Her yıl 03-09 Kasım haftasında kutlanan Organ Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’nün Koordinasyonu ile Golf Aile Çay Bahçesinden başlanarak İskele Meydanına kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, İl Sağlık Müdürü Operatör Doktor Gökhan Baştürk, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Hasan Keser, Organ Bağışı Çanakkale İl Koordinatörü Doktor Azem Ülkü, ÇÖMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Profesör Doktor Cabir Alan, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve organ nakli olan vatandaşlar katıldı. Troya Atı önünde sona eren yürüyüşün ardından Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, organ bağışçısı yapan evraklara imza atarak gönüllü bağışçı oldular.
HERKES BİR ORGAN NAKLİ ADAYI
Günün anlamı ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Operatör Doktor Gökhan Baştürk, “3-9 Kasım herkesin de bildiği gibi Organ Bağışı Haftası, Çanakkale ilimiz de bu konuda önder illerden bir tanesi. Vatandaşlarımızın desteği sayesinde amacımız bu başarıyı daha da arttırmak. Burada nakil olan eski hastalarımız var. Bu da biz guru verdi. Bu da hem Çanakkale Devlet Hastanemize hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanemize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz ve halkımızdan da bu desteğe ortak olmaya davet ediyoruz. Çünkü herkes organ nakli adayı” dedi.
“ORGAN BAĞIŞI ORANINI ARTTIRMALIYIZ”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Profesör Doktor Cabir Alan, organ bağışının az olmasına dikkat çekerek, insanların çaresizlikten organlarını yakınlarına bağışladığını bu da hasta potansiyelini arttırdığını belirterek “Ülkemizde son sağlık Bakanlığı verilerine göre 30 bine yakın organ nakli bekleyen hasta mevcut. Maalesef bu hastalara her yıl 2 bin 500, 3 bin civarı organ beklerken hayatını kaybediyor. Ülkemizdeki organ havuzundaki organlar maalesef bekleyen hastalara yetmemektedir. İnsanlar çaresizlikten birbirlerine organlarını bağışlamak sureti ile hayata tutunmaya çalışmaktadır. Aslında bu potansiyel olarak organ veren kişiyi hasta durumuna sokmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değil ama çaresizlikten insanlar bunu yapmak zorunda kalıyor. Ülkemizde maalesef ki organ bağış oranı 100 binde 3 civarında. Sağlık Bakanlığının çalışmaları ile Müdürlüğümüzün desteği ile bu oran 9’a çekilmiştir ama ideal olan 100 binde 25-30 olmasıdır. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Farkındalık haftamızın da amacı budur zaten. Organ bağışını arttırıp bekleyen hastalara şifa olmak. Bölgemiz organ bağışında üst sıralarda yer almaktadır. Hatta Güney Marmara Bölgesi birinci konumundadır. Ben vatandaşlarımızı bir kez daha organ Bağışçısı olmasına duyarlı olmalarına davet ediyorum” dedi.
“ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA ÇANAKKALE ORTALAMALARIN ÜZERİNDE YER ALIYOR”
Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Doktor Azem Ülkü ise yaptığı açıklamada, Çanakkale’deki Organ Nakli ekiplerinin değişmediğine dikkat çekerek verilen bilgilendirme sonrasında ailelerin kendilerine duyduğu güvenden dolayı bağış oranının Çanakkale’de yüksek olduğunu belirterek “365 gün organ bağışı günleri. Ama biz bu haftanın biraz daha yoğun bir şekilde organ bağışı konusunun gündemde olması için 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak gerçekleştiriyoruz. 3 Kasım’ın önemi var. 3 Kasım 1954’te Türkiye’de ilk defa bir böbrek nakli yapılarak organ naklinin yapıldığı tarih ve o güne ithafen Sağlık Bakanlığımızın kararı ile bu haftayı daha yoğun bir tanıtım olarak değerlendiriyoruz. Çanakkale’de değişmeyen yüzler var. Şu anlamda değişmeyen yüzler var bu bir ekip çalışması. Bu değişmeyen yüzlere hem Çanakkale Devlet Hastanesinde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde çok nadir ailevi sorunlarımız dışında değişmiyoruz. Halka organlarını bağışlasa da bağışlamasa da her zaman doğruyu söyleriz. Bu da bize çok önemli bir güven veriyor. Bu güven sayesinde de Çanakkale’de bağış oranı yani beyin ölümü sonrasındaki bağış oranı çok ciddi anlamda fazla. Diyelim ki Türkiye’de ortalama 100 beyin ölümü olduğunda 22 aile organları bağışlıyor. Ama Çanakkale’ de bu oran %50’nin üzerinde. Çanakkale’de İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane yetkililerimizin katkıları ile iyi durumdayız” dedi. Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü Tarafından Truva atı önüne kurulan organ bağış standı vatandaşların organ bağışında bulunmaları için 9 Kasıma kadar hizmet verecek.
Ogün İnal