Çanakkale'nin ve bölgesel tatlardan olan balkabağının hasadı devam ediyor. Kışın birçok şekilde lezzetli yemekler yapılan balkabağı bölge lezzetlerinin başında geliyor.

Bayramiç'in özel bir tadı olan balkabağının hasadı devam ediyor. Tadını ve aromasını iyice alması için dallarının tamamen kuruması beklenen balkabakları daha çok Kazdağı’nın eteklerindeki köylerde atalık tohumlarla üretiliyor. Balkabağından birçok yemek tatlı yapılabiliyor. Vitaminli balkabağı çorbası, sağlıklı ve lezzetli mücveri, kurabiye, kek ve reçel yapılıyor. Bal kabağında en çok ise kabak tatlısı yapılıyor. Kışın en çok tercih edilen bu tatlının yapımı da çok kolay. Bu yüzden balkabağı çok tercih ediliyor. Balkabağının en iyi yetiştiği yerlerden biri de Bayramiç ilçesi. Bayramiç'in yerel tohumlarıyla yıllardır üretilen balkabağının hasadı başladı. Tadını ve aromasını iyice alması için dallarının tamamen kuruması beklenen balkabakları daha çok Kazdağı'nın eteklerindeki köylerde atalık tohumlarla üretiliyor.
 
Balkabağı
Yeni yılın ve Cadılar Bayramı’nın sembolü haline gelen bal kabağı, kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Kökeni MÖ 3400 yıllarına dayanan bu besinin ana vatanı Amerika'dır. Zamanla Avrupa ülkelerine yayılan bal kabağı, Türkiye'de en çok Sakarya'da yetişir. Çorba, salata ve tatlı tariflerinde yer verilen bu meyve, yüksek miktarda lif içerdiği için diyet listelerinde sık sık yer verilir. Hücreleri yenileyerek sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.A ve C vitamini bakımından zengin olduğu için, göz sağlığına olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Şeker değeri düşük olduğu için, diyabet hastaları da ölçülü bir şekilde tüketebilir. İçeriğinde kalsiyum, bakır, fosfor, demir, magnezyum gibi mineraller barındırır. Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra, kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır.
 
Ogün İnal