Dar gelirli kadınlara mikro kredi sağlayan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Çanakkale Şubesi Yöneticisi Selda Ayan evinde üretim yapmak isteyen,
kazanç sağlayamayan ve Pandemi sürecinde gelir kaybına uğrayan kesime yönelik yapılan çalışmaları İşte Çanakkale Gazetesi’ne anlattı.
Türkiye genelinde 64 ilde, 92 şubede faaliyet gösteren, ülke genelinde 200 bin kadına kredi desteği sağlayan, merkezi Ankara’da bulunan, Prof. Dr. Aziz Akgül öncülüğünde kurulan ve 2013 yılında Çanakkale’de açılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Çanakkale Şubesi’nin dar gelirli kadınlara gelir getirici işler yapmalarına olanak sağlayan küçük çaplı mikro kredi desteği sağladığını kaydeden Selda Ayan, girişimciliği desteklemek ve Türkiye’de yoksulluğu azaltmayı hedefleyen öncü bir kurum olduklarını belirtti. Çanakkale’de şimdiye kadar 702 girişimci kadına destek verdiklerini belirten Ayan, “Çanakkale’de potansiyel çok fazla. Kadınlar girişimci ruhlu ve üretken. Öte yandan borçlu olan, icra ve hacizde olan ve bankalardan kredi desteği alamadığı için çaresiz kalan çok kişi var. Biz bu durumda o kadınlarımıza da destek veriyoruz. Çanakkale şubemiz açıldığı günden bugüne kadar toplam 702 kadına 3.089.545 TL kredi dağıtımı yapılmıştır. Şu anda aktif girişimci sayısı 202’dir” dedi.
“PROJE YURT DIŞINDAN ALINMIŞ BİR ÖRNEK”
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın yurt dışından alınmış bir proje örneği olduğunu ve Türkiye’ye uyarlandığını belirten Ayan, Nobel ödüllü Bangladeşli Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus’un yoksulluk içindeki halk ile ilgili yaptığı çalışmalara yönelik geliştirdiği teoriler sonunda ortaya çıktığını ve dünyaya yayıldığını söyledi.
“İKİ AŞAMALI KREDİ DESTEĞİ VERİYORUZ”
Pandemi sürecinde uzun süre evde kapalı kalan ve faaliyetleri kısıtlanan kadınların kozmetik satışı, el yapımı ürünler ile, ahşap, sabun, takı, örgü gibi hobi ve sanatsal amaçlı çalışmalar yapmaları için mikrokredi sağladıklarını belirten Ayan, ilk etapta 1.500 lira ödeme yaptıklarını, geri ödemenin ise haftalık olarak alındığını belirtti. Ayan, “Dar gelirli kadınların beş kişilik gruplar halinde kurumumuza beyanda bulunmaları halinde, kişi bazında ilk etapta ödeme çıkmaktadır. İkinci aşamada ise büyük çaplı girişimlere destek vermekteyiz. Kuaför, güzellik salonu ve terzi gibi kadınlarımıza verdiğimiz destekler de mevcuttur” dedi.
“KREDİ SADECE KADINLARA YÖNELİK”
Amaçlarının kadınların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak ve aile ekonomilerine katkı yapmalarına aracılık etmek olduğunu ifade eden Selda Ayan, “Kredi sadece kadınlara yöneliktir. Faizsiz, haftalık ödemeler yapılmaktadır” diye konuştu.
“ÇANAKKALE’DE 202 GİRİŞİMCİ KADIN VAR”
Çanakkale’de şimdiye kadar 202 girişimci kadına destek verdiklerini belirten Ayan, “Çanakkale’de potansiyel çok fazla. Kadınlar girişimci ruhlu ve üretken. Öte yandan borçlu olan, icra ve hacizde olan ve bankalardan kredi desteği alamadığı için çaresiz kalan çok kişi var. Biz bu durumda o kadınlarımıza da destek veriyoruz. Çanakkale şubemiz açıldığı günden bugüne kadar toplam 702 kadına 3.089.545 TL kredi dağıtımı yapılmıştır. Şu anda aktif girişimci sayısı 202’dir” dedi.
DAR GELİRLİ KADINLARA ÇAĞRI
Dar gelirli kadınların yaşamlarını sürmeleri ve kazanç elde ederek, standartlarını yükseltmeleri için Mikro Kredi Çanakkale Şubesine davet eden Çanakkale Şube Yöneticisi Selda Ayan, “Evinde üretim yapmak, işyeri açmak isteyen, ürettiği ürünleri satarak kazanç elde etmek isteyen tüm kadınlarımızı Mikro Kredi ailemize davet ediyoruz” dedi.
GÜLTEN PAÇAL HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Çanakkale Mikrofinans Şubesi’nden kredi alarak terzi dükkanı işleten Gülten Paçal ise hayallerini gerçekleştirdiğini belirtti. Paçal, “1966 yılında Çanakkale ilinde doğdum. İş hayatıma ilk olarak yakın çevreme iç çamaşırı getirip satarak başlamıştım. İlerleyen dönemde bu işten iyi para kazanmaya başlayınca kendime küçük bir iç giyim mağazası açtım. Başta her şey yolunda giderken birden iflasın eşiğinde buldum kendimi. İç giyim dükkanının açık olduğu zamanlarda dikişe yeteneğim olduğu için evde dikiş dikmeye de başlamıştım. 2015 yılında pazarcı bir arkadaşım vasıtasıyla mikrokredi ile tanıştım. Ben de mikrokrediye üye olup ilk kez kullandığım kredi tutarı olan 1.000,00 TL ile kendime pazarda bir tezgah yeri satın aldım ve evde dikmiş olduğum kıyafet ve kapatmak zorunda kaldığım iç giyim dükkanından kalan ürünleri satmaya başladım. Bozulan maddi durumum tekrardan mikrokredi sermaye desteği ile düzelmeye başladı. İlerleyen zamanda kendime küçük bir terzi dükkanı açarak yine mikrokrediden kullandığım sermaye desteği ile yeni bir dikiş makinası aldım. Tekrardan kendi iş yerimin başında hayat mücadeleme devam etmekteyim” dedi.
Mine Tarım