Çanakkale’de geçtiğimiz pazar günü İskele Meydanı’nda deniz anaları deniz yüzeyini kapladı. Teknelerin arasında ve halatların arasındaki yüzeyde yoğunlaşan denizanaları vatandaşları şaşırttı.
Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda tüm Marmara Denizi gibi Çanakkale boğazını da derinden etkileyen Müsilaj’ın ardından geçtiğimiz haftalarda önce çeşitli sahillerde deniz marulu, birkaç gün önce de şimdilerde de deniz anası akını yaşandı. Geçtiğimiz Pazar günü iskele çevresinden başlayarak birçok alanda yer yer bol miktarda deniz anası görüldü. Vatandaşların şaşkınlık ile karşıladığı ve telefonlarına sarılarak fotoğrafladığı bu manzara karşısında, herkesin aklına aynı soru geldi. ‘Müsilaj’dan sonra şimdi bu mu çıktı?’ Uzmanlar bunun sıcaklık aralıklarında ani değişiklikten ve denizin içinde ekstrem farklılıklardan kaynaklandığını düşünüyor.
Deniz anası neden kıyıya vurur merak ediliyor. Cinsleri ‘Deniz Ciğeri’ türünden olduğunu bilinen denizanalarının lodos ve akıntı ile geldiği bilgisine de ulaşıldı. Peki deniz anaları nasıl çoğalırlar? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor. Küresel iklim değişikliği, mevsimlerin sürelerini ve ortalama iklim verilerini oldukça etkilediği gibi kara, hava ve deniz canlılarını da etkiliyor. Uzmanlara göre; karnivor canlılar olan denizanaları, nematositleriyle avlarına veya düşmanlarına zehir denebilecek kimyasallarını enjekte ederek avını yakalayabilir. Bu nedenle insanların merak edip dokunmamaları tavsiye ediliyor.
İbrahim Akın Kazancı