Geçtiğimiz pazartesi günü gece saatlerinde Yenicede 3.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem ile  gözler Çanakkale Yenice- çan bölgesine çevrildi.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek sosyal medyadan bir bildiri paylaşarak deprem konusunda gözlemlerini iletti.

Yenicede geçtiğimiz Pazartesi günü gece saatlerinde gerçekleşen 3.5’lik depremin ardından, Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçelerine çevrilen gözler, Çanakkale'de daha büyük bir deprem olabilir mi? sorusunu akıllara getirdi. Deprem hakkında değerlendirme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek merak edilen sorulara hakkında bir cevap niteliğinde ifadelere yer verdi.

(ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ‘’Bugün gece yarısından sonra Gönen-Yenice arasında 3.7 büyüklükte dikkatlerimizi çeken bir deprem oldu. Ardından sabah 9.33 te 2.3 büyüklükte artçı olduğunu düşündüğüm bir deprem yaşadık. 18 Mart 1953 tarihinde Yenice yakınlarında 7.2 büyüklükte bir deprem acımız var. Bu depremden Bu güne 68 yıl geçti. 68 yıl kesin konuşmak mümkün olmasa da aynı fayın büyük bir deprem yaratması için istatistik olarak yeterli bir zaman değil. Bu nedenle Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemiyorum. Fakat Yenice fayının daha batıdaki Bayramiç güneyindeki faya (Evciler Fayı) enerji aktarıp tetiklemesi söz konusu olabilir. Evciler fayı üzerinde kayıtlara geçmiş 6-7 büyüklükte bir deprem bilinmemektedir. Bu fay belki de 500 - 1000 yıldan çok daha uzun bir zamandır sessiz kalmıştır. Uzun bir sessizlikten sonra kırılmak için gün saymaktadır. Kanımca bölgedeki faylar içinde tetiklenmeye ve deprem yaratmaya hazır en tehlikeli faydır. Evciler Fayı'nın hemen yanı başında Çan ilçe merkezinden geçen ve 284 yıldır büyük deprem yaratmamış bir fay bulunmaktadır.  2.5 yıldır Bayramiç Çan, Biga, Kara Biga, Erdek hattı boyunca bulunan faylardan birinin büyük deprem yaratacağı endişesini dile getiriyoruz. Umarım bugün yaşadığımız deprem bizler için dikkate almamız gereken son uyarı olur” dedi.

Perinçek devamında da, ‘’Arkadaşlarım hatırlar: 6 yıl önce Assos kuzeyinde bir fayı Prof Dr M. Bozcu kardeşim ile incelemeye gittiğimizde; bu fay üzerinde yada yakınında olan bir deprem sonrası fay boyunca çıkan ve Assos antik kente su sağlayan bir kaynağın kuruduğunu yorumunu yapmıştık. Bu bilgiyi ve Assos’a su sağlayan kanalları fotoğraflamış ve 2020 yılında ikinci kez kamuoyuna sayfamda sunmuştum. Bu depremin tarihini tam olarak bileceğimiz bir gözlemimiz henüz yok fakat bir gün bulacağız. Yöre halkımıza geçmiş olsun diyorum. Yetkilileri ise bir kez daha göreve davet ediyorum. AFAD yöre halkına çok zor olmayacak depremin zararlarını kısmen de azaltacak eğitim vermeye hemen başlamalıdır. Kısa vadede kolaylıkla başarılacak bu eğitimin ardından uzun vadede yapılması gerekenler planlanmalı ve hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ogün İnal