Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı turizmdeki hareketliliği değerlendirdi. Aydeğer, “Bölgemizde bu anlamda bu hareketten nasibini aldı. Başta kıyı kesimleri olmak üzere şehir merkezimizde iç turizm hareketi oldukça yüksek seyretti. Diğer taraftan Romanya, Bulgaristan, Sırbistan gibi pazarlar bölgemizde yaz aylarında önemli pazarlar arasında. Bu bölgelerdeki turizm hareketi geçtiğimiz yılların altında seyrediyor. Özellikle Pandemi dönemi öncesinin çok altında. Bu da tabii ülkeler arasındaki kısıtlamalar veya ülkelerin geri dönüşlerde uyguladıkları karantina süreçleri ile alakalı bir durgunluk. İngiltere şu anda karantina süreçlerini katı bir şekilde uyguluyor Türkiye’den dönen vatandaşlara. Kırmızı listeden çıkıyor olmamız ilerleyen süreçte bu hareketi olumlu yönde etkileyecektir” dedi.
Çanakkale'de tatilde yaşadıkları hareketliliği değerlendiren ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, 2020’nin kayıp bir sene olduğunun altını çizerek “2020 zaten tamamen kayıp bir seneydi. 2021 senesinde, 2022’ye nefes alabilecek enerji ile çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Bütün arkadaşlarımız gece gündüz 7/24 büyük bir enerji ile çalışıyorlar” dedi. 2022 yılına enerjiyi toplamak adına bu hareketin Ekim ayına kadar devam etmesini umduklarını söyledi. Kurban Bayramı’nın tüm Türkiye’de özellikle tatil otelciliği ile ilgilenen kıyı kesimlerinde oldukça yoğun bir biçimde seyrettiğini vurgulayarak “Bölgemizde bu anlamda bu hareketten nasibini aldı. Başta kıyı kesimleri olmak üzere şehir merkezimizde iç turizm hareketi oldukça yüksek seyretti. Bayramın özellikle ikinci gününden itibaren hareket en üst seviyesine ulaştı ve takip eden 9 günlük süreç içerisinde bu hareket belli bir oranda devam etti. Bütün işletmeciler bu hareketin Eylül ayının sonuna kadar devam etmesini bekliyor. Vaka sayılarındaki artış hepimizi biraz tedirgin ediyor. Bu artışın kontrol altında olması aşılanma ile de ilişkili olduğu için tüm vatandaşlarımızın herkesin aşılanma konusunda hassasiyet yaklaşmasını rica ediyoruz” dedi.
Armağan Aydeğer, geçtiğimiz yıllara oranla beklenin altında olduğunu ifade ederek , “Ama şu anda bunu dengeleyen bir iç turizm hareketi söz konusu. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın oluşturmuş olduğu bir yoğunluk da söz konusu diğer taraftan. Tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımız, özellikle Çanakkale bölgesini öncelik seyahat noktaları arasına koymuş durumda. Bu da ülkedeki tesislerinin doluluk oranlarına olumlu bir şekilde yansıyor. Diğer taraftan Romanya, Bulgaristan, Sırbistan gibi pazarlar bölgemizde yaz aylarında önemli pazarlar arasında. Bu bölgelerdeki turizm hareketi geçtiğimiz yılların altında seyrediyor. Özellikle Pandemi dönemi öncesinin çok altında. Bu da tabii ülkeler arasındaki kısıtlamalar veya ülkelerin geri dönüşlerde uyguladıkları karantina süreçleri ile alakalı bir durgunluk. İngiltere şu anda karantina süreçlerini katı bir şekilde uyguluyor Türkiye’den dönen vatandaşlara. Kırmızı listeden çıkıyor olmamız ilerleyen süreçte bu hareketi olumlu yönde etkileyecektir dedi.
“UZUN VADELİ PROJEKSİYONA BAKTIĞIMIZDA, İSTEDİĞİMİZ DOLULUKLARIN ALTINDAYIZ”
Bayramdaki 9 günlük tatilin bölge için olumlu etkilerinden bahseden Aydeğer, “Anlık yoğunluklar buradaki büyük yatırımların süreklilikleri için yeterli değil, bunun sezona yayılması çok daha önemli. Geçen sene de bunu gördük; bu sene de çok son dakika rezervasyonları var. Uzun vadeli projeksiyona baktığımızda, istediğimiz dolulukların altındayız. Bir şekilde son bir haftaya kadar düşmüş durumda. Son bir hafta kala bir yoğunluk hareketi başlıyor. Bu da genel olarak tatilcilerin aslında virüs odaklı nedenlerden ötürü tatil kararlarını son dakikaya bıraktıklarını gösteriyor. İnsanlar artık çok uzun vadeli bir tatil planlaması gerçekleştirmiyorlar. Bu nedenle ileri vadeli rezervasyonlarını hep bekletiyorlar ve son dakika bu kararları alıyorlar. Bu da tesislerin önünü görememesine sebep oluyor. Personel planlamasını buna bağlı olarak rahat bir şekilde yapamıyorlar. Bugün birçok tesis bir ay sonraki dolulukları yüzde 50’sinin altında ama son beş gün kala daha yüksek oranları çıkabiliyor. Bu nedenle tesisler bunu öngöremedikleri için aslında zor bir süreç yönetiyorlar. Bir anda gelen talebi var olan personel alt yapısı ile birlikte karşılamak için daha fazla efor sarf etmesi gerekiyor. Normal kapasitesinin bir tık altında personel yapısı ile çalışmak zorunda kalıyor. Halbuki en azından bir buçuk aylık süreçleri öngörebilseler, planlamasını çok daha rahat yapabilecek durumda olabilir” ifadelerini kullandı.
“ÇANAKKALE’DE KÜLTÜR TURİZMİ CANLANMALI”
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale’nin kültür turizmi ile ilgisinin de olduğunun altını çizerek Aydeğer şunları kaydetti; “Bölgemiz sadece deniz turizmi ile ilgilenmiyor. Kültür turizmi de bölgemiz açısından önemli bir turizm alanı. Şu an daha kültür turizmi hareketinden bahsetmek için çok erken. Özellikle şehitlikler ve Troya bu kültür turizminin önemli bir aksı. Bu alanlardaki turist sayılarında gözle görülür bir artış söz konusu değil. Bu nedenle özellikle kültür turizminin ilerleyebilmesi, bölgenin turizm hareketinin uzatması için önemli gerekçe. Sonbaharda özellikle vaka sayıları makul olursa hem iç pazar hem dış pazarda biraz daha süreç uzar. Örnek vermek gerekirse, Uzakdoğu bölgemiz açısından önemli bir pazar. Çünkü bütün Kasım-Aralık aylarında bu pazardan kültür turizmi açısından önemli misafir ağırlaması yapılıyor. Ama geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana bu pazarların giriş çıkışları tamamen kapalı. Yani Uzakdoğu’dan misafir gelmiyor. Zaten Avrupa pazarları şu anda kültür turizmi hareketlerine 2021 son baharı içinde askıda tutuyorlar. 2022 bahar ayı ile birçok hareket başlayacak gibi gözüküyor.” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki sene hakkında temennilerini söyleyen Aydeğer, son olarak temennilerini de ileterek, “2020 zaten tamamen kayıp bir seneydi. 2021 senesinde, 2022’ye nefes alabilecek enerji ile çıkmanın gayreti içerisindeyiz. Bütün arkadaşlarımız gece gündüz 7/24 büyük bir enerji ile çalışıyorlar. Herkesin tek bir gayesi var; 2022’ye kadar nefes alabilecekleri kadar bir enerjiye sahip olmak. 2022 senesinde umut ediyorum ki bütün bu olumsuzluklar ortadan kalkacak ve çok daha iyi olacak” dedi.
Ogün İnal