Zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine imkan tanıyan yönetmelik değişikliği tepki topladı.

Zeytinliklerle madencilik alanlarının denk gelmesi durumunda belli şartlarla bu alanlarla madencilik yapılmasını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın ardından vatandaşlar sosyal medyada duruma tepki göstererek kararın geri çekilmesini istedi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Daha ne kadar sürecek katliamınız? Yetmedi mi Kazdağları'nda kıydığınız ağaçlar, evsiz bıraktığınız canlılar?” derken, bir vatandaş, “Kafanıza göre kesip biçtiğiniz, yakıp yıktığınız ağaçlar birer mirastır. O ağaçlar senden de, senin tesisinden de önemlidir” dedi. “Zeytinlikleri ranta kurban etmeyin” diyen bir vatandaş ise, “Delinmedik dağ, kesilmedik orman, suyuna set çekilmedik akarsu kalmadı. Yetsin artık” ifadelerini kullandı.
Zeytinliklerde madencilik faaliyetlerini düzenleyen yönetmelik yürürlüğe alındı. 30187 sayılı Resmî Gazete’de önceki gün yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115. maddesine yapılan eklemeyle söz konusu alanlarda belli şartlar altında madencilik yapılabileceği belirtildi. Kararın ardından sosyal medyada Zeytinime dokunma etiketi ile binlerce paylaşım yapılarak kararın geri çekilmesi istendi.
ZEYTİNLİKLER MADENCİLİĞE AÇILABİLECEK
Karar ile elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı izin verebilecek.
KAMU YARARI DİKKATE ALINACAK
Yönetmeliğe göre zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunlu olacak.
Karara gösterilen tepkiler şu şekilde oldu:
ÜLGÜR GÖKHAN:

Daha ne kadar sürecek katliamınız? Yetmedi mi Kazdağları'nda kıydığınız ağaçlar, evsiz bıraktığınız canlılar?
MUHARREM ERKEK:
Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter.
SERKAN TOPAL:
Sizden, bizden önce vardılar, hepimizden sonra da var olmaya devam edecekler. Zeytinime dokunma
FAİK ÖZTRAK:

Aç doyar. Açgözlü doymaz. 20 yıldır yandaşlarıyla, beslemeleriyle yiye yiye doymadılar. Giderayak aç gözlerini şimdi de "ölmez ağacı" zeytinlerimize diktiler. Yeter artık!
K.İ.D:
Dokunanın yakasına yapışacağız.
Kazdağları Savunması:
Homeros’un kulağına şöyle fısıldadı zeytin ağacı: Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.
P.G.S:
Zeytin ağacı öyle mucizevi ki; 1500 yıllık olan bile meyve veriyor. Meyvesi, yağı, hatta yaprağı bile paha biçilmez. 2 bin yıllık gemi batıklarında zeytinyağı küpleri bulunuyor. Anadolu’da ağaç gibi değil, aileden biri gibi sayılıyor. Şu ağaç kesilir mi?
Ç.Ç:
Kafanıza göre kesip biçtiğiniz, yakıp yıktığınız ağaçlar birer mirastır. O ağaçlar senden de, senin tesisinden de önemlidir. Yürü git, öteye çöreklen yobaz.
E.R:
Dokunan yanar.
B.Ş:
Sıcak savaş kapımızın kenarına kadar gelmiş iken, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ETKB Yönetmeliği ile maden rantı uğruna zeytin ağaçlarına kıyılmanın yolu açıldı. Zeytin dalı barış demektir. Zeytin ağaçlarına asla dokunulmamalıdır.
AV.K.K:
Petrole sahip olduğunuzda devletlere hükmedersiniz. Gıdaya sahip olduğunuzda insanlığa hükmedersiniz. Yapay krizlerle gıda kıtlığına doğru ilerlediğimiz bir zamanda zeytin ağaçlarına yapılan saldırılar asla tesadüf olamaz. Kirli ellerinizi çekin.
B.T:
Kuran’da zeytinle ilgili pek çok ayet vardır. Tin Suresi’nde  “And olsun incire ve zeytine” ayetiyle zeytin üzerine yemin edilerek mübarekliğine ve insanlık için önemine vurgu yapılmıştır. Zeytin ağacı kesmek insanlığa ihanettir.
T.O.D:
Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4. fıkra ile zeytin alanları başta kömür madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetlerine açıldı.
Ü.N.B:


Zeytinlikleri maden rantına kurban etmeyin. Delinmedik dağ, kesilmedik orman, suyuna set çekilmedik akarsu kalmadı. Yetsin artık!
Mine Tarım