10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 106. yıl dönümünde Bigalı Mehmet Çavuş’un hayatının ve savaş yıllarının anlatıldığı belgesel film gösterimi Çanakkale Seddülbahir Kalesi’nde yapıldı.
 
Anafartalar Zaferi’nin 106. yıl dönümünde Bigalı Mehmet Çavuş’un hayatının ve savaş yıllarının anlatıldığı belgesel film gösterimi Çanakkale Seddülbahir Kalesi’nde yapıldı. Çanakkale Savaşları Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş’un belgesel film gösterimine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Biga Kaymakamı Mustafa Can, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

Konuşma yapan Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, “Gökhan, yetenekli ve disiplinlidir. Daha evvelki Çanakkale filmlerinde disiplinli, çalışkan prodüktörler, senaristler gördük. Ama çok disiplinsiz takımlar da gördük. Evinin bahçesinde savaş sahnelerini halleden veya bir arşive gidip Britanyalı, Yeni Zelandalıların şahsi mektuplarındaki içerikleri ile Çanakkale Savaşı’nın atmosferini vermeye çalışanları gördük. Bunlar bize yakışmayan davranışlardı. Burada ben ciddi bir çalışma olduğunu görüyorum. Bugün bu eser burada duruyor. Tarihi yapan insanların çocukları olarak o tarihi halen yazamıyoruz ama hiç değilse sanatkarlarımızın yapabilmesinde büyük pay var. Ben bu belgesel bu açıdan önemli bir girişim olarak görüyorum ve teşekkür ediyorum. Destekleyenleri de takdir etmek vatandaşlık görevidir.” dedi.
 
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bu gece Şehitler Diyarı Çanakkale’mizde çok gururlu, mutlu ve bir o kadar duygusal bir gecedeyiz. Hayalimiz olarak gördüğümüz ve arkadaşlarımızın bin bir zahmetle aylarca çalışıp, ortaya çıkardığı tarihi bir projenin gerçekleştiği gecedeyiz. Çanakkale fedakarı, Seddülbahir kahramanı ve Mehmetçiğimizin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş’umuzun savaş yıllarındaki fedakarlığını ve hayatını anlatmaya çalıştığımız belgeselimiz, gelecek kuşaklara emanetimizdir. Kahramanımızın yaşamı büyük bir yokluk, zorluk ve fedakarlık içerisinde geçiyor. Bu örnek hayatı gelecek nesillere aktarmanın yurt içinde, yurt dışında tanınmasını sağlanmasının ve her Bigalının her Çanakkalelinin hatırlamasının değerli bir görev olduğuna inanıyoruz. ‘Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkumdur’ anlayışıyla bizler geçmişimizi unutmayacak ve unutturmayacağız dedik. Allah’a şükürler olsun ki, belgeselimizi tamamladık ve kahramanlık destanının yazıldığı bu güzel mekanda düzenlediğimiz gala gecemizle bir araya geldik. Çanakkale’de destan yazan Mehmet Çavuşumuz 4 Mart’taki düşman çıkartmasında kendisi ve arkadaşları her şeylerini ortaya koyarak ölüm kalım mücadelesi veriyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gümüş saat ve tabaka ile ödüllendirdiği, Enver Paşa’nın İmtiyaz Madalyası taktiği kahramanımız kıymetlimiz, ‘Bir yürek bir de kürek yeter’ diyerek istihkam küreği ve taşla düşmanı püskürtecek kadar cesur, çarpışmada yaralanıp tedavisinin ardından hava değişimi için gittiği köyünde ‘Arkadaşlarım cephede savaşırken ben burada yatamam’ diyecek kadar fedakar, savaştan sonra kendisine teklif edilen maddi yardımlara ‘Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım’ diyerek vatansever ve adanmış odluğunu bizlere göstermektedir. Rabbim kendisinden razı olsun. Kazım Karabekir Paşa’nın ifade ettiği gibi; ‘Vazifelerin yerine getirilmesi kahramanlık değildir, kahramanlık vazifelerin bittiği yerde başlar ve vatan hayrına en aziz varlıkların fedasının sona erdiği yerde tamamlanır.’ Ayrıca düşmana Çanakkale’nin geçilmez olduğunu bir kez daha gösteren Anafartalar Zaferi’nin 106.yıldönümü bugün. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum” dedi.

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale’yi geçilmez yapan, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda dünyaya meydan okuyan, vatan, millet ve kutsal değerler söz konusu olduğunda canını ortaya çekinmeden koyan başta Anafartalar’ın muzaffer ve gazi komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bize vatan yapmak için toprağa düşen bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Bigalı Mehmet Çavuş, Çanakkale destanını yazan kahramanlarımızdan biridir ve Bigalı Mehmet Çavuş gerçekten bir kahramanlık ortaya koymuş, Çanakkale’de herkese örnek olacak bir civan mertlikle savaşmış, tüfekle olmadığı zaman taşla toprakla, onlar da bittiği zaman yumrukla düşmanın üzerine atılmayı başarmış, görevini yerine getirdikten sonra da sessizce görevini yapmış olmanın rahatlığıyla köyüne çekilmiş, Biga’nın Bahçeli Köyü’nde de mütevazi bir yaşam sürmüş, savaştan sonra da kahramanca yaşantısına devam etmiş örnek timsal bir şahsiyettir. Bigalı Mehmet Çavuş tarihe mal olmuştur. Çanakkale kahramanları arasında tarih sayfaları arasında altın yıldızlı yerini almıştır. Hayattayken onun kıymetini bu millet bilmiştir. Daha sonra Bigalı Mehmet Çavuş isimli bir dernek kuruldu. Bu derneğin kurucuları, kendi mütevazi imkanlarıyla Bigalı Mehmet Çavuş’u gündeme taşımaya gayret gösterdiler. Başkan, yönetim ve hep birlikte buna sahip çıktılar ve gördük ki Bigalı Mehmet Çavuş daha çok tanındı ve Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan filmini yapmaya karar verdiğinde, buna herkes destek oldu. Burada yapımcı ve yönetmenimiz Gökhan Tarkan Karaman, Ömer Hocamız ve diğer danışmanlarımız bu güzel işin parçasıdır. Biz de Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş belgeselinin bir parçası olduk ve bundan çok mutluyuz. Burada emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Çanakkale kahramanlarımızı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı bir kez daha ifade ediyorum.’’ şeklinde konuştu.
 
İbrahim Akın Kazancı