Belediye Meclisi Şubat Ayının gündem maddelerinden bir tanesi Taksi plakası (T) ihale yetkisinin verilmesi oldu. Hemen yapılmak amacıyla 52 adet T plakası, bir yıl içinde ihaleye çıkmak için de 100 plaka için Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses, Belediye Meclisine bilgiler verdi.

Gürses, “Pandemiden dolayı özellikle insanlarımız toplu taşıma  araçlarını kullanmak istenmediklerinden  daha fazla ticari taksilere yöneldiğinden  mevcutta elimizde bulunan taksilerin yetersiz olduğunu gördük.   Biz 5293 sayılı yasa çıkrığınsa 2006’da  bize 155 adet  ticari taksi devredildi.  Arada bu 134’e düştü. Bunların bir kısmını plakalarını iptal ettik, bir kısmını otobüs yaptık.  Çünkü taksiciler o dönemde iyi iş yapmıyorlardı.  O arada yine meclisten yetki alarak  12 adet plaka ihalesi aldık.  Şu anda elimizde 148 adet ticari taksi vardır.  Bunlar yetersiz ve bununla ilgili olarak da biz Şoförler ve Otomobilciler odası ile de görüştük.  Manuel taksi duraklarını da gözlemledik.  Gerçekten taksi ihtiyacı olduğunu gördük.  Ayrıca şehrin yapılaşmasına ve imarına yönelik  yeni gelişen noktalarda da taksi durağı olduğunu gördük.  Bununla ilgili olarak da yeni oluşturulacak 7 ayrı durak için toplam 32 adet, yetersiz kalan mevcut duraklarda da  plaka artırımı için toplam 20 adet  genel toplamda da 52 adet  hemen değil önümüzdeki bir yıllık periyotta ihale yapılarak 52 adet taksinin T plakası ihalesi yapılması gerekmektedir.  Elimizde hemen kullanabileceğimiz 100 tane T plakası var bu plakalar için meclisimizden ihale yetkisi istiyoruz. Encümenimize bununla ilgili şartnameyi ve ihaleyi yapabilmek için encümen kararını onaylamak için de Belediye Başkanımıza yetki verilmesini  istiyoruz” dedi.
Müdür Gürses’in açıklamalarının ardından söz alan Meclis üyeleri görüşlerini bildirdiler. Son olarak bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Biz şimdi bu 100 taneyi değil ihtiyaç olanı geçirelim.  Geçirmek durumundayız 100 tane olmaz.  Sonra bunların kullanımı ile ilgili Şoförler Odası ve diğer parti üyeleri ile arkadaşlarla beraber bir toplantı yapılsın. Nedir ne değildir sorunları tespit edelim” dedi.

Başkan Gökhan’ın bu açıklaması sonrası yapılan oylamada, ihtiyaç duyulan ve acilen yapılması gereken 52 T Plakası ihalesi için encümen adına Belediye Başkanına yetki oy çokluğu ile kabul edilirken kalan plakaların bir yıl içinde ihaleye çıkarılıp çıkarılmayacağı ile ilgili de toplantının yapılması kararlaştırıldı.