Karaata Türkiye Eczacılar birliği olarak bir eylemsellik süreci başlattıklarını ve bu eylemsellik sürecine sosyal medya paylaşımları ile start verdiklerini söyledi. Uzun süreden bu yana eczanelerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunmadığını bu nedenle Türkiye’deki her iki eczaneden birinin iflasın eğine geldiğini belirten Karata sorunlarımız dikkate alınmaz ve çözülmez ise eczanelerimizi kapatacağız” dedi.

HER ŞEY ARTTI İLAÇ FİYATLARI ARTMADI
36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası başkanı Eczacı Jale Karaata ‘’ eylemsellik süreci sonunda eczaneleri kapatacak mısınız? Sorusuna “sorunlarımız dikkate alınmaz ve çözülmezse eczanelerimizi kapatacağız” dedi. Türkiye’de son 7-8 aydan buyana her şeyin fiyatının inanılmaz arttığını ancak ilaç fiyatlarının bu oranda artmadığını söyledi. Bu durumun giderleri neredeyse ikiye katlanan eczaneler için sürdürülebilir olmadığını ifade eden Karaata “Konu zaten sosyal medyada paylaşılıyor. Biz eczacılar olarak bu durumu hep gündeme getiriyoruz. Ekim- Kasım ayından beri asgari ücret bir kere arttı %50 bir kerede %30 arttı. Bu süreçte Hayatımızdaki her şey her şey fiyat olarak arttı.  Kullandığımız elektrik fiyatları %400 arttı. Akaryakıt inanılmaz arttı. Özel hayatımızda kullandığımız her şey başta gıda ürünleri olmaz üzere inanılmaz fiyat artışı oldu. Bu kadar fiyat artışı içinde ilaca bu güne kadar şubat ayında bir %36’lık zam geldi.  İlaca ikinci yapılacak olan zam oranını da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamıştı. Ama oda aldatmacalı bir zam açıklamasıydı. Sağlı Bakanı Fahrettin Koca ilaca %25 zam yapıldığını açıklamıştı. Hal bükü yapılan zammın ortalaması söyle söyleyeyim %25 zam yaptığı ilaç 10 TL’ye kadar olan ilaç. Vatandaşlarımız eczanelerden ilaç alıyor. 10’lira olan kaç ilaç var? 200TL ve üzerindeki ilaçların karlılık oranı % 11’den %13’e çıktı. Burada %2’lik bir zam yapılmış oldu. Böyle olunca eczanelerin totaldeki ilaçlara yansıyan ve bakan Koca’nın %25 zam yapıldığını ifade ettiği zam oranı ilaç fiyatlarına ancak %8 olarak yansıdı'' dedi.

14 BİN 350 ECZANE İFLAS AŞAMASINA GELDİ
Karata eczanelerin yaşadığı sorunların çözülmemesinden kaynaklı olarak Türkiye’deki her iki eczaneden birinin iflas etmek üzere olduğunun da altını çizerek “ Hayat pahalılığını hepimiz yaşıyoruz. Hayatın her alanında fiyatlar korkunç artmış durumda. Eczanelerinde kiraları, yapılan asgari ücret zammı ile personel maliyetleri, elektrik giderleri gibi birçok diğer kaleminde çok ciddi artışlar oldu. Böyle olunca eczanelerin geliri ile gideri arasındaki uçurum o kadar çok açıldı ki aradaki fark inanılmaz boyutlara ulaştı. Biz bu durumu Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve yetkililere 7-8 aydır anlata anlata dilimizde tüy bitti. Durumu anlamaları için çok çaba sarf ettik.  Gelir gider arasındaki uçurum nedeni ile kredi kullanmayan eczane sayısı çok çok az. Eczaneler bu durumda zararına çalışıyor. Her iki eczaneden biri kapanma yani iflas aşamasında. Türkiye’de 28 bin 700 eczane var bunun yarısı demek 14 bin 350 eczane Türkiye’de iflas aşamasına gelmiş demek.
 
Durum böyle olunca bizde eczaneler olarak bizde tepkimizi göstermek zorundayız. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sadece doktor bakanı gibi davranıyor. Diğer sağlık personelini yok sayıyor. Birde biz eczacılar olarak ticaret yapıyoruz. Kimse zarar ederek zararı karşılamak için kredi çekerek bu işi yürütmek istemiyor. Öncelikle bir eczacılar sosyal medyada vatandaşa derdimizi ve içinde bulunduğumuz zor durumu vatandaşa anlatmak istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu bile bu kadar zamma dayanamadı ilaç fark fiyatlarını artırdı. Böyle olunca ilaç fark fiyatları çok yüksek çıkmaya başladı. Bir vatandaş eczaneye geldiğinde bazı ilaçlar var mesela bir göz ilacı var. Bu ilaçtan bir kutu alırsan vatandaş cebinden 370 TL ila 560 TL ilaç farkı ödemek zorunda kalıyor. Her ilaçta ilaç farkları yüksek çıkmaya başladı. Bu fark da vatandaşın cebine yansıyor.  Vatandaş neden bu kadar fark ödediğini soruyor eczacılarda her gelen vatandaşa anlatıyor anlatıyor. Eczacı bunları anlatırken yoruluyor, yıpranıyor. En önemlisi de vatandaşla karşı karşıya geliyor.  Doktorlar neredeyse son dönemde haftanın iki günü grevde. Denek ki, ağlayana meme var, ağlamayana yok. Eğer uyarılarımız dikkate alınmamaya devam ederse şu an hemen yarın değil, ama bizim eczacılar olarak bir etkinlik planımız var. Bu etkinlik programımızı aşama aşama gerçekleştireceğiz ve bunda çok kararlıyız. Önce derdimizi vatandaşımıza anlatacağız. Vatandaş bizim yani eczacının yanında zaten. Etkinlik takvimimizin en sonunda da gerekirse eczane kapatma yani son aşamada hala sesimizi duyuramazsak eczaneleri kapatacağız” dedi.

TALEPLERİMİZ YERİNE GELMEZ İSE KAPATIYORUZ
Karata eylemsellik sürecinin sonunda ifade ettikleri ve eczaneler açısından çok önemli olan sorunların çözülmemesi durumunda eczaneleri eylül ayı başından itibaren kapatabileceklerini ifade ederek  “Bu kadar ifade etmemizden sonra eczacının derdine derman olacak ve sorununu çözecek ilaç fiyat kararnamesini güncellemez iseler, anlaşmalardaki EURO kurunu güncellemezler iseler ki EURO bugün 18 TL’yi geçmiş durumda anlaşmadaki EURO kur karşılığı 6 lira 40 kuruş.’’  Yani EURO kurunu 6,4. TL’ye sabitlemişlerdi ve bu rakam değişmedi. Bu nedenle hiçbir firma yurtdışından gelmesi gereken ilacı getirmiyor. Böyle olunca ilaç yokluğunun nedeni bu duruma dayanmış oluyor. İlaca yapılan zam biz eczanelere değil ilaç depolarına yarıyor. Mesela bir ilaç 160 lira iken %40 zamla 200 TL’nin üzerine çıktığı zaman ilaç deposu buradan para kazanıyor, eczacı para kaybediyor böyle bir sistem, böyle bir ters orantı olabilir mi? çünkü ilacın fiyatı 200TL’nin üzerine çıktığı için ilacın karlılığı %13’e düşüyor. Hâlbuki ilacın fiyatı 200TL’nin altında kalsaydı eczanenin bu ilaçtan karı %17 olacaktı. Böyle içinden çıkılmaz bir durum var. Bu durumun düzeltilmesini, sabit bir karlılık oranımızın olmasını, İlaç EURO kurunun güncellenmesini istiyoruz. Eğer bu saydıklarımız düzeltilmezse hizmet veremeyeceğimizi anlatmak istiyoruz. Son aşama eylemin Ağustos sonu, Eylül başı olabileceğini tahmin ediyorum. Umarım ilgili yetkililer eczanelerin bu makul ve anlaşılabilir isteklerini kabul ederler.  Bu taleplerimiz dikkate alınmazsa Eylül’ün 15’inden sonra eczanelerimizi kapatmaya gidebiliriz. 54 Eczacı Odası 27.400 Eczacının temsilcisi olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya eczacıların sorunu ve dertleri anlatıldı. Sağlık Bakanı ‘da 2, 3 madde ile bir duyuruya çıktı. Ama bizim acil çözüm beklediğimiz konular bunlar değildi. Umarım sorunlarımıza çözüm bulunur. Eczacılar olarak bakan randevusunu aldık ve görüşmemizi yaptık. Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğiz ve dertlerimizi Cumhurbaşkanına da anlatacağız. Eylem sürecinde Eczacılar Odası olarak her ilde basın açıklamaları yapacağız. Biz eczacılar olarak halkın mağdur olmasını istemiyoruz. Biz vatandaşlarımıza 7/24 hizmet ediyoruz’’ dedi.

Ogün İnal