ÇANAKKALE TRAFİK EĞİTMENLİĞİ ÇOK KEYİFLİ
Türkiye'de her alanda kadın olmak zor. Çalışma hayatı işletmeci olarak kadın olmak ne kadar zor ise trafikte de kadın olmak bir o kadar zor. Tabi trafiğe çıkmanız için önce ehliyetinizin bulunması gerekiyor. Trafiğe çıkmanız için ehliyeti alacağınız yer ehliyet kursları. Çanakkale’de faaliyet gösteren bir ehliyet kursunda elinin hamuru ile erkek işini yapan Nuray Çakan,  Kadın eğitmen olarak mesleğini yaparken karşılaştığı zorlukları anlattı. Araç kullanırken zaman zaman trafikte cinsiyetçi söylemlerle de karşılaştığını söyleyen Nuray Çakan “Çanakkale gibi özgür bir kentte bu mesleği yapmaktan guru duyuyorum” dedi. Sözlerine önce kendini tanıtarak ve bu mesleğe nasıl başladığını anlatarak başlayan Çakan 11.05.1980 İstanbul doğumluyum. Evli biri kız diğeri erkek iki çocuk annesi bir kadınım.  Çanakkale 18 Mart üniversitesi büro yönetimi ve sekreterlik bölümünde 2 yıl okuduktan sonra Anadolu üniversitesi kamu yönetimi bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Bu işe ilk adım attığım tarih ile bugün arasında çocukları yetiştirmek için verdiğim aralarla birlikte toplam 11 yıl oldu. Bu işe başladığımda İstanbul’da yaşıyordum son 6 yıldır Çanakkale'de yaşıyorum ve yaklaşık 1,5 yıldır da hedef sürücü kursundayım. Çanakkale'de bu işi yapmak, Modern ve çeşitli kültürlerden insanların yaşadığı bu şehirde oldukça keyifli derslerimiz oluyor  
KADIN BAZI BAKIŞ AÇISI BENİ ÜZÜYOR
Çakan Türkiye’de iş dünyasında çalışma ortamında kadın olmanın zor olduğunu da ifade ederek Çakan “Türkiye'de sadece trafik ortamında değil sosyal hayatın genelinde maalesef kadın olmak zor. Kadın sürücü olmak konusu ise oldukça uzun bir konu bence Kadın eğitimci olmanın benim adıma bir zorluğu yok ama bazen tüm direksiyon hocalarınız kadın mı erkek hocanız var mı araç tekniği dersini de siz mi anlatacaksınız sorularını duyuyor ve biraz üzülüyorum” dedi.
KADINLAR TRAFİK KURALLARINA UYUYOR
Kadınların trafik kuralları daha fazla uyduğunu söyleyen Çakan “ Kurallara uymak konusunun kişilerin karakter yapısı eğitimi ve sorumluluk bilinci ile alakalı olduğunu düşünüyorum bu sebeple kadın, erkek diye ayıramayız ama trafik için yorumlayacak olursak kadınların bir miktar daha kurallara uyduğunu düşünüyorum.  Trafikte en önemli  sorunlardan bir tanesi hız. Bu konu biraz sıkıntılı gençler arasında hız tutkusu olanlar var maalesef fakat trafik ortamı hata kaldırmayan bir ortam olduğundan kötü sonuçlara yol açabiliyor gençlerin hız sevdalarını sınırlandırmanın bir yolu varsa da maalesef cevabı bende yok derslerde aşırı hızın tüm olumsuzluklarını anlattığımız halde etkisiz olabildiğimiz örnekler mevcut çünkü. Teknoloji ile iç içe yaşadığımız günümüz ortamında hız tutkunlarına internet ortamı, sanal gerçeklik gözlükleri vs önerebilirim ama trafikte asla! Sürat felakettir!  Son olarak bir bir çağrıda bulunmak istiyorum. Direksiyon koltuğunda kadın gördüğünde yadırgayan zihniyetlerin olduğu döneme denk gelen yaşta sürücü belgesi aldım. Kadınlar araba kullanır ve hatta kullanmayı öğretir bile diyerek başladığım ve severek yaptığım bu mesleği tüm canım kadınlara elbette öneririm.” ifadelerine yer verdi.

Enishan Keskin