Koskocaman bir kitap alanı.
İnsan hepsini okumaya kalksa ömrü yetmez.
Hemen işe koyuldum ve kendime 6 kitap alarak önümüzdeki bir kaç ayımı dolduracak depolamayı sağladım.
.
Eh madem gelmiştim o halde sahibi ile bir röportaj yapmak lazımdı.
Açtım mikrofonu ve (daha sonra tanıştığım) Murat beye sordum.
.
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Murat Deniz ismim. 10 yıldır Bozcaada kitap fuarını düzenliyoruz. 2001 yılında İstanbul’dan tatil amaçlı geldik ve ondan sonra oradaki bütün işlerimizi sonlandırıp burada yaz-kış yaşamaya başladık.
Bundan 3-4 yıl önce Çanakkale’de Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde de bu fuarı gerçekleştirdik. Ama pandemi sebebi ile ara vermiştik. Bundan sonra tekrar Çanakkale ayağı da olacak.
Oldukça fazla kitap var, ne kadar mesela?
Yaklaşık 50 bin çeşide yakın kitap var. Seçkiyi bizim arkadaşlar yapıyor. Yani yayınevi olarak değil, tarz olarak çeşidimiz var. Amaç burada elimizden geldiğince çeşit sergileyerek her kitleye hitap etmek.
İmza günleri olacak mı?
Biz zaten her sene imza günleri yapıyorduk. Ancak Pandemide ara verdiğimiz imza günlerine geçen sene tekrar başladık. Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Murat Ağırel, Selçuk Şirin hocamız, Haluk Şahin, Kürşat Başer gibi değerli yazarlarımızla imza günleri düzenledik. Bu sene de yapacağız elbette. Şimdilik kesinleşen 30 Temmuz’da Can Yılmaz, İsmail Saymaz ve Candaş Tolga Işık üçünün aynı anda olacağı bir imza günü olacak. Ayrıca 22’sinde Yaşar Miraç söyleşisi olacak. 23-24 Temmuz'da yazar açısından epey kalabalık olacak. Bu sene Mustafa Uzel, Sinan Bayraktar, Günsu Özkarar, Yavuz Pak, Süleyman Güner ve editör olarak da Mehmet İlhan bizlerle birlikte olacak. Bu program iki güne yayılacak, Süleyman Güner’in Bozcaada ile ilgili ‘Lodos Ağacı’ adlı kitabı çıktı ‘Bozcaada öyküleri’ şeklinde, o olacak. ‘Dionisos’un çocukları düzleminde tiyatrocuların sosyo-politik güncesi’ Yavuz Pak ve Sinan Bayraktar olacak. Mustafa Uzel ile birlikte, Şeyh Bedrettin ve İzmiroğlu Cüneyt ile İzmir Mevlevihanesi üzerine tarih söyleşisi olacak. Aynı anda Günsu Özkarar’ın o programda viyola dinletisi olacak. 31 Temmuz’da ise Mine Özbek, Haluk Şahin ile birlikte imza gününde olacak. Ayrıca her sene Haluk Şahin hocamızın başlattığı ‘Homeros okumaları’ 6-7 Ağustosta olacak. Her sene sabit kadroda bulunan Rüstem Arslan ve Cevat Çapan hocamız bulunacak. Cevat Çapan hocamızın bu yıl 90. Yılı olacak.
Bu fuarlardan bu bölgede başka var mı?
İstanbul’dan İzmir’e kadar tutsak, herhalde bu bölgede kurulmuş en geniş kitap fuarıyız.
İlgi nasıl?
İlk başlarda yani, açtığımız senelerde ilgi azdı. Bir de Ada’da böyle bir şey yapmak inanılmaz maliyetli. Çünkü kargoyu karşıya bıraktırabiliyorsunuz. Aynı koliyi bir de Ada’ya getirtmek için bir maliyet harcıyorsunuz. Hâlbuki kitabın üst fiyatı tüm Türkiye’de standart olduğundan biz de mecburen aynı rakamlardan satıyoruz. Bozcaada’ya tatile gelen tanıdıklarımız bizleri desteklemek için çoğu kitabını kendi şehirlerinden değil, bizden aldıklarını söylüyorlar. Sağ olsunlar onların desteği ile bir şekilde burası ayakta kalabiliyor. Çünkü bu tarz işleri Ada’da yapmak oldukça külfetli ve zor. Personelin konaklaması, yemek ihtiyaçlarının karşılanması oldukça zor. Hele bu sene fiyatların artmasıyla oldukça zorlanıyoruz.
Kitaplarda fiyatlar nasıl?
Şöyle anlatayım, iki sene önce 25-35 lira bandında olan kitaplar geçen sene 45-50 liraya çıktı, bu sene ise 75-80 lira bandına çıkmış durumda. Çok yüksek bir fiyat artışı var. Bu dönüp dolaşıp kâğıt fiyatlarına dayanıyor. Yabancı yazarlarla da telif sözleşmeleri döviz ile olduğundan yayınevlerine bir şey söylemenin bir anlamı yok, çünkü onların da elleri, kolları bağlı. Bu şekilde nereye kadar gideceğiz bilmiyoruz.
İstatistik olarak ilgi hangi alanda daha çok kitap satışı oluyor?
Biz zaten her sene yayınlıyoruz bunu. Ama şöyle söylemek gerekirse, Ada’ya ilk geldiğimizde Bozcaada ile ilgili Haluk Şahin hocamızın 2-3 kitabı vardı. Şu an ‘Bozcaada Kitaplığı’ diye bir alanımız var. Yaklaşık 40 çeşide yakın Bozcaada ile ilgili kitap var. Burada roman türü var, biyografik olan var, Ada’nın tarihini anlatan kitaplar var. Doğal olarak okuyucularımızı bu kitaplara başka bir yerde ulaşamayacakları için bunlara yönlendiriyoruz. Kısacası bizim top 20 listemiz hiçbir kitapevi ile tutmuyor, arkadaşlarımız okuyucularımızı, arşivlerinde bulunması gereken kitaplara yönlendiriyorlar. Onun haricinde top 30 içinde muhakkak 5-6 tane Bozcaada ile ilgili kitap oluyor. Bu arada sadece Bozcaada değil, Gökçeada ile ilgili kitapları da arşivimizde bulundurmaya çalışıyoruz. Aslında amacımız Kuzey Ege kitaplığı oluşturmak. Geçen yıllarda Bozcaada-Gökçeada kitap söyleşisi gibi bir şey vardı ama dediğim gibi pandemiden dolayı bu organizasyonların hepsi iptal oldu. Bir aksilik olmazsa bu sene Eylül ayında böyle bir düşüncemiz var, tekrar bunu gerçekleştirebilirsek bizim için sevinç kaynağı olacak.
Okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Biz 9 yıldır İstiklal İlkokulu Bahçesindeydik. Bu sene yerimiz değişti ve gördüğünüz üzere Kalenin arkasındayız. Yer değişikliğinden dolayı bizi göremeyenler soruyorlar. Sosyal medyadan duyurularımızı yaptık ancak yine de görmemiş olanlar var demek ki.
Son olarak, burada bizi destekleyen kitapseverlere çok teşekkür ediyorum. Hepsine kitaplı günler diliyorum.
Enishan Keskin