TÜRSAB Çanakkale tarafından projelendirilen "Zeytin Kültür yolu" hakkında bilgi veren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer ve TÜRSAB Çanakkale Başkanı Ahmet Çelik projenin Çanakkale için önemine değindi. Çelik gastronomi konusunda, ‘’Gastronomi turizmi ile ilgili olarak bizim emek harcamamız, Bölgemizi tanıtmamız gerekiyor’’ dedi.
Zeytin Kültü yolu için Çanakkale'ye gelen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer; ‘’ Bu geçtiğimiz pandemi döneminden sonra, biliyorsunuz çok ağır yaralar aldık. Seyahat acentalarımız, 1.5- 2 yıla kadar hiç iş yapamadılar. Fatura kesmeyen acentamız var. Biz iç turizmi hareketlendirmek amaçlı tekrardan yeni turların yapılacağı destinasyonların yapılacağı, bir paket programlar çıkarmaya çalıştık. Bunların ilkine Çanakkale’den başlıyoruz. Çanakkale Ayvalık Balıkesir bölgesi Zeytin ve zeytin yolu ve şarap bağları üzerine programlar hazırlıyoruz. 3 gecelik 4 gecelik, seyahat acentalarının kendi programları koyup satabileceği ve buradan para kazanacakları kültür turları hazırlıyoruz. Onun için buraya geldik. Otelleri deneyimliyoruz, Yemekleri, deneyimliyoruz. Hasada katılacağız yarın, bunları birebir yazarak görerek, Acentaya da sunacağız. Şimdi bunu Çanakkale’den başladık. Şimdi bu tüm Türkiye'ye yayacağız. Doğuda ne var, Güneydoğu’da ne var, Karadeniz'de ne var, kültür turları ile ilgili Türk insanının nasıl gezeceğini bildiğimiz için hangi turları nerde yapabilir. Bunları gözetleyip, bunların kaç gecelik yapılabileceğini programlayıp bunları satışa sunacağız” şeklinde konuştu.
Proje mimarı olan TÜRSAB Çanakkale Başkanı Ahmet Çelik ise, ‘’Biz TÜRSAB bölge başkanlığı olarak, bu zamana kadar ayrıca Çanakkale turizmcileri olarak, biliyorsunuz spor turizmi üzerine, kültür turizmi üzerine, birçok çalışmamız oldu. 2018 Troya yılı ile özellikle pik noktasına ulaştı. Bizim bu anlamda eksiğimiz olan bu anlamda, harekete geçiremediğimiz tek ürün gastronomi turizmi oldu. Gastronomi turizmi ile ilgili olarak da bizim emek harcamamız gerekiyor. Bölgemizi tanıtmamız gerekiyor bu bağlamda özellikle Trakya bölgesinde mürefte ve Şarköy'de biten şarapla ilgili tadımla ilgili diğer gastronomi ürünlerle ilgili, turların olduğunu biliyoruz. Ve bu turlar organizasyonlar maalesef Trakya bölgesinden geri İstanbul'a dönüyor. Biz istiyoruz ki bu grupları bu ekipleri bu seyahat acentaların ürünlerini çekmek, o yüzden gastronomi ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdik. TURSAB Genel Merkez İhtisas başkanlığına bir başvuruda bulunduk. Bölge başkanlığı olarak Sonuç olarak TURSAB olarak İstanbul ve İzmir'deki sadece bu konudaki, ihtisaslaşmış seyahat acentaları, 3 gece 4 günlük bir programla Çanakkale'ye getirdik. Çanakkale Balıkesir'i tanıtacağız. Bölgemizdeki globi tatlısı, peynir helvası, Çanakkale balığı, Çanakkale yöresel lezzetleri, Mevlevi tatlısı, Gelibolu yarımadasındaki şarapçılık ve tadım ile ilgili, gastronomi ürünlerin tamamını içeren, Gastronomi konusunda da gerçekten tün Türkiye'de de iddialı olduğunu ve iddiadan da pay alacak tesislerimiz, restoranlarımız aşçılarımız ve insanlarımız olduğunu, biz vurgulamak istiyoruz. Çanakkale'nin sahip olduğu değeri tüm Türkiye'ye vurgulamak istiyoruz. Artık İstanbul'dan da İzmir’den de gastronomi turlarının şehrimize gelmek istediğimizi ve bunların bizim bölgemize değer katması gerektiğini Çanakkale esnafı ve Çanakkale ekonomisinin çarklarının daha kuvvetli bir şekilde döndürmesi için emek veriyoruz. Bu anlamda misafirlerimiz geldi Allaha da şükür havayı da görüyorsunuz güzel bir hava da geldi. Çok güzel bir program olduğunu düşünüyoruz. Şimdiden Çanakkale halkına bütün kamu kurum ve kuruluşlarına sivil toplum kuruluşlarına, bu kıymetli organizasyona destek verdikleri için en sonda siz değerli basın mensuplarına yerel basınımıza teşekkür ediyorum.’’ diye konuştu.
Program hakkında da bilgi veren Çelik, ‘’ Bugün Gelibolu ilçe merkezinde buluştuk, Sardalye ile ilgili, Gelibolu'daki peynir ile ilgili bilgi aldı değerli misafirlerimiz, Daha sonra Gelibolu yarımadasına geçtik şarap tadımı ve şarapçılık, ile ilgili Gelibolu yarımadasında gastronomi ürünleri ile ilgili bilgi alındı. Sonra Çanakkale boğazından geçtik, şimdi buradan, Yalova restoran balık lokantasına gidiyoruz. Balık lokantasında Çanakkale'nin yerel hizmetlerini yerel, özellikle gastronomi tatlılarını, lezzetlerini tadacaklar. Daha sonra Troya müzesine gideceğiz. Program daha sonra, sadece program kültürel olarak, Troya Müzemiz var biliyorsunuz Avrupa’da ödül aldı. Troya müzesini mutlaka görmeliler. Troya Müzesi’nden sonra çıkışta Troyalılar’ın globi tatlısını tadacaklar. Daha sonra Mevlevi tatlısını tadacaklar, OSB bölgesine gideceğiz, Daha sonra meşhur Çanakkale peynir helvasını göreceğiz. Ve Aksamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi Bölümünün hazırladığı menü ile akşam yemeği olacak. Yarında yine programımız güney sahillerine Asoss’a doğru körfeze doğru devam edecek’’ şeklinde ifade etti.
İbrahim Akın Kazancı