Memleket Partisi Çanakkale İl Başkanı Hülya Dağhan ve beraberindeki partililer Türkiye gündeminde yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT mağdurları ile ilgili konu hakkında görüşmek için Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği başkanı Murat Çağlayan ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin değerlendirme yapan Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği başkanı Murat Çağlayan, ‘’Memleket Partisi Çanakkale İl Başkanı Sayın Hülya Dağhan ve Merkez İlçe Başkanı Sayın Bahar Atan ve Yönetim Kurulu Üyeleri derneğimizi ziyaret edip haklı mücadelemize desteklerini yinelediler. Kendilerine teşekkür ediyor ve yeni görevlerinde başarılar diliyoruz. Bizleri ziyaret eden siyasilere, ve Mecliste görev yapan Sayın vekillere her platformda soruyor ve hatırlatıyoruz. Üzerine düşeni fazlasıyla yapıp 5000 gün değil, 6000-7000 hatta 10000 gün prim ödeyenler, primini ikiye katlayanlar nasıl yük olur? Emekli olduğumuzda bağlanacak olan 1500 tl-2000 tl arası emekli maaşı ile çift dikiş yapmadan ev mi geçindireceğiz yoksa çocuk mu okutacağız? Çalıştıkça fazla prim ödedikçe düşen emekli aylığı sistemi dünyanın neresinde var? Asgari ücretin altında emekli maaşı olur mu? Açıklanan insan hakları beyannamesindeki 6.madde: ‘’Sözleşme özgürlüğüne hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez’’ denilmesine rağmen hala bu sorunu görmezlikten mi geleceksiniz? Seçim dönemi geldiğinde ahval buyken bizlerden nasıl oy talep edebileceksiniz? EYT toplum vicdanında da yer bulmuş, maliyet değil adalet sorunudur ve ivedilikle çözülmesi gerekmektedir. Bizler Türkiye genelinde EYT Marmara Federasyonu öncülüğünde 23 dernek ve 41 temsilcilikle birlikte bu haklı mücadelemize devam ediyoruz . Bu bağlamda tüm mağdurları haklarımızın iadesi için bu haklı mücadeleye, haklarına ve derneklerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu bağlamda nazik ziyaretlerinden ve desteklerinden dolayı Memleket Partisi Çanakkale İl başkanı Sayın Hülya Dağhan ve Merkez İlçe Başkanı Sayın Bahar Atan’a ve yönetim kurulu üyelerine tekrar teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz’’ dedi.
 
EYT NEDİR?
EYT sorunu, 8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi.2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu. Mevcutları çalışanlara yönelik olarak da işleyen düzenlemeyle birlikte, emeklilikte yıl şartını doldurmasını kısa süre kalanlar da emekli aylığı almak için bir süre beklemek durumunda kaldı. Değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatıldı.

Hasan Sami Er