Çanakkale Belediyesi YouTube kanalı üzerinden yayınlanan programa konuk olan Psikiyatrist Doktor Zafer Atasoy, sigaranın sağlığa zararları ve tiryakilerin sigarayı nasıl bırakacağı hakkında bilgiler verdi. Sigaraya başlamamak ya da bırakanların hangi ortamda olursa olsun sigaraya asla el uzatmamaları gerektiğini belirterek “ Bazen ‘yak bir tane ne olacak’ diyerek o bir tane başlamaya neden olur. Onun için sigarayı bırakma niyetinde olan bir insan hangi şartlarda olursa olsun sigaraya elini uzatmaması gerekir” dedi.
Ülkemizde ve dünyada en çok görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserine neden olan sigara, özellikle gençler arasında yaygınlaşmaya devam ederken, kamu kurumları bu bağımlık bataklığını kurutmak için çalışmalarına devam ediyor. STK’ların da destek verdiği sigarayı bırakma çalışmaları devam ederken Çanakkale Belediyesi YouTube kanalı üzerinden yayınlanan programa konuk olan Psikiyatrist Doktor Zafer Atasoy da sigara bağımlılığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ‘Sigara Bağımlılığından 1 Dakikada Nasıl Kurtulabilirim?’ programında soruları yanıtlayan Aksoy, “Sigara bağımlılığı bütün dünyada en yaygın bağımlılıkların başında geliyor. Devletler bağımlılıkla ilgili çeşitli kararlar alıyor ve uyguluyor. Ülkemizde de bu onu da hem kamu adına hem de kamu dışında çalışan bir çok gruplar var. Bunların başında ada hekimler geliyor. Ben Ruh hekimiyim bu konu ile ilgili sanki doğrudan ilgimiz yokmuş gibi olmasına karşın bir bağımlılık olması nedeni ile bir de sigarayı bırakma konusunda görev alıyoruz. Sigaranın diğer bağımlılıklara göre yasal bir tarafı da var. Sigara ticareti yasal olarak yapılan bir madde. Yani tütün içmek kimi yasalarla engellenmiş olmasına rağmen devletler tarafından da izin verilen bir madde. Çok çeşitli kısıtlamalar oldu son yıllarda. Ama yaygınlığı hala devam ediyor. Bırakmak, bırakabilmek birçok insanın aklında olan bir şey. Önceki zamanlarda sigara içmek yaygınken 1990’ların başında tütünle ilgili çok sıkı mücadele başladı ve son 30 yılda tüm dünyada önemli adımlar atıldı. Birçok alanda sigara içmek ciddi bir şekilde yasaklandı. Sigarasız, dumansız yeşil alanlar yaratılmaya çalışılıyor” dedi.
Sigarayı Bırakmada ‘Niyet’ En Önemli Faktör
Özellikle genç nesillerde sigara içmenin arttığına dikkat çeken Psikiyatrist Doktor Zafer Atasoy, sigarayı bırakmak isteyenlerin ise niyet etmesi gerektiğini belirterek “Kamu da bu konuda üstüne düşeni yapıyor ama yine de ortada sigara içen bir insan var. Özellikle gençler arasında , Liseli yıllarda gençlerin sigaraya hevesi daha yaygın. Maalesef genç erkekleri ve genç kızları sokakta sigara içerken de çok görüyoruz. Sigarayı bırakmak için istememiz yeterli olabilir mi bilmiyorum ama, bırakmayı istemek şart. Her şeyin beyinde bittiği doğru. Peki beyinde biten ne? Niyet etmek istemek. İstemeyen bir insana sigarayı bıraktırmak mümkün değil. Kişinin ‘ben bundan kurtulmak istiyorum’ istiyorum demesi lazım” dedi.
“Hangi şartta olursanız olun sigaraya elinizi uzatmayın”
“Özellikle strese iyi geliyor” diyenlere yönelik de açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Doktor Zafer Atasoy, bunun tamamen yalan olduğunu belirterek “Sigara içen insanlarla ben olabildiğince konuşmaya çalışıyorum her seferinde niçin sigara içtiklerini açıklamak adına keyif alıyorum, stresime iyi geliyor, can sıkıntıma iyi geliyor, yemekten sonra içmezsem olmaz gibi bir sürü sigarayı çağrıştıran neden duyuyorum. Bu nedenler sonsuz derecede kalabalık. Bıraktıktan sonra nasıl bir daha sigaraya tekrar başlıyorlar? Aklıma şu geldi deyip tekrar başlıyor, canım çekti deyip başlıyor, ikram ettiler red edemedim diyorlar. Bir defa strese karşı çok etkili olduğunu söylüyorlar ya, ben onun tamamen sahte bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum çünkü, sigaranın stres, sıkıntı yok edici bir tarafı yok. Sigara nefesi alarak çektiğiniz bir duman ve bu duman zehirli bir şey. Sigara strese iyi gelen bir şey olsa biz ruh hekimleri stresli insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz, hepsine sana şu marka sigara öbürüne bu marka sigara diye tavsiye ederdik. Bu yalan bir şey. Bazen de ‘yak bir tane ne olacak’ diyerek o bir tane başlamaya neden olur. Onun için sigarayı bırakma niyetinde olan bir insan hangi şartlarda olursa olsun sigaraya elini uzatmaması gerekir. Teklif edildiğinde de geri çevrilmesi lazım” dedi.
“Sigaranın yapmadığı hastalık yok”
Sigaranın vücuda nasıl zarar verdiği ile ilgili de bilgiler veren Psikiyatrist Doktor Zafer Atasoy, “Doktora gittiğimizde bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi ‘Sigara içiyor musunuz?’ çünkü sigarayı ağzınıza yerleştirdiğinizden itibaren ve o dumanı vücudunuza kabul ettiğinizden itibaren direkt temaslı olan organlar, dudaklarınız, diliniz, akciğer ve soluk borunuz, Akciğer dokunuz direkt olarak kimyasal bir gazla karşı karşıya kalıyor. İş orada bitmiyor. Malum oksijen alıyoruz havadan ve karbondioksit veriyoruz. Oksijen ile birlikte vücudumuza aldığımız o zehir kana karışıyor damarlar yolu ile ulaşmadığı yer kalmıyor. Dolayısı ile her gittiği yerde zararlı bir madde ile vücudumuzu karşı karşıya getiriyor. Yapmadığı musibet, yapmadığı hastalık yok. Ulaştığı her organda da sıkıntı yaratıyor” dedi.
Şenay Azman