Başvuruları 1-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan yarışmanın katılım koşulları Eceabat Belediyesinin resmi sitesinde yayımlandı. Seçici Kurul Üyelerinin Prof. Dr. Bedirhan Üstün (Bilim İnsanı), Saim Zileli (Eceabat Belediye Başkanı), Rasim Yıldız (Edebiyat Öğretmeni), Tuğba Gürbüz (Diş Hekimi-Yazar) ve, Dr. Yusuf Acar (Yazar-Yayıncı) olarak belirlendiği yarışma için Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli şöyle bir sunum yaptı:
“Değerli Şair Ve Yazarlarımıza Eceabat'tan Sevgiler.
Eceabat'ın Türk ve dünya şiirine armağanı büyük şair Ece Ayhan’ın sonsuza kadar ikamet edeceği topraklardan edebiyatımıza naçizane bir katkı sunmak için yola çıktık. ‘Sevdiklerimizi tekmelemeye anne karnında başlarız’ diyen Ece Ayhan’ın ismini yaşatmak adına ülkemiz insanının yazarak üretme yoluyla edebiyata olan ilgisini geliştirmek ve katkı sunmalarını sağlamak düzenlediğimiz yarışmaya katılımınızdan onur duyacağız.”
Yarışmanın katılım koşulları yine belediyenin resmi sitesinde yayımlandı.
Öykü ve şiir kategorisinde başvuruların kabul edileceğinin belirtildiği yapıtlar için “Millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır.” şeklinde bir koşul var.
Yarışma şartlarının yayımlanmasının ardından Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, köşe yazısının bir bölümünde, Eceabat Belediyesi’nin şair Ece Ayhan adına düzenlediği öykü ve şiir yarışması yapmasını ve bu yarışma için bildiri yayınlamasını “Ece Ayhan’ı anlamadan adına ödül düzenlenir mi” başlığı ile yazdı.
İhsan Yılmaz’ın ilgili kısmı şu şekilde:
“Çanakkale Eceabat Belediyesi şair Ece Ayhan adına bir öykü ve şiir yarışması düzenlemiş. Son başvuru tarihi 20 Ağustos olan yarışmanın katılım koşullarını sıralayan bir de bildiri hazırlanmış. Maddelerden ikisi şöyle:
‘Yapıtlar Türkçe dilbilgisi ve yazım kurallarına uygun hazırlanmalıdır.’
‘Yapıtlar milli ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır.’
Modern Türk şiirinin ustalarından Ece Ayhan için açılan bu yarışma edebiyat dünyasında bir tartışmayı da başlattı.
Hayatı boyunca edebiyat yarışmalarına karşı çıkmış bir şair adına yarışma düzenlemek anısına saygı göstermek midir? Yarışma şartnamesine milli ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ilkelerine uygunluk gibi bir madde koymak için şiirlerinden tek bir dize bile okumamış olmak gerekir.
Türkçe dilbilgisi ve yazım kuralları maddesine ise hiç girmeyeyim. Şiirin ‘cehennet’tini yazan birine nasıl açıklarız bunu?
Kısaca Ece Ayhan şiiri ‘karadır abiler’.
Ödül vermeye kalkmadan önce oturup bir okusaydınız.
Ece Ayhan 12 Temmuz 2002’de, 71 yaşında vefat edince Eceabat’ın Yalova köyünde annesinin yanında toprağa verilmişti.
Memleketinde adına sahip çıkılması güzel bir davranış kuşkusuz. Bunun için pek çok şey yapılabilir. Mesela çocukluğunun geçtiği ve daha sonra bir süre annesiyle yaşadıkları ev tamamen yok olmadan korunabilirdi.”
Düzenlenen yarışma için “Ödül vermeye kalkmadan önce oturup bir okusaydınız” şeklinde çıkış yapan yazar İhsan Yılmaz’a Belediye Başkanı Saim Zileli’nin ne cevap vereceği merak konusu oldu.
Hasan Sami Er