Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'e göre, işsiz sayısı Eylül ayında bir önceki aya göre 70 bin kişi azalarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti. Peki ama büyümenin etkisi ve beklenen asgari ücret artışı ile işsizlik rakamları önümüzdeki günler de artar mı azalır mı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçtiğimiz Eylül ayında bir önceki aya göre işsizlik 70 bin kişi azalarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. Peki ama ekonomideki büyümenin etkisi ve beklenen asgari ücret artışı ile işsizlik rakamları önümüzdeki günler de artar mı azalır mı? İşsizlik rakamları değerlendiren Finans uzmanı Ömer Karabay değerlendirdi.
TÜİK rakamlarına göre işsizlik Eylül ayında 0,3 azalmış görülüyor. Ama bunun altında yatan sebep, iş aramayı bırakanlar yani aslında işsizlik azalmadı, iş arayanlar azaldı. Yaz ayının sona ermesi ile artık mevsimsel etkinin ve çalışmanın sona ermesi ile bu rakam daha yüksek, yüzde 11 zannedilen rakam ne denli sağlıklı bir cevap bilemiyorum. Yani peki ama istihdam rakamı kaç yüzde 45,8 olan istihdam rakamı var. Allah aşkına istihdam oranı yüzde 45 ama işsizlik yüzde 11 ise, bu ülkede geri kalan yüzde 44 emekli ve öğrenci ve çalışmak istemeyen kesim mi var? Anlamak mümkün değil elbette ben finansal okuryazarlığı olan biri olarak anlamadım. Bu tabloya göre işsizliğin daha fazla olduğu aşikâr’’ dedi.
Gelecekte beklenen ülkede ki büyüme rakamların ve asgari ücret artışı yaşanması durumunun işsizlik rakamlarında menfi veya müspet bir durum da etkilemesi durumunda ise; ‘’ Büyüme rakamları elbette istihdama yansımalı, istihdam artması ülkede ekonomik büyümeyi de kalkınmayı da refahı da beraberinde getirir. Ama gördüğümüz şu ki böyle bir tablo yok ortada, ne var, asgari ücret artarsa işsizlikte artar mı? Soruları bu elbette biraz trajedi düşünsenize enflasyon arttı ama enflasyon oranında işletmeler maaş artışı verememekten korkuyor. Bu biraz temkinle yaklaşılacak bir durum haline geldi. Tablo ortada istihdamın artmasını sağlayacak şey ekonomik büyüme faizlerin düşmesi elbette ama dövizin de düşmesi olmalı’’ dedi.
İSTİHDAM ORANI YÜZDE 45,8
İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 426 bin kişi artarak 29 milyon 254 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puanlık artış ile yüzde 45,8 oldu. İşgücü 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 356 bin kişi artarak 33 milyon 48 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 51,7 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 21,5, istihdam oranı yüzde 32,7 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak yüzde 21,5, istihdam oranı 0,3 puanlık artışla yüzde 32,7 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 41,7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın yüzde 54,9'u hizmet sektöründe yer aldı Eylül ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 21 bin kişi, sanayi sektöründe 218 bin kişi, inşaat sektöründe 13 bin kişi, hizmet sektöründe 175 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,0'ı tarım, yüzde 21,9'u sanayi, yüzde 6,2'si inşaat, yüzde 54,9'u ise hizmet sektöründe yer aldı.
TÜİK’İN GENİŞ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 21,9
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 21,9 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 15,2 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,3 puan azalarak yüzde 11,1 oldu. İşsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 147 bin kişi azalarak 3 milyon 754 bin kişi olarak gerçekleşti. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 70 bin kişi azalarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti.
İbrahim Akın Kazancı