Projeye Polonya’dan Wroslaw Çevre ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Litvanya’dan Vytautas Magnus Üniversitesi ve İtalya’dan Umbria Bölgesi Çiftçiler Konfederasyonu destek veriyor.
Projenin ana konusunu tamamlayıcı ve destekleyici tıbbi uygulamalarda kullanılan arı ürünlerinin elde edilmesi, saklanması, işlenmesi ve kullanım şekillerinin geliştirilmesi oluşturuyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Aydın Arı Yetiştiricileri Birliğinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantılarda, dünyada çok farklı arı ürünlerinin sağlık alanında kullanıldığı, ancak bir yeknesaklık bulunmadığı, özellikle bal, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin bitki örtüsüne göre değişim gösterdiği, arıcıların arı ürünlerinin hasat edilmesi, toplanması, saklanması ve işlenmesi konularında eğitilmelerinin gerektiği dile getirildi.
Bütün dünya tarafından bilinen çok değerli arı ürünleri bulunuyor. Ancak hemen bütün arı ürünleri bitki örtüsüne ve iklim koşullarına göre farklı içeriğe sahip olabiliyor. Ürün ne kadar kaliteli olsa da hasadı, toplanması ve saklanması esnasında yapılan hatalar ürünü değersizleştiriyor. Bu da apiterapide kullanılan arı ürünlerine toplumda güveni sarsarken aynı zamanda da uygulama sonucunda yararlılığı azaltıyor ve hatta bazen yarardan çok zarar verebiliyor. Bu nedenle proje kapsamında arıcılara arı ürünlerinin doğru ve güvenilir üretilip, saklanması konularında eğitim verilmesi amaçlanıyor.
Mine Tarım