Truva Petrol ile akaryakıt sektöründe de bir ivme yakalayan Truva Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, turizm ve taşıma sektörü ile ilgili plan ve projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Çanakkale’ye kaliteli, nezih ve elit bir mekan kazandırdıklarını dile getiren Kılıç, güzel bir konsept yakaladıklarını ve bunu Truva Petrol ile perçinlediklerini ifade etti. Ayvalık’ta bulunan Ekbir Tesisleri’ni de bünyelerine kazandırdıklarını söyleyen Kılıç, “Truva grubu olarak Ayvalık’taki bu tesisi aldık. 1.5 -2 ay içerisinde de resmi açılışını yapacağız. Hazırlıklarımız devam ediyor. Önemli bir proje. En az 60-70 kişi ekmek yiyecek. Tadilatlara başladık” dedi.
“HAZİRAN AYINDA 65 ARAÇ HEDEFLİYORUZ”
Truva Seyahat’in geçmişten bugüne kadar uzanan köklü bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Truva Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, “Truva Turizm 25-26 yıllık Çanakkale merkezli bir şirket. Çanakkale’nin taşıma sektöründe tek yerel firması. Bölge otobüsçülerimizle ağırlıklı olarak yürüyoruz. Türkiye genelinde 104 şubemiz, 860 çalışan personelimiz var. Toplamda 45 adet araçla çalışıyoruz. Yaz sezonunda, yani Haziran itibariyle dışarıdan araç kiralayıp 65 araçla çalışmayı hedefliyoruz. Yoğunluğa göre ek seferler koyuyoruz. Ağırlıklı olarak Ege-Marmara hattındayız. Ege-Marmara Bölgesinde kendimizce iyi bir firma olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye sıralamasına baktığımızda da ilk beşlerde olan bir şirketiz. Araç yeniliği anlamında da sektöre öncülük yapan firmalardan bir tanesiyiz. Şu an bir otobüsler 1,5 milyon liradan başlıyor. Artık 18 ayda bir yenileme işlemini artık eskisi gibi yapamıyoruz.” şeklinde konuştu.
“HİZMETİ BİR ANDA BIRAKMAK DOĞRU OLMAZ”
Otobüslerin servis kaldırma düşüncesi ile ilgili de konuşan Kılıç, “Özellikle İstanbul’da bir ara servis kaldırma düşüncesi vardı. İstanbul otogarında bütün otobüs firmaları servislerini kaldırmayı planlıyordu bu gerçekleşmedi. Masraflar ciddi anlamda ağır. Örnek veriyorum Otogardan Beylikdüzü’ne gitmek tam bir saat. Yeni bir sefer gibi. Ciddi maliyetli. Dolayısıyla birden fazla servis yapıyorsunuz. O yüzden servisler kaldırılıp belediye otobüsü ya da metrolarla gidilsin gibi bir şey planlanmıştı. Otobüsçüler federasyonunun aldığı bir karardı. Ancak ikramlarımızı kaldırmayı hiç düşünmedik. Yıllardan beri yapmış olduğumuz bir hizmeti bir anda bırakmak çok doğru olmaz dedik. Halen ikram devam ediyor. Bunu tek dengeleyebileceğimiz nokta bilet fiyatlarına zam yapmaktı. Mazot da yükseldi. Şimdilerde ufak bir yükselişte bilet fiyatları 60 lira civarı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“İLİN ULAŞILABİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”
“Turizm ve taşıma sektöründeki birisi olarak uçağın Çanakkale’ye gelmesi ile ilgili ciddi katkılarım olduğunu düşünüyorum” diyen Kılıç, “Gelmesini en çok isteyen insanlardan bir tanesiyim. Ufak çapta bana zarar veriyor olabilir ama şehrin gelişmesi ve esnafın faydalanması açısından uçağın gelmesi son derece önemli. Turizmde gelişmek istiyorsak ulaşılabilir olmamız lazım. Biz şehri düşünüyoruz. Şehirdeki esnaflar için, restorancılar, rent a carcılar için de çaba gösteriyoruz. Bunların sonuçları da bize artı olarak yansıyor. Örnek veriyorum, taşıma sektöründe ufak zararımız var, ama ben turizm yapıyorum. Turizmde on otobüs, yirmi otobüs organizasyonlar yapıyoruz oradan tolere ediyoruz gibi bakıyorum olaya. Türk Hava Yolları’nın kırmızı kuyruklu uçaklarının gelmesi son derece önemli. Saat konusunu iyi ayarlamaları gerekir. Sıkıntı olursa giden gelen yolcu sayısı artar azalır. Azaldığında da fizibil olmaz çekilmek durumunda kalırlar. Bu da Türk Hava Yolları’nın politikasına ve elindeki uçak sayısına bağlıdır” şeklinde konuştu.
HER GÜN ŞEHİTLİK TURU
Şehitlik turları hakkında da bilgi veren Kılıç, “Anafartalar Turizm şirketimiz var. Her gün şehitlik turları düzenliyoruz. Şehre gelen misafirler bizim vermiş olduğumuz hizmet ile şehitliği gezip görebiliyorlar ve mutlu memnun kalıp ayrılıyorlar. Saat 09.00-18.00 arası hizmet veriyoruz. İçerisinde öğlen yemeği de var. Ücreti 70 TL civarında. Bütün adayı rehber eşliğinde gezdiriyoruz. Çanakkale için son derece önemli bir şey” dedi.
“YENİ PROJELERİMİZ VAR”
Akaryakıt sektöründe de büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Kılıç, “Şu anda Truva Petrol olarak Çanakkale’de akaryakıt sektöründe ciddi bir ivme yakaladık. Buradaki hem istasyon tesisimiz hem restoran Çanakkale’nin önemli bir noktası haline gelerek, elit restoranlarından bir tanesi oldu. Güzel bir konsept yakaladık. Bunu Eceabat’ta da sürdürüyoruz. Şimdi önemli bir projemiz var. Ayvalık’ta Ekbir Tesisleri’ni Truva grubu olarak aldık. 1.5 -2 ay içerisinde de resmi açılışını yapacağız. En az 60-70 kişi ekmek yiyecek. Tadilatlara başladık.” ifadelerini kullandı.
“ÖRNEK ALINMAYA BAŞLANDIK”
Şehir turizmi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kılıç, “2018 Troya Yılı ilan edildikten sonra Çanakkale’nin ciddi bir ivme kazandığını düşünüyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinde, Arap ülkelerinde ciddi bir ivme yakaladık. Tanıtımlar da yaptık. Bakanlığımız nezdinde birçok turizm fuarında Çanakkale teması işlendi. Çanakkale tanıtıldı. Bunun meyvelerini inşallah bu sene ve önümüzdeki sene daha da çok toplayacağız. 2018’i de katılımcı sayısı açısından fena geçirmedik. 2019’da da bu sayı artarak devam eder diye düşünüyoruz. En önemlisi 2018 Troya Yılı ilan edildikten sonra örnek alınmaya başlandık. Misal; Şanlıurfa, Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Demek ki doğru işler yaptık. Sayın Vali’mizin, vekillerimizin, belediyelerimizin ve turizmcilerimizin katkısı büyük. Arkadaşlarla ve yerel yöneticilerimizle sık sık istişare halindeyiz. Güzel fikirler ortaya çıkıyor ve üstesinden de geliyoruz. Hep beraber kazanımlar elde ediyoruz. Şu anda ziyaretçinin çoğu yerli turist ancak yurtdışı ülkelerimizden de katılım var. Güney Kore ve Çin’den ziyaretçiler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçi ağırlıyoruz. Yapılacak iş turizmci arkadaşlarımızla şehirde bizlerin getireceği grupları üç beş gün konaklattırmak, ağırlatmaktır. Araplardan da müthiş bir ilgi var. Çanakkale onlar için alternatif bir bölge olacaktır. Umarım turizm Çanakkale’de hak ettiği değeri bulur” şeklinde konuştu.
Özel Haber: Seda Atan