Avrupa Birliği Erasmus + Programı tarafından ortaklaşa finanse edilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi (WildMAPFiT)’nin çevrimiçi eğitim programı başladı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin proje yazarı olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen projede İrlanda, İtalya, Yunanistan’dan üniversite ve araştırma enstitüleri görev alıyor.
Beş gün sürecek eğitim programının ilk gününde, proje yazarı Prof.Dr. Kemal Çelik, beş saat süren bir eğitim verdi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihçesi ile başlayan eğitimde, bitkilerin yetiştirilmesi, doğadan toplanması, kurutulması, işlenmesi ve etken maddelerinin, özütlerinin elde edilmesi alanında geniş bilgiler veren Prof.Dr. Kemal Çelik, tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımıyla ilgili en eski kayıtların Sümer ve Hitit Medeniyetlerinde bulunduğunu, İyonya ve Bergama Medeniyetlerinde Tıp ve Eczacılığın en üst seviyeye çıktığını, Hipokrat ve İbn-i Sina’nın Anadolu’da çok farklı bitkilerden yüzlerce tedavi edici özelliklere sahip ilaçlar yaptığını, Anadolu’nun ve Akdeniz havzasının tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olduğunu, tıbbi ve aromatik bitkilerin doğadan toplandığında çok zarar gördüğünü, bu nedenle kültüre alınmaları gerektiğini, yetiştiriciliklerinin bu proje kapsamında yaygınlaştırılacağını, küçük aile işletmeleri için adaçayı, lavanta, altınotu, ekinezya, oğulotu gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinin önemli gelir kapısı olacağını, el emeğini en iyi değerlendiren ürünler olduğunu, proje kapsamında, hasat, kurutma, işleme ve değerlendirme konularında önemli eğitimler yapılacağını, projenin web sayfasının (www.wildmapsfit.eu) adresinde çalışmaların kullanıma açık olduğunu dile getirdi.
Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen eğitimlere, proje ortağı ülkelerden doktor, eczacı, ziraat mühendisi ve üreticiler katılım sağlıyor. Eğitimler konu uzmanlarının eşliğinde son derece verimli geçiyor.
 
Hasan Sami Er