Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, 2022 yılının orman yangın sezonunun başlaması nedeniyle Karacaören köyü yakınındaki arazide orman yangınlarına müdahale tatbikat gerçekleştirdi.
 
Orman yangınlarına müdahale tatbikat dün Sabah saatlerinde Merkez’e bağlı Karacaören Köyü’nde; gerçekleştirildi. Yangına müdahale edilecek alanda yangının başlaması ile ilk olarak Dardanos’ta bulunan Yangın söndürme helikopterinin bulunduğu merkeze orman yangını ihbarı yapıldı. Bu sırada tatbikat alanında Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ne bağlı çeşitli istasyonların arazöz, su ikmal ve ilk müdahale araçları hazır bulundu. Tatbikata; Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, DSİ Şube Müdürü M. Lütfi Güldoğan ile şehirde görev alan ekiplerin personelleri katıldı.
TATBİKATTA TÜM SÖNDÜRME UNSURLARI OLASI ORMAN YANGININA MÜDAHALE ETTİ
Tatbikat, senaryo gereği Alo 177’ye ihbar gelmesi ve yangının çıktığı bölgenin koordinatları belirlendi. Yangına ilk olarak yangın söndürme helikopteri müdahale etti. Helikopterin yangına müdahalesinin ardından tatbikat alanında bekleyen Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı kara ekipleri ve arazözler yangına müdahale etti. Yangın kara ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınarak söndürüldü ardından soğutma çalışması yapıldı. Yangının söndürülmesinin ardından orman yangınlarının sıçraması önlemek için kullanılan su perdesi çalıştırıldı.
TATBİKATTA YANGINA EN HIZLI MÜDAHALE EDEN KARA EKİPLERİNE BİRİMLERE PLAKET VERİLDİ
Orman yangınlarını önleme tatbikatında, kara ekipleri arasında düzenlenen yarışmada yangına en hızlı müdahale eden kara ekiplerine ödül verildi. Kara ekiplerine 140 metrede 32 saniye ile yarışı tamamlayan Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü, plaketini İl Sağlık Müdürü Operatör Doktor Gökhan Baştürk’ten aldı. İkinciliğin sahibi olan, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü, plaketini, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan’dan; Üçüncü olan Keşan Orman İşletme Müdürlüğü ise, İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı’dan aldı.
ORMAN YANGINLARINA 1000’E YAKIN PERSONEL HAZIR DURUMDAYIZ
Orman yangını sezonunun başlaması dolayısıyla Çanakkale’de bulunan tüm işletme müdürlüklerinin katılımlarıyla yangın tatbikatı düzenlendiğini aktaran Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “Çıkan bir orman yangınına havadan nasıl müdahale edilir? Yer ekiplerinin müdahalesi, kontrol altına alınması ve soğutma çalışmaları nasıl yapılır? Su perdeleri nasıl oluşturulacak? Küçük yangınlarda koruma nasıl yapılacak?” konuları üzerine tatbikatların yapıldığını aktardı.  Yangınsız bir sene dileyerek sözlerine devam eden Demirci, “34 yangın gözetleme kulesiyle gözetlemeler yapılacak. Bu gözetlemelerin 14’ünde kamera sistemiyle destekleme bulunmaktadır. Ayrıca 4 mobil kamera ve bir İHA ile ormanlarımız 7/24 gözetlenmektedir. 3 helikopterimiz var ama yangın zamanları bu sayı 5’e çıkabilir. 1 uçak katılma ihtimali de var. İmkânlarımız, geçmiş yıllara nazaran daha gelişmiş durumda. 10 dozer, 9 greyder, 53 arazöz, 25 ilk müdahale aracı ve 17 su ikmal aracıyla hazırız. 1000’e yakın personelimizin tüm eğitimleri; ekipmanlarımızın bakımları yapıldı. Kurumların desteği ve koordinasyonuyla da umarız geçen yıl gibi başarılı geçen bir sezon geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.
ÇANAKKALELİLER ORMAN YANGINLARINA ÇOK DUYARLI
Çanakkalelilerin yangın konusunda çok duyarlı davrandıklarını söyleyen Demirci, “Geçtiğimiz yıl, çok kritik bir yangın sezonu geçirmiştik. Ancak bölgemizde kritik bir sıkıntı olmadı. Bunda başta Çanakkale’de yaşayan vatandaşlarımızın katkısı da çok büyük oldu, dikkatli ve titiz davrandıklarını düşünüyorum. Aynı hassasiyetin bu sene devam etmesini, ormanlarda ateş yakılmamasını, tescilli olmayan yerlerde piknik yapılmamasını, ormanlara çöp atılmamasını, herhangi bir yangın gördükleri zaman 112’yi ücretsiz aramalarını, orman yangın hattına bildirmelerini istiyoruz” dedi.
Ogün inal