Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen kouyla alakalı yaptığı yazılı açıklamada, “Bu çağda zenginleşmenin üç yolu var; ürününü marka yapacaksın, şehrini marka yapacaksın ve ülkeni marka yapacaksın. Peki, marka nedir? Amazon’un kurucusu Jeff Bezos diyor ki; "Markanız, siz odada yokken, başkalarının sizin hakkınızda ne söylediğidir" Evet, gerçekten de marka demek, güven demek. Zihinlerde kalan itibarlı algı demek” dedi.
Şehirlerin de birbiriyle rekabet halinde olduğunu belirten Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen dünyada giderek artan biçimde, ‘marka şehirler’ trendi başladı” dedi. Eskiden Çanakkale denince akla emekli ve asker şehri geldiğini anlatan Ticaret Borsası Başkanı şöyle devam etti: “Bu algıyı bir ölçüde değiştirmeyi başardık. Artık çok güzel Üniversitemiz, Teknoparkımız, Facebook İstasyonumuz, Ar-Ge merkezimiz, Hastanelerimiz var. Ezine Gıda İhtisas OSB’miz, Ayvacık /Tuzla Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık OSB’miz, Küçükbaş Hayvancılık OSB projelerimiz yolda. Öte yandan Borsamızın da girişimleriyle, Çanakkaleli girişimcilerimiz, girişimcilik ve markalaşma yolunda önemli mesafe aldı. İlimizin marka, patent, faydalı model ve tasarım başvuruları arttı. Son 8 yılda 3075 marka başvurumuz oldu. Coğrafi işaretli ürün sayımız da her geçen gün artmakta. Daha geçtiğimiz hafta Çanakkale olarak Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’dan Bayramiç Tahin Helvasının Coğrafi Mahreç İşareti tescil belgesini aldık. Ve tescilli ürün sayımız 8’e yükseldi. Müracaat aşamasında da bir çok ürünümüz bulunmakta. Ne kadar büyük mesafe kat ettiğimiz ortada” dedi.
Tarım, turizm ve teknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin patent alanında önemli hamleler yaptığını dile getiren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, “Türkiye fikri sınai ve mülkiyet hakları alanında hak ettiği yerde değil. Avrupa’da birçok ülke 1 milyon patent hedefini yıllar önce yakaladı. Biz de bu hedefi yakalayabiliriz. Diğer yandan dünyanın en zengin ülkelerine baktığımız zaman patent ve teknoloji alanlarında da iyi seviyelerde olduğunu görüyoruz. Yapılan bir araştırma, ihracatta 1 patentin ülkeye 2,2 milyon dolarlık bir katkı sağladığını ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
Başkan Üzen son olarak “Global ekonomide sıçrama yapabilmek adına markalaşma vazgeçilmez bir yere sahip. Bu konuya önce ilimizden başlamamız gerekiyor. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda üretmenin yanına markalaşmayı da ekleyerek, teknolojiyle markalaşmayı bir araya getirmemiz gerekiyor. Şehrimiz hem tarımın hem de turizmin başkenti” dedi.
Haber Merkezi
 


Kaynak: Haber Merkezi