Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi geçtiğimiz hafta iki adet AB Projesine daha başladı. Toplamda yürütülen Avrupa Birliği proje sayısı 20’nin üzerine çıktı. ÇOMÜ Bu alanda Türk üniversiteleri içinde ön sıralardaki yerini koruyor.
 
İki projenin de ilk toplantıları Bulgaristan’ın Eski Zağra kentinde gerçekleştirildi. Önce DİGİ-KEY kısa adıyla digital okuryazarlığın yaygınlaştırılmasını hedefleyen projenin birinci toplantısı yapıldı. Bilişim sistemlerinin eğitimde daha etkin bir şekilde kullanım yolları ve bunun yükseköğretimde yaygınlaştırılmasını amaçlayan projede, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Bulgaristan’dan Trakya Üniversitesi, İtalya’dan Euracultura ve Information Literacy Assocation (Uluslararası Okuryazarlık Derneği) görev alıyor.
İki gün süren toplantıda, proje kapsamında çıkarılacak olan ürünler ve bundan sonraki toplantı ve eğitim programları konusunda kararlar alındı. Bulgaristan’ın Eski Zağra kentinde gerçekleştirilen ikinci toplantının konusu yenilenebilir enerji üzerineydi. Hemen bütün dünyanın en önemli sorunu olan atmosferde karbon birikimi ve küresel ısınmanın önüne geçilmesi, bunun için yükseköğretimde yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili eğitim sistemlerinin geliştirilmesi projenin ana temasını oluşturuyor.
HED-RES-EU kısa adıyla Avrupa Birliği tarafından desteklenen projede, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Estonya’dan Phasegrowth OÜ, İtalya’dan Fortes Impressa Sociale, Macaristan’dan Pannon Egyetem ile Bulguristan’dan Balgarska Stopanska Kamara ve Sayuz Na Balgarskia Biznes kurumları görev alıyor.
Her iki projenin ilk toplantılarına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini temsilen katılan, Proje Koordinatörü Prof.Dr. Kemal Çelik, Bulgaristan’da çok verimli çalışmalar yaptıklarını, ortakların toplantıları çok iyi organize ettiklerini belirterek, halihazırda yenilenebilir enerji çalışmaları ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlarında eğitim veren insan sayısının yetersiz olduğunu, HED-RES-EU projesi ile yenilebilir enerji alanında yeni bir müfredat oluşturmayı ve DİGİ_KEY projesi ile son zamanlarda çevrimiçi ve uzaktan öğrenmeye geçişin sunduğu zorluklarla yüzleşmek için eğitim ve öğretim sistemlerini donatmayı ve eğitmenleri dijital yeterlilikler geliştirmeleri için desteklemeyi amaçladıklarını belirtti.
 
Mine Tarım