Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Kadın Kolları ve CHP Çanakkale Gençlik Kolları tarafından 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele günü nedeniyle İsmet Paşa Mahallesinde Tekzen Bölgesi’nde fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Nesrin Şahin, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık çok sayıda partili katıldı. Etkinlikte artan sıcaklıklara dikkat çekilerek, doğayı ve yeşili korumanın önemine vurgu yapıldı.
Etkinlikte konuşan CHP Merkez Kadın Kolları Başkanı Nesrin Şahin, “17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü etkinliği için buradayız. Çölleşmeye neden olan iklim değişikliği, ormansızlaşma, büyüyen küresel ekonomi gibi nedenlerle topraklarımız erozyonla birlikte yok olmaktadır. Bu çevre sorunlarının oluşumunda ve çözümünde insan doğrudan etkilidir. Bizler de CHP merkez ilçe kadın kolları olarak gençlik kollarımızın desteği ile sizlerle fidan dikimi etkinliğine karar verdik. Umudumuz güzel bir dünya, geldiğiniz için teşekkür ederek sizleri de fidan dikmeye davet ediyorum ‘’ifadelerini kullandı.
“İSMET PAŞA MAHALLESİNİN PARK İHTİYACI VAR”
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise, etkinliği zamanında yapmayı planladıklarını belirterek, “Ayın 17’sinde yapılması planlanan bir etkinlikti. Kuraklıkla ver erozyonla mücadele günü nedeniyle yapılması planlanmıştı. Ancak hava koşullarının olumsuz olması nedeniyle bugüne ertelendi, İsmet Paşa Mahallesi’nin park ihtiyacı var geçtiğimiz dönemlerde de bundan sonra da bunları
yapmaya devam edeceğiz. Halkımın keyifle vakit geçireceği, çocuklarımızın her türlü oyunu oynayacağı bir alan yaratıyoruz’’ dedi.
CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık da ‘’ Doğaya ne kadar önemli olduğunu bize gösterdiği bu zamanlarda partimiz ve kentimiz adına mutluluk verici bir organizasyon oldu ’’ dedi.
Öte yandan Çanakkale'de son dönemde artan etkili sıcaklıklar küresel ısınma konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Çanakkale’de Meteoroloji tarafından yapılan ölçümlerde, geçtiğimiz gün 92 yıllık gözlem tarihinin en yüksek Haziran ayı sıcaklığı; 37,2 derece olarak kaydedildi. Daha önceki en yüksek sıcaklık ise 36,8 derece ile 24 Haziran 2007'de kayıtlara geçmişti. Çanakkale’de son 10 gündür hava sıcaklıkları 30 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunaltan sıcaklar nedeniyle vatandaşlar sahillere koşarak denize girip serinlemeyi tercih ediyor. Meteoroloji yetkilileri ise, dün yapılan ölçümlerde, 92 yıllık gözlem tarihinin en yüksek haziran ayı sıcaklığının 37,2 derece olarak kaydedildiğini açıkladı. Çanakkale’de, daha önceki en yüksek kayıt, 36,8 derece ile 24 Haziran 2007 tarihinde ölçülmüştü.
KÜRESEL ISINMA NEDİR?
iklim değişikliği ya da küresel ısınma, karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artmasıyla oluşan ve atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda da, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artış nedeniyle dünyanın iklimin değişmesidir. Günümüzde iklim bilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler. Küresel İklim Değişikliği insani fosik yakıtlar tüketimi, endüstriyel ve tarımsal gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.
Paris Anlaşmasını göre, dünyanın ortalama ısısı en fazla 2 °C olmalıdır. Bu hedeflere ulaşmak için birçok faaliyet şart. En önemlilerin arasında fosil yakıt kullanımının bırakılması ve az et tüketilmelidir.
ÇÖLLEŞME NEDİR?
Çölleşme, doğal yılların sonlarında Afrika'daki Sahel bölgesi çölleşmesi ile başladı. Ayrıca insanların doğa üzerindeki madencilik, tarım, ağaç kesme gibi aktiviteleri ile de gerçekleşir. Yağışların azalması, bitkilerin seyrekleşmesi, çıplak toprak arazisinin artması doğal çöl oluşumunun sebepleridir. Çölleşme var olan çöllerin genişlemesini değil, yeni bir çölün oluşumunu ifade eder. Yağış yetersizliği, kuraklığın yanında, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış, aşırı sulama, toprağın kirlenmesi, çölleşmeye etki eden diğer faktörlerdir. Pek çok afette olduğu gibi temel sebep artan dünya nüfusunun doğal kaynak talebidir. Önce toprağı bir arada tutan bitkiler yok olur, daha sonra da toprak erozyonla kaybedilmeye başlanır. Çölleşme yüzlerce yılda oluşan toprak katmanının önce incelmesine, sonra yok olmasına neden olur.
İbrahim Akın Kazancı