Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Bilgilendirme Programı’nın ardından Alçıtepe köyüne geçti. Ersoy, burada 1915 Çanakkale Savaşları Sıhhiye Müzesi açılış törenine katıldı. Ersoy, “Umut ve metanet timsali sıhhiyecilerimizin anısını Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi ile ölümsüzleştirdik. 1915’te cephe gerisinde yaşananların etkili canlandırmalarla anlatıldığı yeni müzemiz hayırlı olsun” dedi.

Programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, yeni bir müzenin açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Çanakkale Cephesi’nde cephe hattında birbirinden büyük fedakârlıklarla kahramanlaşan, askerlerimizin yanında cephe gerisindeki kahramanlarımızı da anmak gerekir. Tüm yurdun tek yumruk olduğu o günlerde Kızılay’ımız o gün de bugün olduğu gibi milletimizin yanında olmuştur. Kızılay, Çanakkale’den İstanbul’a uzanan geniş bir ağda açılan Hilâl-i Ahmer Hastaneleri ile yaralı ve hastalarımıza merhametli elini uzatmıştır. Tarihi alanın en çok ziyaret edilen noktalarından biri haline gelen Alçıtepe, 1915 Hilâl-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı ile 1’inci aşamasını tamamladığımız çalışmalarımızın ikinci aşamasını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayız. Müzemizde sağlık çalışanlarımızın yaralı ve hasta asker ve sivillere nasıl hizmet verdikleri canlandırmalarla anlatılmaktadır. Bu, gerçek fotoğraflardan esinlenerek oluşturulan canlandırmalarda, son iki senedir yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde gösterdikleri millet ve görev aşkıyla bir kez daha kahramanlaşan sağlık çalışanlarımızın, 106 yıl önce de aynı ruhla hizmet verdiği görülmektedir. ‘Çanakkale Ruhu’nu gelecek nesillere aktarmakla görevli başkanlığımız, çalışmalarını bu sorumluluğun bilinciyle sürdürmektedir. Dünya tarihini değiştirmede yüzölçümüyle kıyaslanamayacak kadar büyük bir rol oynayan Gelibolu Yarımadası’nda savaşın izlerini ve anılarını taşıyan bu toprakları dünyaya tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

'SAĞLIK HİZMETLERİ SEFERERLİĞİ YARALARA MERHEM OLDU'

Bakan Ersoy, Anafartalar Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümünde manevi kudreti en yüksek, iradesi en sağlam kahramanların; yaşam ve ölüm arasına vesile kılınan eşsiz insanların hatıralarına bir kapı açacaklarını söyleyerek, “Hilal-i Ahmer’in nuru; umut ve metanet timsali sıhhiyecilerimizin anısını güzel bir eserle ölümsüzleştireceğiz. Yakın tarihimizde Trablusgarp Savaşı ile başlayıp İstiklal Harbi ile biten yaklaşık 11 yıllık süreç sağlık hizmetlerinin iyi yürütülmesinin, cephe hattındaki asker ihtiyacını ikame etme konusundaki ciddi etkisini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bakınız, Çanakkale Kara Savaşları’nda sekiz buçuk ay boyunca, özellikle de siperlerin birbirine çok yaklaştığı çarpışmalarda düşmanın kullandığı top mermileri, şarapneller ve süngü hücumlarının etkisiyle Mehmetçik ağır yaralar almıştır. Bu denli şiddetli çarpışmaların yol açtığı neticeler artık cephe hattındaki sağlık imkânlarının ötesine geçmiş, Çanakkale’den hastane gemileriyle getirilen binlerce yaralının bakımı için İstanbul’daki bazı resmi binalar ve okullar bile hastaneye dönüştürülmüştür. İşte böylesi bir ortamda vatanın tüm sathında canla başla çalışan Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin yürüttüğü hastabakıcılık ve sağlık hizmetleri seferberliği, insanlarımızın bedenindeki ve ruhundaki yaralara merhem olmuştur" dedi.

Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi’nin 1915’te cephe gerisinde neler yaşandığına dair etkili canlandırmalar içermekte olduğunu belirten Bakan Ersoy, şöyle devam etti: “Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915’i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yaşanan mücadeleye ve acıya ortak olarak buradan ayrılsınlar. Hafızaları tazelensin, iradeleri pekişsin, bilinç ve farkındalıkları yükselsin. Hayırlı, uğurlu olsun.”

Konuşmalarından ardından Bakan Ersoy, protokol üyeleriyle birlikte kurdele kesilerek 1915 Çanakkale Savaşları Sıhhiye Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Ersoy ve beraberindeki protokol üyeleri müzeyi gezdi. Doktor, hasta bakıcı ve diğer sağlık çalışanlarının Hilal-i Ahmer Hastanelerinde yaralı asker ve sivillere verdikleri sağlık hizmetlerinin dönem fotoğraflarından esinlenerek anlatıldığı müzede, cephe gerisinden getirilen askerlere yapılan müdahale ve ameliyatların, hastanelerde bulunan laboratuvar çalışmalarının, ağız ve diş tedavilerinin, yaralı asker koğuşları ile yaralı kadın ve çocuk koğuşu canlandırması dikkat çekiyor.

Ogün İnal