İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısının 1. oturumunda söz alan Ayvacık CHP İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Alkan “Acilen Asos yolunun Küçükkuyu’dan Assos’a kadar olan yolunda çok büyük delikler var bir an önce tamir ve bakımın yapılmasını rica ediyorum” dedi.  Alkan Sazlı büyük bir köy sahil köyü olduğunu söyleyerek Asos’a bağlı bir köyün büyük turizm şirketleri olduğunu söyleyerek yolun önemini vurguladı.
 
Geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşen İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısının 1. oturumunda  söz alan İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Alkan Asos’a bağlı Sazlı Köyünde yaşayan köylülerin sorunlarını dile getirerek Sazlı köyü yollarının bakıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
 
Ayvacık CHP İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Alkan Asos’a bağlı Sazlı Köyünde yaşayan köylülerin sorunlarını dile getirerek Sazlı köyü yolarının bakıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayvacık CHP İl Genel Meclis Üyesi Şerafettin Alkan, “Cumartesi günü Ayvacık köylerinde gezinti yaptım. Sazlı Köyüne çıktım. İnanın birinci vitesle çıktım birinci vitesle indim. Ondan sonra ön takım gereklimi diye tamirciye gittim. Gündemde Sazlı yolunu biliyorsunuz. Bütçe Komisyonu 2021 performans programına da bunu koydurduk ve bir miktarda 1 milyon 18o bin lira civarında bir para ayrıldı. Bu köylü burada çok mağdur Sazlı büyük bir köy sahili Asos’a bağlı bir köyümüz büyük turizm şirketleri var. Bu konuda Valimden ve genel sekreterimizden destek istiyorum. Acilen bu yolun yapılması gerektiğini rica ediyorum. Diğer bir konu Tuzla yolunun da beş kilometrelik bir kısmında ihale edildiği bir yer var. Sazlı yolunun da beton yol yapılacağı geri kalan kısmının da yapılacağı diğer bir şey ise yama işi asfalt yama ihalesi yapıldı. Ancak 600 ton civarında geçen sene bu bin ton civarındaydı. Acilen Asos yolunun Küçükkuyu’dan Asos’a kadar olan yolun da çok büyük delikler var bir an önce tamir ve bakımın yapılması diğer köylerin tamir ve bakımın yapılmasını rica ediyorum” dedi.
 
İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısında gündem dışı konuşmalar da dikkat çekti.  Kilitbahir İskelesinin zaman içinde deforme olmasıyla iskeleyi kullanan yaya ve araçların tehlikeye gireceğine ifade eden Tınaz, iskele üzerinde çatlakların olduğunu ve GESTAŞ gemisi iskeleye yaklaştığında yoğun bir sarsılmanın hissedildiğini ifade etti.

Liman Başkanlığı tarafından Kilitbahir iskelesinin uygun olup olmadığını bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmadıklarını ifade eden Eceabat CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, “Kilit bahir Köyünde bulunan, halihazırda GESTAŞ A.Ş. tarafından kullanılmakta olan iskele ve rampalar, GESTAŞ A.Ş. tarafından kullanılmadan önceki süreçte özel bir şirket olan Alınteri Firması tarafından bu dönemde faaliyet gösteren gemilerin makine gücü ve kapasitesi doğrultusunda yapılmış bulunmaktadır. Rampalar yapılırken deniz suyunun ilgili sahadaki derinliği yaklaşık 2-2,5 metre dolaylarında bulunmaktaydı. GESTAŞ A.Ş. faaliyete geçtiği tarihten itibaren ilgili iskele ve rampalar kullanılmaya devam etmektedir. Ancak faaliyette geçen süre, DLH'y e ait bir adet kazar ve iki adet duba tipi geminin taş ve kum temizliği için yapmış olduğu faaliyetler neticesinde ve de sığlık olan kum dolgunun kazılarak deniz suyu derinliğinin 6 metreye çıkarılmış olup, bu faaliyetler gösterilirken doğru tekniklerin uygulanmadığı kanaatindeyiz. Zira hâkli hazırda ilgili rampalara yanaşmakta olan üç adet geminin makinelerinin de güçlü olması, yanaşıp kalkarken pervane sularının mevcut betonların altındaki taşları oyarak deniz suyu derinliğini artırmakta olduğu, gemilerin yanaşıp kalkması esnasında iskelelerin sallanmaya başlamış olduğu tarafımızdan fark edilmiştir. Akabinde yüzeyde bulunan betonlar çatlamaya başlamış olup güvenlik zafiyeti oluşmuştur. İlgili iskele ve rampaların hem rutin kullanılma yoğunluğu hem de turizm sezonunda yoğunluğun arttığı göz önüne alınırsa işbu iskelede beton bloklar üzerinde pek çok zaman 20-30 adet motorlu araç ve yoğun bir yaya trafiği oluşmaktadır. Bu araç ve yaya trafiğinin artabileceği de öngörülmektedir. Deniz suyu derinliği, temelin aşınması, yüzey betonlarının çatlaması ve iskelelerin kullanımı esnasında oluşan ağırlık nedeniyle telafisi mümkün olmayan can ve mal güvenliği rizikolarının ortaya çıkmamasını teminen gerekli çalışmaların yapılarak ilgili iskele ve rampaların güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Kaldı ki GESTAŞ’a ait arabalı gemilerin mevcut rampalara yanaşması için Liman Başkanlığı’nda hat izni almaları gerekmektedir. Mevcut gemilere hat izni veren Liman Başkanlığı iskelenin uygun olup olmadığını bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmamıştır. Daha sonra iskelelerde çökmeler oluşmuştur. Taşeron bir firma tarafından yapılan göz boyama işlemi de fayda vermemiştir. Kilit bahirdeki çöken mevcut rampalar ile ilgili olarak Valimize bu konuda bilgi verilmediğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Ogün İnal