“Eceabat’ta turizm can bulacak”
Çanakkale turizmine yıllık 30 milyon dolarlık gelir katması beklenen projenin hem bilimsel çalışmaları, hem de teknik altyapı çalışmaları ihale aşamasına geldi.
Majestic Batığı konusunda titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Eceabat’ta yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. En önemlisi, olarak da batık alanlarına kontrolsüz yani yasa dışı dalışların önüne geçilmesini hedefliyoruz.  Ayrıca, Gazi köyler halkı için çok sayıda iş olanağı oluşması açısından da önemli bir proje” dedi.
Tarihi batıkların turizme açılması ile uluslararası camianın gözleri Majestic Batığı’na çevrildi.  Özellikle Eceabat’ta büyük bir soluk olacak HMS Majestic Batığının dalış turizmine açılması ile yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak.
Proje kapsamında, Seddülbahir Köyü’nden Büyük Kemikli Burnu’na kadar olan kıyılarda Çanakkale Muharebeleri esnasında batmış olan gemilerin konumları ve mevcut durumlarına ilişkin tespit çalışmaları yapılacak, 3 boyutlu dijital haritaları üretilecek. HMS Majestic gemisinde hasar tespitleri, kalıntı rölövesi, eser tespiti vb. çalışmalar yapılarak kurulacak izleme sistemi güvenlik önlemleri alınarak dalış turizmine açılacak.
Proje süresince; kıyılarda yapılacak bilimsel araştırma çalışmalarına HMS Majestic Batığı’ndan başlanarak ilk 2 aylık süreyi bu bölgede yapılacak çalışmalar oluşturacaktır. Araştırma çalışmaları ile eş zamanlı olarak Seddülbahir Köyü Mehmetçik Feneri’nde dalış turizmine yönelik teknik altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve TEKNİK ALTYAPI ÇALIŞMALARI İHALE AŞAMASINDA
Proje alanına ilişkin olarak Deniz Kuvveleri Komutanlığınca yapılan incelemeler neticesinde Alan Başkanlığı tarafından yürütülecek araştırma çalışmaları için gerekli izinler alındı. Mehmetçik Feneri’nde gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin projeler Koruma Komisyonu tarafından onaylandı. Hem bilimsel araştırma hem de teknik altyapı çalışmaları ihale aşamasındadır.
“BÖLGE EKONOMİSİNE YILLIK 30 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLANMASI BEKLENİYOR”
 Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu proje hayata geçtiğinde elde edilecek kazanımları sıralarken, “Çanakkale Muharebeleri Batıkları için geniş bir envanter oluşturulacak ver saha anlatımlarının kapsamının genişletilecek. Eceabat’ta yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. Bu proje ile bölge ekonomisine yıllık 30 Milyon Dolar katkı sağlanması bekleniyor. Öte yandan, diğer batıkların dalış ve araştırma çalışmalarına açılabilmesine imkân tanıyan altlıkların oluşturulmuş olacak.  En önemlilerinden biri olarak da batık alanlarına kontrolsüz/yasa dışı dalışların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Tarihi Alan’ın ziyaretçi profilinin çeşitlenmesi, değişen arz/talep dengelerinin, Eceabat’ta hizmet sektörünün nitel gelişimine katkı sunması, dalış okulları, dalış ekipmanları, seyahat acenteleri, araç kiralama, özel sağlık birimleri vb. sektörlerde yeni girişimcilerin ortaya çıkması ayrıca da, Gazi köyler halkı için çok sayıda iş olanağı oluşması açısından da önemli bir proje. Projenin başarılı olması halinde, Kuzey Sektörü’nde amatör dalışlar başta olmak üzere yeni dalış sahalarının açılması için taleplerin yoğunlaşması bekleniyor” ifadelerine yer verdi.
Özel Haber: Dilek Akşen