyon 493 bin 508'e ulaştı. Toplam uygulanan aşı miktarı 34 milyon 493 bin 508 olarak kayıtlara geçti. Sağlık Bakanının açıklaması sonrası aşı randevusu almaya kalkan Mhrs sisteminde aşı randevu almak isteyen bir çok vatandaşın yoğunluğu neticesinde randevu sistemi de uzun saatler erişilemedi. Sistemin uzun süre çökmesi vatandaşlar arasında da tepkilere yol açtı.

Aşılama sürecine ilişkin hızlanma ile İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Dr. Özgür Çalım, SGK’ya bağlı çalışanların aşılanmasının olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.Çalım yakında ülkede toplumsal olarak en çok etkileşim halinde olan kesimlerin bağışıklık kazanmasıyla vaka sayısına yansıyacağını da söyledi.

“AKTİF FAALİYETTE OLANLAR RİSK ALTINDADIR”
Çalım, ‘’Yakında vakaların azalacağını görmek bu durum karşısında sürpriz olmaz. Bu gösteriyor ki bağışıklık için daha fazla alınan aşı dozunun karşılığının kısa vadede yaşayacağız. Ama elbette bu demek değildir ki hemen birkaç milyon aşılama olunca, maskesiz gezeceğiz böyle bir şey yok. Sadece ilerleyen zamanlarda açık havada maske çıkarabiliriz. Böyle bir şey olası bile bir ümit belirtisi neden mi bu bir miktar kendimize güveni olumlu düşünceleri pozitif algıları oluşturur” dedi.

“HERKES ÜMİTSİZ, HERKES YORGUN VE BIKKIN”
Salgının toplumu olumsuz etkilediğini de belirten Çalım, “Aşı mücadele kapsamında en önemli durum, neden mi baksanıza Allah aşkına etrafa herkes ümitsiz herkes yorgun bıkkın, kimsenin tahammül seviyesi kalmadı. Bu virüsün bize en büyük zararı bu hastalık sürecinde olmadığı kadar, herkesin hem mad hm manevi direncini düşündü. Ama bu adım virüsü yenme konusunda en keskin ve en güçlü adım oldu. Bunu anlamayacak bir şey yok. Toplumun içeresinde en fazla çalışan hareket eden aktif birtakım faaliyetleri olan kimseler, daha fazla risk ortamındadır ama bu tamamen riske yakınlık ile alakalı, çok gezen her fırsat bulduğunda evin dışına çıkan, insanlara mesafesini korumayanlarda en az çalışanlar kadar risk ortamında orası ayrı ama çalışanlar bu durumda mecburlar, evden çıkıp, toplu taşımaya binmek hareket etmek zorundalar. Bu görülüyor yani bunun için ne bu aşılama sadece vaka sayılarında azalmaya değil anı zamanda, virüsün bulaşıcılığını düşürecektir. Herkesin bağışıklık içinde olduğu bir çalışma alanında hastalığın yayılması da öyle kolay kolay olacak bir şey değildir. Unutmamak gerek aşı kesin hasta olmayacağız demek değildir, olabilir ama normal aşısız halde hasta olduğumuz gibi olmayız. Bu tamamen kişinin bağışıklık yapısı ile alakalı bir durum tabi, herkeste aynı etkileri ve semptomları gösteren bir durum değil zaten, Sonuçta aşılar, vücutta bağışıklık sistemini uyaran belirli bir organizmanın (antijen) zayıflatılmış veya etkisizleştirilmiş kısımlarını içerir. Yeni aşılar, antijenin kendisinden ziyade antijen üretme planını içerir. Aşı uygulanan kişide, bu zayıflatılmış versiyon hastalığa neden olmayacak ancak bağışıklık sistemini mikroba verilen ilk tepkide olduğu gibi çok fazla tepki vermesi için harekete geçirecektir” dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı