Assos Antik limanında devam eden kaya ıslağı çalışmalarına düzenlemenin sonrasında çıkan Antik liman fotoğrafı birçok vatandaşın tepkisine sebep olmuştu. Çalışmalar başlamadan öncede uyarılar yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek ortaya çıkan manzara sonrasında bölgeye giderek paylaştığı fotoğraflara; ‘’Ben buna kaya ıslahı projesi demem; bu bir hafriyat, bir taş ocağı açma projesi. Bu bir arkeolojik alanın eteklerinin yok edilmesi projesidir.’’ dedi.
Assos Antik limanında devam eden kaya ıslağı çalışmalarına düzenlemenin sonrasında çıkan Antik liman fotoğrafı birçok vatandaşın tepkisine sebep olmuştu. Çalışmalar başlamadan öncede uyarılar yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek ortaya çıkan manzara sonrasında sert tepki göstererek şu ifadeleri kullandı; ‘’Assos yamaçlarında kaya ıslahı mı? Hadi oradan kıymet - değer - tarih bilmezler! Ben buna kaya ıslahı projesi demem; bu bir hafriyat, bir taş ocağı açma projesi. Bu bir arkeolojik alanın eteklerinin yok edilmesi projesidir. Bu cennet ülkemizin değerlerini yok etme projesidir. Bu vatana saygısızlıktır. Bu bir katliamdır. Şubat 2021 de alanı ziyaret ettiğimde fotoğrafını çektiğim bir duvar yok yerinde. Neden yok, zira o duvarın olduğu tarla tümüyle yok edilmiş durumda. Değer bilmez yöneticiler bu yaptığınız hem oradaki işletme sahiplerini mağdur etti hem de arkeolojik değerlerimizin canına okudu. Bana Türkiye'de yapılan kaya ıslahı projeleri içinde buna benzer bir rezalet gösterebilir misiniz? ‘’ dedi.
Ayrıca önemli not diye antik yere çok yakın yıkımdan kurtulmuş duvar olduğuna dikkat çeken Perinçek; ‘’Altta görülen fotoğraflardaki duvarlar hafriyat yapılan alanın 1 metre, 5 metre ve 20 metre uzaklıkta bulunuyor. Son anda katliamdan kurtulmuş duvarlar. Katliam takımından bir işgüzar savunma için hayır 1 m değil 1,5 m derse şaşırmayacağıma söz veriyorum.’’ dedi.
Ayrıca Assos’ta antik olarak çok kıymetli yerler olduğunun da altını çizen Perinçek bu konuda, ‘’Assos Antik Kentinin doğu kesiminde; hiç arkeolojik kazı yapılmamış alanda, muhteşem yapılar var. Kanımca Assos kazısı bittiğinde bu alan Efes Antik Kentine rakip bir antik kent müzesi olacak. Efesi ziyafet eden turistler Assos’a uğramadan gezilerini tamamlamış olmayacaklar. Toprak altında bir hazine insanların görmesi için en kısa zamanda gün yüzüne çıkarılmalı. Ben jeolog olarak bu kazıda gönüllü çalışmaya hazırım. Hizmet etmenin vereceği mutluluk dışında hiç bir beklentim yok. Bugün gördüklerim çok keyif verici gözlemlerdi. Keyif almak ve vatana hizmet etmek kadar güzel bir karşılık olabilir mi? Not: fotoğraflarda görülenler toprak üstünde olanlar. Toprak altında neler olduğunu kazı yapılınca göreceğiz’’ diye ifade etti.
Hasan Sami Er