Bu sene ilk kez düzenlenen Çıplak Köy Salça Festivali’ne 400’e yakın kişi katılım sağladı. Köyün OPET’in katkılarıyla Agro Turizme giriş yaptığını belirten Çıplak Köy Muhtarı Ufuk Göçoğlu yakında ev pansiyonculuğuna da başlanacağını söyledi.
Çanakkale'deki Troya Antik Kenti yakınında yer alan ve OPET tarafından hazırlanan proje ile ünlenen ve etno-köye dönüştürülen Çıplak Köyü’nde gerçekleştirilen salça festivalinde kentliler ve kırsaldan gelenler buluştu. 2018 yılında Troya Yılı ilan edilmesiyle çehresi değişmeye başlayan 5 bin yıllık Çıplak Köyü’nde yapılan çalışmalarla, köy halkı kültürel ve tarihi turizmde aktif rol oynarken, Türkiye’nin dört bir yanından gelen kültür turizmi tercih edenler de soluğu köyde alıyor.
Vali İlhami Aktaş ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu’nun da katıldığı salça festivalinde kentlilerin ve kırsaldan gelenlerin buluştuğunu belirten Muhtar Ufuk Göçoğlu etkinlik hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgi verdi. Göçoğlu,“Kitle turizminden sıkılıp, deniz ve sahil turizmi yerine doğaya ve gelenekselliğe yönelen, farklılık arayan, farklı tecrübeler edinmek isteyen insan sayısı her geçen gün artıyor. Çıplak Köyü Muhtarlığı olarak amacımız farklılık arayan insanlar ile kırsal kesimde yaşayan insanların bir araya gelmesini sağlamak ve buna bağlı olarak kırsaldaki insanların gelirlerini artırmak, ferah düzeylerini yükseltmek ve kırsalda kentlere göçlerin önlemek” dedi.
“DOMATESLERİ TARLADAN TOPLADIK, BERABER SALÇA YAPTIK”
Festival kapsamında 300-400 kişinin bir araya geldiğini, domatesleri tarladan topladıklarını, birlikte salça yaptıklarını belirten Göçoğlu, “Bu sene ilk kez düzenlediğimiz etkinliğimize çok talep oldu. El sanatları sergileri açıldı, ata sporlarımızı yaşatmak için okçuluk kulübü üyeleri geldi. Bu organizasyonun köyümüze çok katkısı oldu” diye konuştu.
“ETKİNLİĞİMİZ SES GETİRDİ, BAŞKA İLLERDEN ARAYANLAR OLDU”
OPET’in daha önce kadınlar için kurslar düzenlediğini, ama Pandemi nedeniyle yarım kaldığını kaydeden Göçoğlu, “Pandemi’den önümüzü göremiyoruz, ama adımlar atıyoruz. Etkinliğimiz ses getirdi. Başka illerden köyümüzü arayıp, organizasyon düzenlemek istediklerini söyleyenler oluyor. Sabah erken kalkmak, hayvanları beslemek, köyde doğal ürünlere ulaşmak, salça, turşu yapmak isteyenler var. İnsanlar alternatif arayışı içindeler” dedi.
“HEM TARIM, HEM TURİZMİ BİR ARADA SUNUYORUZ”
Etkinliğin festival tadında gerçekleştiğini, bir kıvılcım yakıldığını ve örnek teşkil etmesi yolunda adım olduğunu kaydeden Göçoğlu, “Hem tarım, hem turizmi bir arada sunuyoruz. İleriki aşamada İl Kültür Müdürlüğü’müz ve İl Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte farklı etkinliklere imza atacağımıza inanıyorum. Köyümüz agro turizme hazırlanıyor. Agro turizm, kırsal yaşamı öğrenmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin çiftlik ve köy evlerinde konaklamaları, çiftlik ve köylerde bağ, bahçe, tarla, ahır, ağıl, kümes ve benzeri tarımsal üretim alanlarında çalışmaları yoluyla yapılan turizm çeşidi olup bu kapsamda köyümüzde ilk misafirlerimizi 11 Eylül’de ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım