Ceylan üreticilerin yaşadığı sıkıntıya dikkat çekerek, “Marketlerde şeftali 15 lira ile 30 lira arasında. Ağaçlarda kilosu iki liradan şeftali, beş liradan nektarı var ama ne alan tüccar, ne ihracat yapan şirket var” diye konuştu.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çardak Beldesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette üreticileri, tüccarları ayrı ayrı ziyaret ederek sorunlarını dinlerken, şeftalide yaşanan krizi gündeme getirdi. Özgür Ceylan, Çardak başta olmak üzere Biga yarımadasında bir önceki seneye oranla şeftali veriminde büyük artış yaşandığını belirtirken, “Rekolte bir önceki seneye oranla artış gösterirken, geçen sene toplanmadan kilosu 10 liraya müşteri bulan şeftali bu yıl 2 liraya ağaçta kalmış durumda” dedi. Meyve satışının azalmasında girdi maliyetlerinde ve nakliyede son bir yılda yaşanan artışın etkilerine dikkat çeken Özgür Ceylan, “Meyve artık büyük şehirlere dahi gönderilemiyor ya da gönderilse çok yüksek fiyatlarla tüketiciye satışa sunulabiliyor. İktidar herkesle kavgalı, ihracat yapan şirket ise adeta hiç yok gibi. Artık şeftali alan tüccar dahi bulamıyor üretici” diye konuştu.
Sandık Krizi
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan üreticiler ile yaptığı görüşmeler sonrası, az sayıda tüccarın alım yapması sebebiyle üreticinin ürünlerinin ağaçta kalığını ifade ederken, “Alıcı o kadar az ki üretici 5-6 liraya ürettiği şeftaliyi 2 liraya satabilmek için getirilen kasaları adeta yağma ediyor. Üretici sonuçta getirdiği sandık kadar şeftali alacak. Ne yapsın üretici bir sandık fazla satmak için çırpınıyor” diye konuştu. Şeftali alımı için bölgede bulunan bir firma temsilci ise Özgür Ceylan’a yaptığı açıklamada “Bir yıl önce biz 15 bin sandık getirmiştik, şeftali bulamadık. Bu sene ise 28 bin sandık alalım dedik. Ama ağaçlar hâlâ dolu. İnsanlar getirdiğimiz sandık için geceden nöbete girip kamyon bekliyor” diye konuştu.
Çardak halinde Özgür Ceylan’a sıkıntılarını dile getiren bir tüccarla ise, “Geçen sene şeftaliyi 10 liradan satın aldık, para da kazandık, satıldı da. Şimdi ağaçta 2 liraya şeftali, 5 liraya nektarisi var, herkesle kavgalılar ne ihracat var, ne de mazot maliyetinden iç piyasada satış var. Bir tek meyve suyu firmaları aldı. O da yetersiz” diye konuştu. Özgür Ceylan’a açıklamalarda bulunan üreticiler ise, “Maliyeti en az 5-6 lira ama 2 liraya satamıyoruz. Kârdan geçtik, maliyetimizi kurtaralım bize yeter” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi