Küçükkuyu Belediye Başkanı CHP’li Cengiz Balkan, Fen İşleri Müdürü M.E. ve Fen İşleri personeli M.Ö., Cuma günü Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekiplerince gözaltına alındı. “İrtikap” suçunu işledikleri öne sürülen Cengiz Balkan ile M.Ö. ve M. E.’nin emniyetteki işlemleri tamamlanarak gündüz saatlerinde sağlık kontrolünün ardından adliyeye getirildi.
Küçükkuyu Belde Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Fen İşleri Müdürü M.Ö. ve Fen İşleri personeli M.E., 28 saat süren gözaltı süresinin ardından savcılıktaki ifadelerinin tamamlanmasıyla adliyeye getirilerek hakim karşısına çıktılar. Başkan Balkan ve Fen İşleri Müdürü M.Ö., mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, memur olan M.E’nin işlemlerinin devam edildiği öğrenildi.
GÖZALTINA ALINMA OLAYI KAMURAN T.' NİN İDDİALARI NEDENİ İLE BAŞLAYAN SORUSTURMA NEDENİ İLE YAPILDI
Cuma akşam mesai bitimine kısa bir sürekala Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında yürütülen soruşturma kapsamında Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Ekipleri tarafından Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Musa Ören ve Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Personeli Metin Ertek' in gözaltına alınması Çanakkale gündemine bomba gibi düştüştü. 14 Temmuz 2021 ' de Kamuran T' nin Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında yürütülen soruşturma verdiği ifade de Kamuran T. ,  Küçükkuyu Belediyesinde yapı ruhsatı çıkarma işlemi sırasında Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü M.E.'nin kendisinden usulsüz bir şekilde 15 Bin TL aldığı, bu usulsuz para alma olayından Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan'ında haberinin olduğu iddiası üzerine gerçekleşti bilgisine ulaşılmıştı.
GÖZALTINDA 30 SAAT SÜRDÜ
Cumartesi günü sat 10.00 itibari ile Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Musa Ören ve Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Personeli Metin Ertek'in savcı tarafından ifadelerinin alınacağı bilgisi gelse de bekleyiş saatler sürdü. Gözaltına alınan isimlere destek için çok sayıda CHP’li, Ayvacık sivil toplum örgütleri Ayvacık ilçe Emniyet Müdürlüğü önünde gün boyu bekledi. CHP’li ilçe Başkanları, CHP’li Belediye Başkanları, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’ de gelişmeleri gün boyunca takıp etti. Gözaltına alınan üç isim savcıya ifade vermek için saat 15.20 sularında Ayvacık ilçe Emniyet Müdürlüğünden çıkarıldı. Göz altına alınan üç isim, İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde gün boyunca bekleyen kalabalık “Dik Dur Eğilme” ve “Başkanım Yayındayız” sloganları eşliğinde alkışlar ile ifade vermeye götürüldü. Gözaltılar nedeni ile gözaltına alınan isimlere destek için toplanan kalabalık ardından ifadelerin alınacağı Ayvacık geçişi adliye binasının önüne gitti. Kalabalık burada içeriden gelecek haberler için çok uzun saatler bekledi. Havanın kararması ile birlikte havanın soğuması ile destek için Ayvacık geçici adliye binası önünde bekleyenler ateş yakarak ısındılar. Beklenen açıklama adliye binasından bilgi alan CHP Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkekten geldi. Erkek gözaltına alınan Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Musa Ören ve Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Personeli Metin Ertek’in ifadelerinin tamamlandığını savcının her üç ismi de nöbetçi mahkemeye sevk ettiğini ifade etti. Erkek, Savcının Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ve Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Musa Ören’in adli kontrol şartı ile serbest bırakılabileceği ancak Fen İşleri Personeli Metin Ertek’in tutuklama istemi ile nöbetçi mahkemeye sevk edeceği açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın adından uzun süreden bekleyen kalabalık alkışlar ile mutluluklarını dile getirdiler. Bu Açıklamadan Bir Buçuk Saat Sonra Saatler  23.15’’ te yani gözaltı sürecinin yaklaşık olarak 30’uncu saatinde Ayvacık adliyesi önünde Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ve Küçükkuyu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Musa Ören nöbetçi Mahkeme tarafından adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan adliye önünde yaptığı açıklamada “30 saat süren gözaltının ardından bir Fen İşleri Müdürü ile birlikte adli kontrol istemi ile  serbest bırakılan Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan,  adliye çıkışında, "Beni bu soğukta beklediğiniz için çok teşekkür ederim. Ne kadar büyük bir ailenin parçası olduğumu bir kez daha anladım" dedi. Adli kontrol şart ile Serbest bırakılan Fen İşleri Müdürü ise göz yaşlarına hakim olmayarak " Bu kadar ucuz olmamalı, hiç bir şey yapmadık, arkadaşımız da yapmadı, biz de yapmadık" açıklamasında bulundu.
GÖZALTINDAN SONRA İLK DURAK AYVACIK BELEDİYESİ OLDU
30 saat süren gözaltının ardından bir Fen İşleri Müdürü ile birlikte adli kontrol istemi ile serbest bırakılan Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan'ın ilk durağı  Küçükkuyu Belediyesi oldu. Başkan Balkan'ı CHP Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP'li ilçe ve belde Belediye başkanları ve partililer yalnız bırakmadı.
BALKAN’DAN SOSYAL MEDYA ARACILIĞI İLE İLK AÇIKLAMA
30 Saat süren gözaltı sürcinin ardından CHP’li küçükkuyu belediye Başknaı Cengiz Balkan sosyal medy aracılığı ile ilk açıklamasnı yaptı Balkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hak, hukuk ve adalet sonunda kısmi de olsa yerini buldu. Eminim ki değerli çalışma arkadaşımız Metin için de adalet tecelli edecektir. Ben ve mesai arkadaşlarım göreve geldiğimiz günden beri hak, hukuk ve adalet diyerek halkımıza hizmet ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bizlere yöneltilen bu " Çamur At İzi Kalsın" politikasını bir kez daha bozduk, bozacağız. Bu süreçte benim, ailemin ve ekibimin yanında olan tüm dostlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“SİYASİ BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ”
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural ise konu ile ilgili açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “Siyasi baskılar bizi yıldıramaz. İktidarın yeni yöntemi CHP’ li Belediyelerimiz ve belediye başkanlarımız üzerinden algı yönetimi yaratarak ekonomideki kötü gidişi, siyasi krizi, işsizlik, toplumsal sorunları gizlemek, siyasi baskı kurmak ve güç gösterisi yaparak gündemde kalmak olduğunu görüyoruz. Küçükkuyu Belediye Başkanımız Cengiz Balkan 3. dönem Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan biridir, Küçükkuyu da Ege’nin başladığı yer olarak bilinen, nüfusu yaz aylarında kış nüfusunun 5 -6 katına ulaşan, tüm ülkemiz insanının gelip geçerken uğradığı bir yakınının yaşadığı ağırlıklı olarak yaz aylarında herkesin gezip görmek istediği bir beldemizdir. Küçükkuyu Belediyemize, Belediye Başkanımıza yapılan bu itham manidardır. Bir yıl önce yaşanan bir iskan probleminin binada yaşayanlar dışında birileri tarafından, binayla ilgileri olmamasına rağmen farklı noktalara çekilmeye çalışılması ve yaşanan soruşturmaya sözümüz yok. Biz bu konunun bir Cuma günü saat 17.00 den sonra gözaltı yapılarak bu hale getirilmesini algı yönetimi yapılmasını yadırgıyoruz ve sözümüz buna.
Belediye Başkanımız, İmar Müdürümüz ve İmar personeli her istenildiğinde savcılık tarafından çağrılabilir ve ifade verebilirlerdi. Ne oldu? Bir operasyonla gözaltına alındılar, bekletildiler ve yandaş TV kanallarında haber yapılarak algı oluşturuldu. Sonuç, belediye başkanımız ve imar müdürümüz serbest bırakıldı, bir Belediye personeli tutuklandı ve yargılanacak. Biz inanıyoruz ki arkadaşımızda bu işten alnının akıyla çakacak. Adalet her durumda yerini bulacak. Bizler yüce Adalete güveniyoruz..
Yetkili makamlarca çağrıldığında her zaman ifadeye gidebilecek durumda olan Küçükkuyu Belediye Başkanımız Cengiz Balkan gözaltı kararıyla manidar bir şekilde Cuma akşamüstü gözaltına alındı, yanında olduk, yalnız bırakmadık sorgusu yapıldı serbest bırakıldı ve tekrar görevinin başına döndü.
Kimse unutmasın ki; adalet er yada geç yerini bulacaktır ve adalet bir gün adaleti işletmeyen güç zehirlenmesine yakalananlara da gerekecek ihtiyaç duyacaklardır. Bu saldırıların devam edeceğini, sosyal demokrat belediyecilik anlayışına karşı bir mücadele başlatıldığını düşünüyoruz. Küçükkuyu Belediye Başkanımız Cengiz Balkan ve CHP’li hiç bir belediye başkanımız yalnız değildir. Siyasi baskılar bizi yıldıramaz ve boyun eğdiremez. Boyun eğmeyeceğiz.”
 
Ogün İnal