Rüzgar enerjisinde lider şehirlerden biri olan Çanakkale yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji ile Türkiye’nin ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlamaya devam ediyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından dikkat çeken rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve biyogaz açısından güçlü bir potansiyele sahip olan Çanakkale’de bu alanda yapılan yatırımlar da son yıllarda artıyor. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına oldukça uygun bir coğrafyada bulunan Çanakkale’de tarımsal potansiyele sahip Ezine- Yeniköy arasındaki bölge de son zamanlarda RES’leri ile anılıyor.

Türkiye’de işletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin (RES)  yüzde 7,45’i Çanakkale’de yer alıyor ve bu yatırımların hepsi faal durumda olup 617,85 MW Kurulu güç kapasitesine sahip. Çanakkale’de yapım aşamasındaki rüzgar enerjisi yatırımlarının toplam kurulu güç kapasitesi 272 MW olup,  bu değer Türkiye genelindeki yapım aşamasındaki rüzgâr enerjisi yatırımlarının yüzde 11,10’unu teşkil ediyor. Öte yandan Çanakkale’ye kurulabilecek rüzgar enerjisi santralleri için toplam alan 2.602,51 km olup, toplam kurulabilecek güç kapasitesi ise13.012,56 MW olarak tespit edilmiş durumda.

Kontrollü ve adil olduğu sürece kimsenin karşı çıkmadığı RES’lerle Çanakkale’nin bazı bölgeleri adeta rüzgar gülü tarlasına çevrilmiş durumda. Ezine- Yeniköy hattı da yol boyunca o bölgeyi kullanan yerli ve yabancıların tatil alternatifi için kullandığı güzergah da geniş alana yayılmış santraller ile donanmış durumda.

RÜZGAR ENERJİSİNDE LİDER
Çanakkale,  ekonomik  RES  yatırımları  için  gerekli  görülen  minimum  değerler  olan  50  metrede 7 m/s rüzgâr hızı ve yüzde 35 kapasite faktörü gibi kritik değerleri fazlasıyla karşılayacak bir fiziksel coğrafyaya sahip. Öte yandan son yıllarda hızla artan enerji tüketiminin karşılanabilmesi için konvansiyonel enerji kaynakları daha fazla kullanılırken, Pandemi ve Müsilaj nedeniyle de doğa ve deniz alarm verirken dolayısı ile temiz, yenilenebilir, ekonomik ve çevre dostu alternatif enerji kaynaklarına ilgi artıyor.

Özel Haber: Mine Tarım
 


Kaynak: Haber Merkezi