Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ortak Komite Toplantısı ve Eylül ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Pandemi bizleri kolay kolay bırakmayacak, bu yüzden aşı olalım” dedi.
 
21 Meslek Komitesinin Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen Ortak Komite toplantısının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu şu ifadeleri kullandı. “1,5 yıllık süreçte gördük ki Pandemi bizleri kolay kolay bırakmayacak. Bu yüzden aşıyı çok önemsiyoruz. Ekonominin korunması, işletmelerimizin tekrar kapanmaması için lütfen aşılarımızı olalım, çalışanlarımızın da olmasını sağlayarak hem sağlığımızı hem ticaretimizi koruyalım” dedi.
 
 “ULU ÖNDERİMİZ ATATÜRK’ÜN SÖYLEDİĞİ GİBİ ÜRETMEYE MECBURUZ”
“Koronavirüs ile birlikte yerli üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” diyen Semizoğlu, “Kendi kendimize yettiğimiz sürece başa çıkamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Bunun bilinci ile kanun koyucu büyüklerimizin de yatırımcının, sanayicinin ihtiyacı olan güven ortamını sağlaması şarttır. Bu konuyla da bağlantılı olarak, son günlerde üyelerimizden gelen bir serzeniş de çalışacak vasıflı personel bulunmamasını sizinle paylaşmak istiyorum. Herkes bir şekilde amiyane bir tabirle kamuya kapak atma derdinde. Bir üyemizin şöyle bir haykırışı var; “Biz çalışanımızı alıyoruz, eğitiyoruz. Sadece Cumartesi tatili için daha düşük vasıflı iş de olsa Belediye’ye, Özel İdare’ye herhangi bir kamu dairesine gidip başvuruyor. Daha düşük maaşa o işi kabul edebiliyorlar.” Bu arkadaşımızın önerisi şu şekilde; Belediyeler ve kamu çalışan alacakları zaman son 6 aylık bordrolarına baksınlar işi varsa bu çalışanları almasınlar. Çünkü teknik personel sırf Cumartesi günü tatili için veya yarın öbür gün oradan bir tanıdık bulurum daha rahat bir pozisyona geçerim diye gerçekten vasıflı iş gücümüzü her geçen gün kaybediyoruz. Çok doğru bir serzeniş bu konuda yapabileceğimiz ne var onu bilemiyorum ama onu araştırıp gerekli şeyleri yapmamız lazım.
“1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI, O GÜN PATRON ÇALIŞIYOR, İŞÇİ ÇALIŞIYOR. 1 MAYIS’TA SADECE DEVLET MEMURU TATİL YAPIYOR.”
Böyle çok anlam veremediğimiz şeyler ile karşılaşıyoruz. Bir daha altını çizmek istiyorum turizmci arkadaşlarımla konuşuyorum, üretici arkadaşlarımla konuşuyorum, nakliyeci arkadaşlarımla konuşuyorum herkesin çalışana ihtiyacı var.
“HERKESİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR. AMA İŞSİZLİK DİYE BİR ŞEY KONUŞULUYOR TÜRKİYE’DE ÇANAKKALE’Yİ İYİ BİLDİĞİM İÇİN ÇANAKKALE’DE İŞSİZLİK YOK, ÇANAKKALE’DE İŞ BEĞENMEME VAR.”
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu senkronize edilmediği sürece “iş bulamama” değil “iş beğenmeme” sıkıntısı artacak ve ne yazık ki Türk sanayii hepimizi tedirgin eden mültecilere mecbur kalacaktır. Pek çok kalifiye elemanımız, sanayide daha verimli çalışacak mühendislerimiz varken bir Cumartesi tatili ne yazık ki hem kendi geleceklerine hem Ülkemizin geleceğine tercih ediliyor.
Müşterek Komite toplantısının açılış konuşmasının ardından TOBBUYUM Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi A.Ş. Genel Müdürü Sayın Onur Yüksel tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı.
Arabuluculuk ve Uyuşmazlık bilgilendirme seminerinin ardından Meclis oturumuna geçildi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay, Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası toplu taşımada ve bazı diğer kamusal alanlarda "aşısı olmayana PCR testi zorunluluğu" başladı. Bunun yanı sıra işveren COVID-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmalarını isteyebilecek. Test sonuçları gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutulacak. Böylelikle vatandaşlarımızın aşı olması teşvik edilecek ve umuyorum ki salgınla mücadelede önemli bir eşik geçilecek” dedi.
BÜYÜME VE ENFLASYON TAHMİNLERİNİ DE DEĞERLENDİREN Okyay, “Baz etkisiyle gerçekleşen yüzde 21,7’lik ikinci çeyrek büyümesi ise beklenen bir durumdu. Kısa ve orta vadede sürdürülebilir, ayakları yere sağlam basan ve dolayısıyla baz etkisinden arınmış bir büyüme modelinin kurgulanması gerekiyor. Bunu yaparken Ar-Ge ve yeni teknolojilerin teşvik edilmesi, katma değerli ürünlerin ihracatının azaltılması ve dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor” dedi. Meclis Üyesi Ahmet Çelik, “Meclis üyemiz Armağan arkadaşımla düzenlediğimiz Gelibolu Maratonunu devrettik. Bölge turizmine katkı sağlamak adına desteklerimiz devam ediyor. Bu yıl düzenlenecek Gelibolu Maratonu 26 Eylül’de Kilitbahir Kalesi’nin önünde başlayıp yine aynı noktada tamamlanacak. Tüm hazirunu ve halkımızı bu etkinliğe katılmaya davet ediyorum. 7’den 70’e 1915 Saygı Koşununa herkes aile bireyleriyle katılım sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi