Çanakkale Tabip Odası üyeleri 14 Mart Tıp Bayramı’nın yıllardır, geleneksel olarak yerelde kendileri tarafından organize edildiğini belirterek, konuşma hakkı tanınmamasına ve odanın çelenginin en sona bırakılmasına tepki gösterdi.

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları gergin başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen çelenk sunumu öncesinde, törende yapılacak konuşmalarla ilgili kriz yaşandı. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, iddiaya göre törende hiçbir şekilde konuşmalara yer verilmeyeceğinin planlanmasına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapılacak olmasına tepki gösterdi. Erensoy, “Çanakkale Tabip Odası’nın konuşma yapmayacağı bir tören yapılmak isteniyor, bu şekilde anlaşmadık. Biz ayrılalım, ayrı tören yapalım. Sağlık Müdürlüğü adına konuşma varsa, Tabipler Odası da konuşur. Sağlık Müdürlüğü’nün konuştuğu yerde Tabip Odası susmaz. Bizim törenimiz ayrı olacaktır” dedi.

Törende Çanakkale’deki sağlık kuruluşları tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Özel Medikal Park, Atlas Tıp Merkezi çelenk sunduktan sonra Çanakkale Türk Tabipler Birliği çelengi güvenlik görevlileri tarafından konulmak istenince Erensoy karşı çıktı. Erensoy, “Biz Tabipler Odası olarak ayrı tören yapacağız dedik, bu ne terbiyesizlik?” diyerek çelengin konulmasını engelledi. Burada konuşma yapan Erensoy, “Tıp Bayramı çelenk töreni Tabip Odası’nın etkinliğidir. Bu yıllardır geleneksel ve kültürel olarak böyledir. Biz ilk defa İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yapmak istedik. Bazı yanlış anlaşılmalar olmuş, biz herhangi bir konuşma hazırlığı ile gelmedik, çünkü genel olarak açıklama yapılmayacak diye anlaştığımızı düşünmüştük, bir yanlış anlaşılma olmuş, bize ileten arkadaşlarımızın da hataları olmuş, burada birebir müdürlüğün de hatası yok. Ama 14 Mart Tıp Bayramı Çelenk Töreni esas Tabip Odası’nın yıllardır geleneksel sorumluluğundadır. O yüzden biz en azından konuşma yapıyor olmayı istemiştik. O yüzden biz töreni daha sonra yapacağız” dedi.

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Hizmetleri Başkanı Operatör Dr. Halil Gürkan Çoban ise yaptığı konuşmada, “Sağlık hizmeti yer yüzünde yaşayan herkesin en temel hizmetlerden biridir. Sağlık  camiamız şeref dolu bir maziye sahiptir.  Öncelikle Çanakkale’mizde ve yurdumun dört bir yanında  büyük biz özveri ile görev yapan değerli meslektaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum.  Takvimler 1919’u gösterdiğinde İstanbul İngiliz işgali altındadır. Tıp öğrencileri de eğitimlerine işgal gölgesinde devam etmektedir.  O dönemde 3. Sınıf tıp eğitimine devam eden Hikmet Boran da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane öğrencileri arasındadır. 14 Mart 1919’da tıp öğrencileri Hikmet Boran önderliğinde üniversitenin kuruluş yıldönümünü kutlayacaklarını söyleyerek toplanmış ve sonrasında işgale karşı tarihi fakülte binasının önündeki direklere Türk Bayrağını asarlar. İşgal güçleri engel olmaya çalışsalar da tıp öğrencilerinin kararlılıkları ve vatan severlilikleri sayesinde, Karanlık işgal günlerinde  İstanbul semalarında dalgalanan Türk Bayrağı  bir umut ışığı gibi parlar.  O günden sonra da 14 Mart ülkemizde  Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.  3 Kasım 1914’te Çanakkale Cephesinin açılması ile  tarihin belki de bir daha yazamayacağı  destansı zaferlerle dolu  vatan mücadelesi başlar.  Tıbbiye öğrencileri de silah altına alınarak cepheye gider.  Düşmana geçit verilmeyen memleketimizde  Tıbbiyeliler en ön saflarda yer alarak  1920 yılında  mezun olması beklenen Tıbbiyeler Çanakkale’de  şehit düşerler.  Tıbbiyeli Rasim Ferit Talay 13 Kasım 1918’de  Haydarpaşa Garı önünde  Mustafa Kemal’i karşılar. İki dost daha sonra limana doğru ilerler. İşgal Gemilerini gören Mustafa Kemal’in gözleri çakmak çakmak olurken şu cümleyi söyler ‘Geldikleri gibi giderler’ der. Tarihte olduğu gibi bugün de  her zaman milletimizin yanında, onlara şifa dağıtan el olmaya devam edeceğiz.   Sağlık Çalışanlarımız savaşta,  afette ve  Koronavirüs salgınında olduğu gibi hangi koşulda olursa olsun  ellerinden gelen en iyisini yapabilmek için  büyük bir özveri ile gece gündüz demeden çalışmaktadırlar.  Tüm bu zorluklara rağmen dün olduğu gibi, bugün de  bir canı kurtarmayı tüm canları kurtarmakla eşdeğer sayan  bir anlayışın sahipleri olarak, Covid-19 sürecinde de üstün gayret gösteren, ailesinden ayrı kalarak mücadele eden  tüm sağlık çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum.  İnsanımızı sağlıklı yaşatmayı, acısını azaltmayı , daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş olan  tüm fedakar hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın  14 Mart Tıp bayramını yürekten kutluyorum” dedi.

“TÜRKİYE’DE TIP BAYRAMI’NI YERELDE TABİP ODALARI ORGANİZE EDER”
Bir açıklama da Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ersin Gin’den geldi.  Gin,“Gelenek olarak Türkiye’de Tıp Bayramı’nı yerelde Tabip Odaları organize eder. Diğer sağlık kurumu ve çalışanları davet edilir, yıllardır Çanakkale’de de bu böyle oldu. Maalesef son 10 yılda sağlık müdürlüklerimizin siyasi anlayışı nedeniyle bu organizasyona katılmamışlardır.  Biz başka, ayrı tören yapacağız demişlerdir. Huzursuzluk buradan kaynaklanmıştır, Tabip Odası’dan kaynaklanmamıştır.  Buradaki herkes Tabip Odası’nın misafiridir. Protokolü Tabip Odası organize eder, ama maalesef bugün hiç hoş olmayan, bize de yakışmayan bir gerginlik yaşandı. Çelenk töreninde Tabip Odası’nın çelengi en son sıraya konulmuştur. Bunda bir kasıt aranması gerekiyor, bu bizi rahatsız etti. Konuşan kişi de hekim, biz neysek o da odur, ama böyle bir ayrılık Tabip Odası’ndan kaynaklanmamıştır. Bu durum hepimizi üzmüştür, keşke yaşanmasaydı” ifadelerini kullandı.

Ogün İnal