1915 Çanakkale köprüsü ile yıldızı parlayan Lâpseki’nin ormanlık alanları ahde vefa bekliyor. Özellikle hava sıcaklığının en yüksek seviyelere ulaştığı yaz aylarında, orman yangınları da artış gösteriyor. Hem doğal hayatı hem de ekosistemi olumsuz etkileyen orman yangınları ile ara vermeden mücadele ede Orman Bölge Müdürlükleri’nin daha işlevsel ve hızlı bir şekilde müdahale edebilmesi için sorumluluk alanlarının ulaşılabilir olması gerekiyor. 9 işletme Müdürlüğü ile Çanakkale bölgesinde hizmet veren Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü Merkez İlçe ve Lâpseki ilçesinden sorumlu. Sorumluluk alanı ise 221.497,5 Hektar. Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, Atikhisar, Bedestan, Çanakkale, Dumanlı, Gürece, İntepe, Kartal, Kayalıdağ, Kemer, Kirazlı, Lâpseki, Onsekiz Mart ve Umurbey Orman İşletme Şeflikleri, 1 ATM Şefliği ve 1 KDM şefliği olmak üzere 15 Şefliği bulunuyor. Lâpseki toplam 20.349,00 hektar genel alanı yoğun orman barındırıyor. Bu da küresel ısınma ve çevresel faktörler ile son yıllarda ciddi bir tehdit haline gelen orman yangınları konusunda yönetimi zorlaştırıyor. Yetkililerin Lâpseki’de gerekli incelemelerin yapılmasının ardından Lâpseki Orman İşletme Müdürlüğü’nü kurması yönünde adım atması bekleniyor.
Özellikle hava sıcaklığının en yüksek seviyelere ulaştığı yaz aylarında, orman yangınları da artış gösteriyor. Hem doğal hayatı hem de ekosistemi olumsuz etkileyen orman yangınları ile ara vermeden mücadele ede Orman Bölge Müdürlükleri’nin daha işlevsel ve hızlı bir şekilde müdahale edebilmesi için sorumluluk alanlarının ulaşılabilir olması gerekiyor.
9 İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ BULUNUYOR
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü, Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğü, Çan Orman İşletme Müdürlüğü, Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü, Kalkım Orman İşletme Müdürlüğü, Keşan Orman İşletme Müdürlüğü ve Yenice Orman İşletme Müdürlüğü olmak üzere 9 işletme müdürlüğü var. Bu İşletmelerde: 74 adet orman işletme şefliği, 3 adet Kadastro ve Mülkiyet Şefliği, 3 Adet Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, 1 Adet Elektronik Haberleşme ve Atölye Şefliği olmak üzere 81 Adet şeflik mevcut.
ÇANAKKALE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ 221.497,5 HEKTAR SORUMLULUK ALANINA SAHİP
9 işletme Müdürlüğü ile Çanakkale bölgesinde hizmet veren Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü Merkez İlçe ve Lâpseki ilçesinden sorumlu. Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü orman alanı ve orman yoğunluğu olarak en büyüğünü oluşturuyor. 221.497,5 Hektar sorumluluk alanına sahip, Orman İşletme Müdürlüğü’nün % 60’ ını 133.441,6 Hektar ormanlık alan, % 40’ını 88.055,90 Hektar açıklık alan oluşturuyor. Ormanlık alanın % 63’sı 83.948,40 Hektar normal koru, % 37’si 48.847,5 bozuk koru niteliğinde.
Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, Atikhisar, Bedestan, Çanakkale, Dumanlı, Gürece, İntepe, Kartal, Kayalıdağ, Kemer, Kirazlı, Lâpseki, Onsekiz Mart ve Umurbey Orman İşletme Şeflikleri, 1 ATM Şefliği ve 1 KDM şefliği olmak üzere 15 Şefliği bulunuyor.
İşletme Şeflikleri Çanakkale İl merkezi, Lâpseki ilçelerini kapsıyor. Kirazlı,Umurbey ve İntepe’ de birimler mevcut. Yine bu orman İşletme şefliklerine bağlı olarak ormanların korunmasına hizmet etmek amacıyla çeşitli yerleşim yerlerinde kurulmuş olan 13 adet toplu koruma merkezi de bulunuyor.
LAPSEKİ YOĞUN ORMAN BARINDIRIYOR
Lâpseki’de 5.233,90 hektar normal orman, 2.188,30 hektar bozuk orman olmak üzere toplam 7.422,20 orman alanı bulunuyor. 12.926,80 hektar ormansız alan olmak üzere de toplam 20.349,00 genel alan bulunuyor.
Umurbey’de ise 9.621,30 hektar normal orman, 3.874,40 hektar bozuk orman olmak üzere toplam 13.495,70 orman alanı bulunuyor. 8.235,70 hektar ormansız alan olmak üzere de toplam 21.731,40 genel alan bulunuyor.
Haber Merkezi