Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Belediye Meclisi Toplantısı’nda 1915 Çanakkale Köprüsü yapım tartışmaları, sığınmacılar konusu, öğrencilerin yurt sorunları ve Müsilaj konusu gündeme geldi.
Çanakkale Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısında en çok eleştiri odağı olan tartışılan yap-işlet-devret modeli ile yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki geçiş ücretinin ve maliyetinin yansımaları konuşuldu. Başkan Ülgür Gökhan ve AK Partili Meclis Üyeleri Esra Yüksel ve Musa Oyan arasında gerçekleşen tartışmada, ‘Yap İşlet Devret Modeli’ ile yapılan köprünün devlet yatırımı olup olmaması konusu ele alındı. AK Partili Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Yüksel, köprünün bir devlet yatırımı olduğunu belirtirken, Başkan Gökhan ise, “Köprüyü devlet yapmıyor. Köprüyü yabancı finansmanla bu ülkenin insanları yapacak. Geçerken ödeyeceksin. Devletin cebinden şu anda beş kuruş para çıkmıyor” ifadelerini kullandı.
Başkan Gökhan gündem dışı değerlendirmelerinde 29 Ekim’de gerçekleştirilen fener alayı ile ilgili konuştu. Gökhan, “Fener alayı yapıldı. Çanakkale'de insanlar özlemiş iki yıldır yapamıyorduk. Pandemi’den dolayı, ama bu yıl izin çıktı. İzin çıktı derken, kısıtlama olmadı dolayısı ile insanlar bayramlarını Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamış olduk. Bu arada tabii Cumhuriyet ile beraber, ülkemizin bağımsızlığa erişmesi ile beraber, güzel günler yaşıyoruz, ama maalesef Ocak ayından bu yana 69 tane askerimiz şehit oldu. Sadece ekim ayında 5 askerimizi şehit vermişiz. Bunu da dikkatlerinize sunmak istiyorum. Artık Cumhuriyet aynı zamanda ülkenin barışına da katkı sağlar diye düşünürüz. Ama maalesef bize dışarlardan yapılan saldırılar, özellikle komşularımız ile olan kötü ilişkilerimiz, maalesef bizim askerlerimizin şehir olmasına sebep oluyor. Bu inşallah şehitlerimizin sona ermesini ve bir daha olmamasını dilemek durumunda kalıyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun” dedi.
GÖKHAN SIĞINMACILAR İÇİN DESTEK İSTEDİ
Kasım ayı belediye meclis toplantısında açıklamalarda bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Bilecik’te Ekim ayında yapılan CHP Belediye Başkanları Toplantısında şehirlerde yaşayan sığınmacılar konusuna değindiklerini belirtti. Başkan Gökhan, “Çanakkale’de yaşıyorlar ama nüfusa kayıtlı değiller. Onlarla ilgili biz devletten katkı alamıyoruz. Biz onlara da hizmet ediyoruz. Gıda, yiyecek, birçok konuda bu kentin insanı gibi işlem görüyorlar. Dolayısıyla bunların için de para göndermeli” şeklinde konuştu.
“ÖĞRECİLERİN KENTE CİDDİ KATKISI VAR”
Başkan Gökhan açıklamasının devamında, “Üniversitemiz yeniden kapılarını eğitim öğretime açtı. 8 bin öğrenci Çanakkale’ye kayıt oldu kent ekonomisine katkısı var kültürel sosyal ekonomik yaşamına ciddi katkısı var. Öğrencilerimize başarılar diliyoruz. 15 Kasım itibariyle de sıcak çorba ikramımız başlayacak. Çocuklar bize emanet çocuklar, bizim kentimizde yaşıyorlar. Kente katkıları da var ciddi bir öğrenci en az 2 bin TL katkısı vardır diye düşünüyorum. Ciddi bir aylık gelir o çocuklarımız her hâlükârda iyi barındırmamız gerekir. KYK yurtlarındaki öğrencilerin çıkartıldığı haberini okuduk. Acı bir haber. Sayın Valimiz bunu çözeceğini söylemiş. Belki Eceabat’taki misafirhanede barındırabilirlermiş. Bunlar çok önemli bizim çocuklarımız bunlar. Kendi çocuklarımızın başka bir yerde olduğunu düşünün. Biz de karınca kararınca çorba ikram ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BARAJ DOLULUĞU YÜZDE 63
Ülgür Gökhan, Atikhisar Barajı’nın doluluk oranının 33 milyon metreküp ile yüzde 63 olduğunu söyleyerek, “İnşallah bu sene de yaza girerken tamamen dolu bir şekilde gireriz. Biz tasarrufu elden bırakmayalım. Barajımız dolacak, önümüz kış deyip israf etmeyelim. Bunu çok önemsiyorum. Araba yıkama, su tonaj kısıtlamaları devam ediyor. Yeni araba yıkama istasyonu izni de verilmiyor” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN GÖKHAN İÇMESUYU ARITMA TESİSİ PROJESİNİN SÜRECİNİ ANLATTI
Başkan Ülgür Gökhan, bir gazetede İçmesuyu Arıtma Tesisi ile ilgili bir ziyaretten bahsettiğini, AK Parti İl Başkanı, Grup Başkanvekili Esra Yüksel gibi birkaç ismin gezdiğini söyledi. İlgilerinden ötürü teşekkür eden Gökhan, “Fakat birtakım bilgileri iletmem lazım. Çünkü ya haber yazıcısı eksik yazdı ya da ilgililer konuyu sadece kendilerine mal etmek istediler. Ama bu konuda açıklama yapmak zorundayım. İçmesuyu Arıtma Tesisi’miz birkaç ay içerisinde bitecek. 2009 senesinde benim imzamla, İller Bankası 2.Bölge Müdürlüğü’ne yazılan bir yazıyla başlıyor. Diyoruz ki, ‘Son yıllarda ham su kalitesinde meydana gelen değişimler sonunda, tesiste arıtma sorunlar yaşanmaktadır. Tesisin kapasite arttırmaya yönelik planlama ve projelendirilme yapılması’ diye bir yazı yazıyoruz. Daha sonra ses seda çıkmıyor. Biz de 2012 senesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne Ankara’ya yazıyoruz. Bu arada bizden meclis kararı almamızı istiyorlar; ‘belediyemiz sınırları ve mücavir alanlarımızda içme, kullanma ve endüstri suyu projesi kapsamında baraj, ham suyu ve arıtılmış su ana isale hatları, arıtma tesisleri, pompa istasyonları ve benzeri işler, belediyemiz adına Devlet Su İşleri tarafından yaptırılması ve Devlet Su İşleri bütçesinden yapılacak harcamaların geri ödemelerinin DSİ’nin tebliğ tarihinden başlamak üzere belediyemiz tarafından 30 yıl içerisinde ödenmesi hususunda bir karar alınması. Biz de bu kararı 2013’te almışız. 30 yıl borçlanma yetkisini meclis vermiş. O zamanki Ak Partili arkadaşların da oy birliği ile geçmiş. Daha sonra 2013 senesinde DSİ bu protokolü imzalayalım diyor, biz bu kararı tekrar bildiriyoruz. DSİ bu arada ‘onaralım’ teklifinde bulunuyor ve biz de ömrünün tamamlanmış olduğunu, onarımın yeterli olmadığını, tamamen değişmesi gerektiğini, onarımın aynı maliyette olacağını söylemişiz. DSİ kabul etmiş ve 2017 senesinde sonuçlanmış. İhale yapılmış. Fakat bir türlü başlamamış. Şantiye konteynerlarını koymuş ama 2019’a kadar başlamamışlar. 2019 seçimleri beklenmiş. 2019 senesinde İl Koordinasyon Kurulu toplantısında DSİ Bölge Müdürü, ‘Çanakkale içmesuyu tesisi ödenek sıfır’ dedi. Biz de, ihale olduğunu, konteynerların kurulduğunu söyledik. Ondan sonra Ankara’ya gittik ve bir ödenek çıktı. Güçlü, iyi bir müteahhitti. Önden yapıyordu, sonra parayı alıyordu. 2019’dan bu yana çok hızlı gitti. Bu sene de inşallah yılbaşına kadar da bitecek” şeklinde anlattı.
“AK PARTİ’NİN KATKISI YOK, HİBESİ YOK”
Gökhan, “Haberi okuduğunuz zaman AK Parti demiş ki, ‘Buraya da yapın’, hemen yapılıvermiş gibi anlatıyorlar. İnsan bir teşekkür eder, ‘Bu kadar uğraşmışsınız, biz de destek olduk’ diye. Böyle bir adapları yok. Ama biz yine de teşekkür ediyoruz, buna ödenek çıkardıkları için. Bunu sadece ben içmeyeceğim, Çanakkale halkı içecek. Bir de biliyorsunuz meşhur belediye binamızın patırtısı var. Bunu da söyleyeyim; 34 milyon 700 bin lire ihale bedeli, gecikmeden dolayı şu anda 76 milyon liraya çıkıyor. Bunu kim ödeyecek, Çanakkale halkı ödeyecek. Arkadaşlar, bu tesisin parasını 30 yılda Çanakkale halkı ödeyecek. Ak Parti’nin katkısı yok, hibesi yok. Beş kuruş hibe yok. Hepsi bizim emeğimizle yapılmıştır, Çanakkale Belediyesi’nin emeği ile yapılmıştır. Geçmişteki ve bugünkü meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Arıtma tesisini önümüzdeki 30 sene içerisinde ödeyeceğiz. Bu projenin başlangıcı 2010 senesidir. 2010 ile 2019 arası havaya gitti niye çünkü bir ödenek koymadın, sırf Çanakkale olduğu için. Seçim döneminde o konteynerlar polemik konusu olmuştu. Dolayısıyla ben bu konuda bilgi veriyorum. Kimseyi suçlamıyorum. Biz arıtma tesisimizi yapıyoruz. Parasını da uzun vadede ödeyeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“İYİ KULLANIMLA 2045’TEN DE UZUN SÜRECEK BİR ÖMRÜ OLACAK GİBİ”
Ardından söz alan AK Parti Belediye Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Arıtma Tesisi ile ilgili ben de bilgi verecektim. Teşekkür konusunda bu hassasiyetinizi her konuda bekliyoruz. Devlet Su İşleri’nin 81 il merkezinde başlattığı bir eylem planı var. İl merkezinde içme suyu, kullanma suyu kapsamında bir eylem planı. 2012 yılında belediyemize arıtma suyu, içme suyu ile ilgili durum böyle bir duruma ihtiyaç olunup olunmadığı analiz edilmiş. Karşılıklı konuşulmuş ve 81 ilde başlayan plan şehrimizde de başlamış. Mevzuat gereği de, teslim edildikten sonra su işi belediyede olduğu için belediyeye protokol ile teslim edilecek ve düşük faizle 30 yıl boyunca geri ödemesi yapılacak. Şehrimizde iddialı projeler yapılıyor. Tesisimizi gezmek istedik. Gerçekten donanım anlamında çok güzel bir tesis. 2045 deniliyor ama şu an günlük 100 bin metreküp su verilecek, ama yüzde 30’u kullanılacak gibi. Yani bakımla iyi kullanımla 2045’ten de uzun sürecek bir ömrü olacak gibi” dedi.
“ÇANAKKALE MERKEZDEN NE KADAR VERGİ TOPLUYOR”
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Süleyman Canpolat, söz alarak , “Plan Bütçe komisyonu olarak, 2022 ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Belediye gelirlerinin uygun yerlerde kullanılması için kaynak yaratma konusunda çalışmalar yapıyoruz ama ülkenin ekonomik durumunun iyi olmaması sebebiyle artan fiyatları karşılamak için yine halkımıza dönüp, yine onlara bakacağız. Bizim bütçemiz takriben 300 milyon TL civarında var, bunu bir kenara koydum. Sadece Çanakkale merkeze, sadece Çanakkale gelirleri ve Çanakkale Belediyesi’nin gelirleriyle cevap vermek mümkün değil. Bir de merkezi yönetime vergi veriyor Çanakkale merkezi vatandaşları. Gelirler idaresine veriyoruz vergilerimizin çoğunu. Acaba gelirler idaresinden merkezi yönetiminden Çanakkale merkezden ne kadar vergi topluyor, bunların kaçta kaçını merkeze hizmet olarak döndürüyor diye bir soru aklımıza geliyor. Bu konuda cevap verecek bir arkadaşımız olursa memnun oluruz” diye konuştu.
“TRİLYON PARA GELSİN HESABINA, KİMSE NEREDEN BULDUN BUNU DEMİYOR”
Gökhan, “Devletin vergi gelirlerinin artması lazım ama artmıyor. Devletin o kadar vergi istisnası var ki, fuzuli. Adam vergi vermemek için yurtdışına gelirini kaçırıyor, bir şey yapmıyorsun. Sonra diyorsun ki ‘af çıkarıyorum, getir paraları, yüzde 3 ver, yırt işi’. Adam onu bile getirmiyor. Niye, devlete güvenmiyor. Hesap Uzmanlığı Kurumunu kapattılar. Çok önemli bir kurumdur o. Burada ticaret yapanlar bilir. Onlar her sene teftişe gelirdi. Şimdi kim kime dumduma… Trilyon para gelsin hesabına, kimse nereden buldun bunu demiyor. Bütün bunlar olurken, bir de vergileri affediyorlar, cezaları değil yanlış olmasın. Vergiyi siliyorlar. Sizler asgari ücretle işçi çalıştırıyorsunuzdur, bu ay kaç oldu asgari ücretin vergisi. Asgari ücret tarife atlamış ve ilave 150 lira vergi ödeyecek. Asgari ücrete enflasyon farkı vermek gerekirken, sen zamla ilave vergi veriyorsun. Yasa böyle diyor, yasayla ne alakası var bunun” ifadelerini kullandı.
OKSİJEN ORANINDA YÜKSELİŞ VAR
Başkan Gökhan ayrıca Marmara Denizi Eylem Planının 3’üncüsünü yaptıklarını belirterek toplanın detayları ile ilgili de şunları söyledi, “Müsilaj ile ilgili görüşmeler yapıldı. Çanakkale’de stratejik planda kimlerin neler yapacağı belli oldu. Kurumlar, belediyeler. Bizim kıyısı olan belediyelerin iyileştirme çalışmaları var hepsinde. Bundan sonraki her toplantıyı başka bir ilde yapalım dedik. Toplantı her ayda bir başka bir Marmara’ya kıyısı olan bir ilde olacak. Şu an itibari ile Marmara Denizi’nde oksijen miktarı artmış durumda, ama bu diğer atıkların azalmadığı da bir gerçek. Fosfor ve azot azalmadığını baharda yeniden müsilaj olma olasılığını gösteriyor. Tedbirlerin uygulanmasın için hemen yapılması gerektiğinin gösteriyor”
HAYVAN BARINAĞINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Veteriner İşleri ile HAYTAP VE Cheetos işbirliğine gidildiğini belirten Başkan Gökhan, “Bize 23 bin 300 bin yardımda bulunuldu. Hayvan tüp deposunun oraya yapılacak hayvan barınağımızda çalışmalar ise devam ediyor.”
16 Kasım’da bir değişikli olursa bildireceğiz. Kemer’de Mekanik Biyolojik Arıtma tesisimizin açılışını yapacağız. Faaliyete geçti, kabulleri yapılıyor. Hem meclis üyelerimiz hem protokole bir sunum yapacağız. Bu seferki resmi açılış değil işletme izni almamız lazım. ÇED ihtiyacı yok. Onun için gideceğiz. Resmi açılış için Çevre Bakanlığından tutun bir çok kişiyi çağırmamız lazım.
“AK PARTİ’NİN BİR KATKISI YOKTUR”
Yeşil Belediye binası ile ilgili de konuşan Başkan Gökhan, “25 milyon 700 bin ihale belediye gecikmeden dolayı 76 milyon TL’ye çıktı. Bu tesisim parasını 30 yılda Çanakkaleli ödeyecek. AK Parti’nin 5 kuruşu yok. Hepsi bizim emeğimiz ile yapılmıştır. Bunu önümüzdeki 30 yıl içinde ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.
İbrahim Akın Kazancı