Çanakkale İl Genel Meclisi Eylül ayı 2. bileşiminde ilçelere yapılan hizmetler konusunda kullanılan ödeneğin adaletli dağıtılıp, dağıtılmaması konusu gerginlik yaşandı. Tansiyonun arttığı meclis toplantısında masalara vuruldu, sesler yükseltildi.

Çanakkale İl Genel Meclisinde şu an İl Genel Meclisi Başkanı olarak Görev yapan CHP’li Nejat Önder’in Meclis başkanlığı seçimlerinde son ana kadar CHP saflarında kalmış, seçinin yapıldığı anda ise AK Parti saflarına geçmiş Önder AK Partili ve MHP’li üyelerin oyları ile İl Genel Meclisi başkanı seçilmişti. Meclis başkanı seçilen önder CHP’den istifa etmiş ve AK Parti saflarına geçerek Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taktığı rozetle AK Partili olmuştu. Önder’in bu kararı Çanakkale İl Genel Meclisindeki dengeleri de değiştirmiş, mecliste CHP’nin üstünlüğü yok olmuş ve AK Parti il genel meclisinde oy üstünlüğünü yeniden yakalamıştı. Bu gelişmelerin ardından İl Genel Meclisinde zaman zaman tansiyon yükselmiş. Bir seferinde CHP’ li İl Genel Meclisi üyeleri İl Genel Meclisi oturumunu terk etmişlerdi. Nejat Önder’in saf değiştirerek meclis dengelerini değiştirmesinin ardından yaşanan gerginlik İl Genel Meclisi Eylül ayı 2. Bileşiminde’ de yaşandı. Meclis toplantısının başında, “Meclis üyelerine tarafından gündeme ilave edilmesi önerilen konuların görüşülmesi maddesinde gündeme ilave edilmesi” maddesinde CHP Biga İl Genel Meclisi Üyesi  Levent İrez İl Genel Meclisinin 30 milyon TL borçlanması ile ilgili açıklaması bulunan il Genel meclisi başkanı Nejat Önder’in bu açıklaması ile ilgili bilgi verilmesi konusunun gündeme eklenmesini talep eti. İlave gündem maddesi oylanarak gündeme ilave edildi.
Meclisin gündem konularının görüşülmesinin ardından ek gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Ek gündem maddesinde söz alan CHP Biga İl Genel Meclisi üyesi Levent İrez, “Meclisi Başkanı Nejat Önder’ in bir basın kuruluşuna verdiği röportajda il genel meclisinin 30 milyon TL borçlanması ile ilgili olarak para geldi mi? Geldiyse para nerelere harcandı? Genel anlamda bunun ile ilgili meclisin bilgilendirilmesini istiyoruz. 30 milyon borçlanma ile ilgili paranın nasıl paylaştırıldığı konusunda hem biz bilgilenelim, hem Çanakkale halkı bilgilensin. Bu durumun herhangi bir art niyetimiz yok sadece doğru şekilde bilgilendirilmek isteniyoruz” dedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Nejat Önder, “Bu konu ile ilgili benim yaptığım açıklamayı da yanınızda getirin ve konuyu yarın meclise anlatın. Benim verilemeyecek hiçbir hesabım yok. 3 partinin grup başkanlarının onayı ile 30 milyon TL’lik borçlanma yapıldı.” Bunun üzerine CHP’li İrez de ek gündem maddesi mecliste kabul edildi. Herkes bu konudaki düşüncesini anlatsın. Ben sizin verdiğiniz röportajdaki bilgileri söyleyeyim sizde bunu söyledim ya da söylemedim diye yanıt verin “ dedi.
İREZ SORDU “RÖPORTAJDAKİ VERDİĞİNİZ BİLGİLER DOĞRU MU?”
CHP Biga İl Genel Meclisi üyesi Levent İrez ek gündem maddesi ile ilgili yaptığı konuşmada Meclis Başkanı Nejat Önder’ in İl Genel Meclisinin 30 milyon TL’lik ek borçlanması ile ilgili verdiği röportajdaki soruları sordu. İrez konuşmasında, “ Nejat Önder’in verdiği röportajdaki ifadeyi aynen söylüyorum. “41 şu içme projesi karşılığı 7 Milyon 44 bin TL.” Bu ifade Nejat Önder’ in ifadesi.  “Bayramiç’te 1, Biga’ da 14, Çan’da 9,  Gelibolu’da 1, Lapseki’de 1, Yenice’de 10 olmak üzere toplam 41 içme suyu projemiz var. Bu projelerin karşılığı 7 Milyon 44 Bin TL.” Önder açıklamasına devam ediyor. Diyor ki, “Şuan önceliğimiz su sorunu. Yaptığımız 30 milyon TL’lik borçlanma ile’de”, Nejat Önder’in verdiği röportajdaki ifadeyi aynen okuyorum. “Merkezde 27, Bayramiç’ te 51, Çan’da 47, Ezine’de 46, Gelibolu’da 15 ve Yenice’de 41 köy olmak üzere” ifade ediyor Nejat Önder. Ben simdi soruyorum il genel meclisinin 30 milyon TL’lik borçlanması kararını aldıktan sonra bu 30 Milyon TL geldi mi? İl Genel Meclisinin 30 milyon TL Borçlanma ile ilgili para geldiyse bu paranın dağılımını hangi kriterlere göre yaptınız? 30 milyon TL geldiyse bu paradan Önder’in ifadesine göre Biga, Lapseki, Eceabat, Ayvacık ilçelerimiz faydalanmayacak mı? Çünkü bu ilçelerimizin isimleri geçmiyor.”
EK GÜNDEM MADDESİNİN GÖRÜŞÜLMESİNDE TANSİYON YÜKSELDİ
CHP’li Levent İrez’in ek gündem maddesi ile ilgili konuşmasını tamamlanmasının ardından söz alan Meclis Başkanı Nejat Önder 30 milyonluk borçlanmanın ilk dilimi gelmek üzere ikinci dilimi de yılsonuna yakın gelecek. Levent İrez’ in ifade ettiği, “bazı ilçeler burada yok mu? açıklaması var.  Bu 30 milyonluk borçlanmadan tüm ilçeler faydalanacak.  Su sorununun öncelikli olmasını söylememde de  ne gibi bir mahsur var onu da anlayamadım.” dedi. Bunun üzerine söz alan CHP’li Levent İrez, “Biga’ nın, Bayramiç’in, Çanakkale merkez’ in ihtiyaçları var. Bu 30 milyonluk borçlanmadan gelecek olan paranın dağılımını nasıl yaptınız. Bu konuda bizimde CHP olarak verdiğimiz önergeler var. Bu önergelerden hiçbiri mi dikkate alınmayacak? Ben yine soruyorum bu 30 milyon TL ilçelerimize paylaştırıldı mı? ” dedi. AK Parti Merkez İl Genel Meclisi Üyesi Tülay Ömercioğlu da söz alarak yaptığı açıklamada “ 30 milyonluk borçlanmadan gelen para öncelikle su yatırımlarına, bu ödeneklerde önceden su projesi hazırlanmış projelere yani hazır projelere verildi. Biraz önce CHP’ li Levent İrez’in çok yanlış bir açıklaması var. “CHP olarak bizim verdiğimiz önergelerden hiç birine ödenek verilmeyecek mi ?” bu açıklama yanlış. Halkın arasında su içecek olan CHP‘ li AK Parti’ li, MHP’ li diye bir ayrım mı var.  Ben bunu anlayamadım. Levent İrem ilçelerin kriterlerine göre para gönderildiğini de bilen bir isim. Bunun için sanki bir ayrımcılık yapılmış gibi bu durumun ortaya atılmasını anlamış değilim.” dedi. Ardından söz alan AK Parti Çan İl Genel Meclisi üyesi Ömer Şahin, “ Burada bir bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir sorun var. Bizim meclis olarak görevimiz borçlanmaya onay vermek. İl Genel meclisi olarak yetkimiz bu. Bunun ötesinde işlemin devam edebilmesi için hangi köye ne yapılacak, su sondajımı yapılacak, kanalizasyon mu yenilenecek,  yol mu yapılacak? Bu noktadaki planların ya da projelerin değerlendirilmesi köylere hizmet götürme birliği tarafından yapılır.30 milyonluk borçlanmada yapılacak olan çalışmalar köylere hizmet götürme birliği tarafından planlanmış durumda. Bu projeler ile ilgili detaylı bilgi istenirse bu bilgi için köylere hizmet götürme birliklerine başvurulabilir” dedi.
“BU YAPILAN SİYASETTİR”
AK Parti Çan İl Genel Meclisi üyesi Ömer Şahin’in sözleri üzerine söz alan CHP’li Levent İrez açıklamasında, “ Fiilen yaşadığımız durumu anlatayım. İl Özel İdaresi’nden çıkmasın daha pratik olsun diye, çok iyi bildiğim için söylüyorum. 1.5 milyonluk bir yol. Buradan çıkmasın köylere hizmet götürme birliğinden çıkalım dediler. Aktarıldı ihaleye çıkıldı ve yol yapıldı. Bu köylere hizmet götürme birliğinin hazırladığı bir proje değildi. Diğer ilçelerimizdeki arkadaşlarımızda bu şekilde çalıştılar. İl özel idaresinden çıktı köylere hizmet götürme birliğine gitti. Biga’nın bir yolu ile ilgili ki meclisimizden de bu proje geçti gelin yapalım diyorum, projenin fizibilitesi de yapıldı. Dairemizden ilgili birim danişment yolu ölçülmüş biçilmiş her şey hazır, hani ödenek nerde. Neden köylere hizmet götürme birliğine bu iş için ödenek aktarılmıyor. Bizim yazdığımız projelerin her şeyi hazır. Biz burada iyi niyetli bir borçlanma yetkisi verdik, bu yapılan tamamen siyasettir. Bunu yapmayın. Her şeyi beraber yapacağız demiştiniz. Birlikte değerlendireceğiz demiştiniz. Bu sistem böyle işliyor. Bu sistemi hep beraber işletelim. Bu sistemi hep beraber işletmeyeceksek de tüm Çanakkale, tüm ilçeler ve tüm köyler bu durumu duysun.
GERGİNLİK ARTI, SESLER YÜKSELDİ, MASALAR YUMRUKLANDI
CHP’li Levent İrez’in son konuşmasının arsından söz isteyen AK Partili Tülay Ömercioğlu CHP Merkez İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses’i ifade ederek,” İsmail bey’e soralım borçlanma tüm partilerin ortak kararı ile yapılıp yapılmadığını soralım” dedi. CHP’li İsmail Gürses de bu soruya, “Hiçbir konu bana sorulmadı. Sadece yazıldı kağıtlar önüme geldi, ihalesini hep birlikte yaptık. Ama nereye ne yapılacak hiçbir konu beraber konuşarak, tartışarak yapılmadı.” İfadeleri ile soruyu yanıtladı.
Bu cevap üzerine AK Partili Tülay Ömercioğlu “ Neden o zaman itiraz etmediniz? “ dedi. Bu sorunun ardından meclisteki gerginlik arttı. CHP’li İsmail Gürses de bunun üzerine, “Yapılan hizmete neden karşı çıkayım? Bu hizmet yapılıyorsa yapılsın. Ben eğer bu duruma itiraz etseydim bu sefer de CHP köye yapılacak hizmetleri engelliyor diye siyaset yapılacaktı. Yani itiraz etseydim AK Parti, CHP hizmet edilmesini engelliyor diye siyaset yapılacaktı.” dedi. Bu seferde AK Parti’ li Tülay Ömercioğlu, “ Peki böyle davranmakla kötü bir şey mi yaptınız? “ sorusunu sordu. CHP’li İsmail Gürses de, “ Benim üzerimden siyaset yaptırmayacağım. Benim üzerimden siyaset yapmaya çalışmayın. Beraber yaptık diyorsunuz, yalan söylüyorsunuz.” dedi. Gerginlik bu andan itibaren adeta tavan yaptı. Gürses Tülay Ömercioğlu ile yaşadığı tartışmada, “Yalan söylüyorsunuz beraber yaptık demeyin” diyerek elini sert bir şekilde masaya vurdu. Bunun üzerine AK Parti sıralarından “bir saniye” diyerek ayağa kalkan AK Partili meclis üyeleri oldu. AK partililer masalara vurmayın uyarısında bulundu. CHP’li İsmail Gürses “Her şeyi yapın ne isterseniz yapın ama beraber yaptık demeyin” dedi. Tartışmada sinirler gerildi. Sesler yükseldi. Tartışma sırasında İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder Tülay Ömercioğlu’ nu sakinleştirmeye çalışsa da sonuç alamadı. Tülay Ömercioğlu ve İsmail Gürses arasındaki yalancılık  atışması bir süre daha daha devam etti. Tartışma sonlanmadan Meclis Başkanı Nejat Önder meclis oturumunu bir gün sonra saat 17.00’de toplanmak üzere kapattı.
Ogün İnal