Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Çanakkale 1915 Köprüsü’nün inşaatında, “sıvı izolasyon standartlarına aykırı bir malzemenin kullanıldığı” iddiasını ortaya koyarak, “İhale şartnamesinde belirtilmesine karşın köprü zemininin izolasyonunda uygun olmayan bir malzemenin kullanıldığı iddiası doğru mudur? Bu doğru ise yıllar sonra ortaya çıkacak herhangi bir korozyon ve çelik ile asfaltın uyuşmaması riskine yönelik ne gibi tedbirler alınacaktır” derken bunun ‘1915 Çanakkale Köprüsü’nde olası bir güvenlik riski oluşacak mıdır?” sorusunu sordu.

İnşaatı devam eden 1915 Çanakkale köprüsü hakkında ortaya atılan iddia çok şaşırttı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a ait iddiasına göre sıvı izolasyon standartlarına aykırı bir malzemenin kullanıldığı gündeme taşındı. Akın; ‘’ İhale şartnamesinde belirtilmesine karşın köprü zemininin izolasyonunda uygun olmayan bir malzemenin kullanıldığı iddiası doğru mudur? Bu doğru ise yıllar sonra ortaya çıkacak herhangi bir korozyon ve çelik ile asfaltın uyuşmaması riskine yönelik ne gibi tedbirler alınacaktır” dedi. Ayrıca Akın ‘’Standartlara aykırı bir malzemenin kullanılması köprüde çelik ve asfalt arasında uyuşmama (korozyon) riskini doğurabilir. Asfalt yalıtımının standartlara uygun olması köprünün güvenliğiyle doğrudan ilişkili "olduğunun da altını çizdi.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatında, ihale şartnamesinde belirtilen “sıvı izolasyon standartlarına aykırı bir malzemenin kullanıldığı” iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Akın, “İhale şartnamesinde belirtilmesine karşın köprü zemininin izolasyonunda uygun olmayan bir malzemenin kullanıldığı iddiası doğru mudur? Bu doğru ise yıllar sonra ortaya çıkacak herhangi bir korozyon ve çelik ile asfaltın uyuşmaması riskine yönelik ne gibi tedbirler alınacaktır” dedi.

Yap- işlet- Devret modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, 18 Mart 2017’den bu yana inşaat çalışmaları devam ediyor. Kore şirketleri Daelim ve SK Grup ile Limak ve Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubunun aldığı ihale kapsamında köprünün herhangi bir erteleme olmazsa 18 Mart 2022 tarihinde açılması hedefleniyor. CHP’li Akın, açılışına 7 ay gibi kısa bir süre kalan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde standarda uygun olmayan izolasyon malzemesi kullanıldığına yönelik iddiaları, TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde güvenliğin risk altında olduğunu kaydeden Akın, “1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımının teknik ve idari şartnameler çerçevesinde yürütülmesi yasal bir zorunluluktur. İhale dokümanında yer alan “Köprülerde Sıvı İzolasyon Şartnamesi” gereğince köprü zeminlerinde sıvı olarak uygulanan su yalıtımı malzemesinin ETAG 033 standardına uygun olması gerektiği belirtilmektedir. ‘ETAG 033’ standardı köprü izolasyonlarında Avrupa Birliği’nin kabul ettiği en önemli standarttır. ETAG 033 standardına ilişkin belge sahibi olmayan malzemelerin köprülerde kullanılması kesinlikle uygun değildir. 1915 Çanakkale Köprüsü’ndeki asfalt altına yapılacak su yalıtım malzemesinin ETAG 033 belgesi olmak zorundadır” diye konuştu.
 
Akın, 1915 Çanakkale Köprüsü’ndeki standart dışı yalıtım malzemesi iddialarına yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti: “İhale şartnamesinde belirtilmesine karşın uygun olmayan bir malzemenin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün asfalt zemininin izolasyonunda kullanıldığı iddiası doğru mudur? 1915 Çanakkale Köprüsü’nde standartlara aykırı bir izolasyon malzemenin kullanıldığı yönünde herhangi bir ihbar yapılmış mıdır? ETAG 033 belgesini taşımayan bir malzemenin köprü izolasyonunda kullanılması doğru mudur? İhale şartnamesinde yer almasına karşın izolasyonda kullanılacak malzemeyle ilgili herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Standartlara uygun olmayan bir malzemenin kullanılması durumunda 1915 Çanakkale Köprüsü’nde olası bir güvenlik riski oluşacak mıdır?” CHP’li Akın, köprüde asfalt altına yapılacak sıvı yalıtım işini alan taşeron firmanın kullanacağını belirttiği yalıtım malzemesinin ETAG 033 belgesi olmayan bir malzeme olduğuna dikkat çekerek, “İşin verildiği taşeron şirketin ETAG 033 belgesi bulunmayan bir malzemeyi kullanması teknik şartname ve sözleşmeye aykırı olduğu gibi çok ciddi olası riskleri de beraberinde getiriyor. Standartlara aykırı bir malzemenin kullanılması köprüde çelik ve asfalt arasında uyuşmama (korozyon) riskini doğurabilir. Asfalt yalıtımının standartlara uygun olması köprünün güvenliğiyle doğrudan ilişkili” dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü
Türkiye'nin Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilmekte olan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsü olacaktır. Tamamlandığında, kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak faaliyet gösterecektir. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alacaktır. Köprünün 18 Mart 2022'de hizmete girmesi hedeflenmektedir.

Çanakkale Boğazı'na köprü yapma düşüncesi ilk kez 1984-1989 yılları arasında ortaya atıldı. Daha sonra 1994'te tekrar gündeme gelen köprü projesi için 1995'te ihaleye çıkıldı. 18 yabancı firmanın katıldığı ihaleyi kazanan firma, projenin yapılabilir olmadığını belirterek projeden çekildi.

3 Mart 2016 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeniden gündeme alınan köprünün adının 1915 Çanakkale Köprüsü, olacağını açıkladı. 26 Ocak 2017 Perşembe günü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesini, en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi OGG kazandı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla, köprünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın da katıldığı törenle Lapseki’de atıldı. 16 Mayıs 2020'de köprünün kuleleri tamamlandı
 
İbrahim Akın Kazancı