Çanakkale’de aşılama çalışmalarına İŞKUR Çanakkale İl Müdürlüğü destek vermek adına ‘Aşı Ol Güvenle Çalış’ kampanyası başlattı. Otel ve fabrikada çalışan insanların aşı hakkında aklında ki soruları cevaplamak adına Çanakkale Ortak Sağlık Güvenlik Derneği’yle birlikte kampanya başlatıldı.

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk ve İŞKUR Çanakkale İl Müdür Vekili Mehmet Uğur Yavuz’la birlikte program düzenleyerek iş yerlerinde çalışan vatandaşların aşı hakkında merak ettiği soruları cevapladı.

İş yerlerinde çalışan vatandaşların aşı hakkında merak ettikleri soruları cevap vermek adına kampanya başlattıklarını açıklayan İŞKUR Çanakkale İl Müdür Vekili Mehmet Uğur Yavuz, “İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Çanakkale Ortak Sağlık Güvenlik Derneği ile birlikte İŞKUR Çanakkale fikirdaşlığımızda başlattığımız ‘Aşı Ol Güvenle Çalış’ isimli kampanyamız var. Kampanya açılışını yaptık Çanakkale İl Sağlık Müdürümüz ile Mali Müşavirler Odası paydaşlığında bir eğitim düzenlemiştik. Pandemi sonrası iş sağlığı ve güvenliği hukuku uygulamaları üzerine teknik bir eğitimdi. İl Sağlık Müdürümüz geldiler aşı kampanyasının nasıl gittiğini ve aşı ile ilgili akıllarda oluşan soru işaretlerinin kaynaklarını ve bertaraf edileceğini konuştuk. Çok ciddi sağlam sorular geldi. İl Sağlık Müdürümüz sorulan sorulara içtenlikle ve bilimsel olarak cevap verdi. Akıllarda soru işareti kalmadan rahat bir şekilde aşı olabileceğimizi bir kere daha anlamış olduk. Ben aşı hakkı geldiğinde koşa koşa aşı yaptırmaya gittim. Bu anlamada aklında varsa soru işareti olan en azından biz çalışma hayatında iş yerinde aşı olup olmamak konusunda tereddüttü kimsenin kalmasın istiyoruz. Çünkü istihdamda biz bir kişiyi arkamızda bırakmak istemiyoruz. Türkiye’nin bu yürüyüşünü hep beraber başarabileceğimize inanıyorum. Gerimizde adam bırakmayacağız. Bunun için hep beraber güvende çalışalım istiyoruz. Yarın ilk firma ziyaretlerini Kolin Otel, Dardanel firmalarına İl Sağlık Müdürüyle giderek işçilerin sorunlarını dinleyeceğiz. Biz sahada olup anlatmasak sosyal medyada herhangi bir bilimsel dayanak olmaksızın sadece kuruntulardan çekinceler ortaya koyabiliyor. Derdiğimizi diğer tarafa doğru anlatmalıyız. Açıkçası kapalı kalmaktan sıkıldık. Bunun yolu da biran evvel bağışık hale gelmesi ise bizim de İŞKUR olarak üzerimize bir şey düşer mi diye kafa yorduk. Aşı Ol Güvenle Çalış diye kampanya başlatarak buradan devam edelim buradan katkı verelim dedik. Göreve başladığımız günden beri Çanakkale’de çalışma hayatını ilgilendiren kimin neye ihtiyacı varsa nasıl bir katkı sağlaya bileceksek , kimden ne yük azalta bileceksek bunun üzerine kafa yoruyoruz. Bize gelen talepleri mümkün mertebede mevzuat dahilinde geri çevirmiyoruz. Onun dışında bize talep gelmesini beklemiyoruz. Belki farkımız o oldu. Son dönem kamu anlayışı gelen talebi vatandaştan gelen talebi karşılama yönündeydi. Bunun adım ötesine geçerek talep olmadığının da bizim yapabileceklerimizi vatandaşlarla, vatandaş lehine buluştura bileceğimizi göstermeye çalışıyoruz. Bizim bir farkımız varsa odur” diye ifade etti.
Mesleki Eğitim Gerçek Manada Bizim Geleceğimiz
Meslek ve Teknik eğitim konusunda firmalarımız ve gençlerimizin önünü açmak ve birlikteliğini desteklemek adına çalışmalar yapmak istediklerini dile getiren İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Vekili Yavuz, “İŞKUR Çanakkale olarak bir hayalimiz daha var özellikle Meslek ve Teknik eğitim konusunda firmalarımız ve gençlerimizin önünü açmak ve birlikteliğini desteklemek istiyoruz. Bu manada çıraklık eğitiminde ki öğrenci arkadaşları iş yerlerinde ziyaret ederek bir farkındalık çalışması yapmaya çalışıyoruz. Proje kapsamında 20 civarında iş yeri ziyareti yapmayı düşünüyorum. Çocuklarla beraber iş yerlerinde çalışma ortamlarında ve belki daha sonrasında okul ortamında birlikte vakit geçireceğiz. Bu çocukların çok kıymetli bir iş yaptığına inanıyorum. Mesleki eğitim gerçek manada bizim geleceğimiz. Bu farkındalığı yaratmamız lazım mesleki eğitim alan öğrencilerin çok kıymetli öğrenciler olduğunu topluma bir kez daha anlatmamız lazım. Sonuçları itibariyle herkes görüyor ama her nedense kötü bir imge var. Kötü bulutları dağıtmamız lazım. Kötü bulutlardan çıkarıp çocuklarımızı güneş ışığına çıkarmamız lazım ki gün ışı vurduğunda çocuklarımızın ne kadar parladığını hep birlikte göreceğiz. Memleketin geleceği elinin bileğinin hakkıyla helalinden ekmek kazanan bu çocukların üzerinde büyüyecek. Biz herkesin Süpermen olmasını bekliyoruz hayır Süpermen olmamıza gerek yok. Birlikte başarabiliriz birlikte başaracaksak ta farklı türde görevlerimiz var. Bu işlerin ne kadar değerli ne kadar önemli olduğunu biz biliyoruz aslında toplumda biliyor. Ama bazen utulanları tekrar hatırlatmak gerekiyor. Ben buna hatırlatma aşısı vurmak lazım diyorum” dedi.
Çanakkale aslında imajının tersine çok iş üreten bir şehirdir
Çanakkale’de iş meziyet sahibi olan ya da olmayan herkese göre iş var olduğunu ifade eden İl Vekili Yavuz, Çanakkale’de işsizlere iş bulmakta zorlanmıyoruz. İşe işsiz bulmakta zorlanıyoruz. Çanakkale aslında imajının tersine çok iş üreten bir şehirdir. Çanakkale iş gücü potansiyeli bakımından güçsüz bir şehir değil. Endüstrini hemen her alanında örnekleri olan laboratuvar gibi olan bir şehir bakın burada ağır sanayi, metal, enerji, madencilik, turizm, balıkçılık, tarım, hayvancılık, gemi işletmeciliği alabildiğine bütün sektörlerden örnekler var.  Laboratuvar kursanız prototip bir şehir kurmak isteseniz her sektörden alan açacağız deseniz ancak böyle olurdu. Çanakkale’de dokuzuncu senemi çalıştırıyorum. Bu anlamda Çanakkale’yi laboratuvar olarak görüyorum. Çanakkale’de iş meziyet sahibi olan ya da olmayan herkese göre iş var. Yeter ki iş yapma konusunda ki ön yargılarımızı kıralım. Bakın şuan da iş güvenliği uzmanlığından, satış danışmanlığın, kazma kürek operatörlüğünden garsona kadar geniş bir yelpazeye kadar 30 sayfa da işe işçi arıyoruz.  Çanakkale’de temel meselemiz uygun işe uygun insanı buluşturma noktasında ortak paydada ikna etmek ve bunu bir gün başaracağız. Bugün istediğimiz yerde değiliz. Ama iş bulmak için değil doğru kişiyi doğru işle buluşturma kabiliyetimiz bakımından istediğimiz yerde değiliz bir gün olacak. Sürekli paydaş peşinde koşmamız birlikte iş yapacak insan bulmaya çalışmamışında altında yatan mesele budur. Kurum olarak hepimizin inandığı bir ülkümüz var. Biz bir işe bir kişiyi bir gün önce yerleştirebilirsek mutlu olacağız. Kamu işi olduğunda adam bulmak kolay değil kamu ilanlarına da bakıyoruz oraya bile aslında olması gerektiği kadar bile talep alamıyoruz. Bizim burada zorluk çekecek ölçüde iş gücü açığımız var. Çanakkale’de iş bulmak zordur gibi bir imaj var. Şu gün itibariyle sokağa çıktığınızda işsizlik sorunumuz yok. İş gücüne katılım oranında bir sorunumuz var. Çanakkale’de yüzde 48 civarında insan iş gücüne ihtiyaç var. Kadınlarda iş gücüne katılım yüzde 24 yani insanlar çalışma talebinde değiller. Yüzde 48 katılım oranı üzerinden nüfusun geneli için konuşacak olursak nüfusun yarısı yaklaşık 170 bini kayıtlı olarak istihdamda zaten 40 bin civarında bağ kur, 30 bin emekli sandığı gibi kayıtlı çalışıyor. İstihdama katılımın büyük bir kısmı tarımla ilgili Tarımda kayıt dışılık yüzde 80’lerde ya da dışarı da Dolayı şunu görüyoruz istihdam verilerinden yola çıkarak ta ilave iş arayan bir zümre ortada yok. Doğru işle doğru kişiyi meziyetleri buluşturamamışız. Ben şu iddia değilim yağmur damlaları taşa vurmaya başladığında görünürde hiçbir şey değişmez. Ama sürekli olarak bir damla akarsa taşın üstüne o taş bir müddet sonra kırılır. Ben taşın kırılacağı gün akan su olacağımı iddia etmiyorum. Ama taşa vuran damlalarından biri olmaya çalışıyorum” dedi.
Haber merkezi