Ayvacık'ta 239 afet konutu Ekim'in ilk haftasına kadar teslim edilecek. Depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen ilçede mağduriyetlerin hala devam ettiğini belirten Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Depremden sonra bir yılda teslim edileceği söylenen konutlar dört yıl geçti, teslim edilemedi. Sıkıntı büyük, insanlar konteynerlerde kalıyor, soğuk ve okul yok, çocuklar bu şekilde eğitim almaya çalışıyor. Güneydoğu’da 1 yılda villa diken hükümet, Ayvacık’ta 4 yıldır depremzedeleri mağdur ediyor, Ayvacık halkının mağduriyeti giderilmeli” dedi.
 
Ayvacık İlçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen deprem afeti sonrası hak sahibi kabul edilen ailelere verilmek üzere, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığınca T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile ihale metoduyla Çanakkale İli, Ayvacık ve Ezine İlçelerine Bağlı Köylerde Afet Konutu Yapım İşi kapsamında yaptırılan 239 adet afet konutu 07 Ekim 2021 tarihine kadar hak sahiplerine teslim edilecek.
 
YUKARIKÖY’DE SAĞLIK OCAĞI VE OKUL YOK
 
6 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen Ayvacık depreminin üzerinden geçen zamanda depremzedeler önce çadırlara yerleştirildi, yemek ihtiyaçları giderilen depremzedeler daha sonra konteynerlere taşındı. İlk olarak evleri teslim edilen Yukarıköy sakinleri iki yıl önce evlerine geçmesine rağmen sağlık ocağı, cami ve köy konağı yapılamadı. Köylüler köy konağını devlet yardımıyla yaptı.
 
Depremzedelerden Ayvacık’ın Bademli, Gürpınar, Bergaz, Kocaköy, Tuzla, Babakale, Naldöken, Kamış, Kösedere köylerinde yaşayanlar evlerini teslim almaya hazırlanırken, 2017 yılından beri konutlarının yapımına hiç başlanmadığı için mağduriyet yaşayan köylüler var. Bu köylerin içinde en mağdur olanlardan biri Babadere köylüleri.
 
“OKUL ÖNCELİKLİ SORUN, KONTEYNERDE EĞİTİM SIKINTILI”
 
Depremzedelerin son durumu hakkında gazetemize bilgi veren Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, “Depremin üzerinden 4 yıl geçmesine depremzedelerin mağduriyetleri giderilmedi.  Sıkıntı büyük, hala konteynerlerde yaşamaya çalışanlar var. Hava soğuk. Yangın oldu, can kayıpları yaşandı. Buradaki vatandaşlarımıza zamanında ,” Ne parası, ne kredisi, devlet evlerinizi yapacak” denildi. Sözler tutulmadı. Vatandaşlar evlerini teslim aldıktan 2 yıl sonra ödeme yapmaya başlayacak. Kimisi kredi çekti, kimisi malını sattı, kimisi de ödeyemedi. Ödeyemeyecek olanların ise durumu faize girecek ve yine ödeyemezlerse hak kaybı yaşayacaklar.4 yılda giderilemeyen sorun bu. Güneydoğu’da bir yılda villaları diktiler,  Ayvacık’taki mağduriyet sürüyor. Bu insanların yüzde 90’ı mağdur. Yağmurda, çamurda 4 yıldır konteynerde kalıyor, eğitim aksıyor. Cami olmayabilir, kişi ibadetini evde de yapar ama, en önemlisi okul. Çocuklar soğukta konteynerde eğitim ve öğretim görmeye çalışıyor. Sağlık ocağı yok, zaten hiç yoktu.  Vatandaşlarımız sağlık ocağı için Tuzla ya da Kösedere’ye gidiyor.Yukarıköy 800 nüfusa sahip en büyük köy, öğrenci sayısı fazla, okul sorunu giderilmeli” dedi.
 
Öte yandan depremzedelere konutlar yapılırken strateji hatası da yapıldığını kaydeden Başkan Mesut Bayram, “Depremden en çok etkilenen bazı bölgelerde ev yapımına hiç başlanmazken, yüzde 90’ı kendi evinde otururken o bölgelerde yapılar yapıldı. Ayvacık’ın sadece köylerinde değil, merkezde de zarar gören ağır hasarlı yapılar var, bunun için de adım atılmadı. Ayvacık halkının mağduriyeti bir an öce giderilmeli ” şeklinde konuştu.
 
Özel Haber: Mine Tarım