Hava kirliliğinin açıklandığı rapora göre Çanakkale hava kirliliği konusunda şanslı illerden biri oldu.

RAPORA GÖRE DÜNYA ÇAPINDA SADECE 222 ŞEHRİN HAVASI TEMİZ HAVA KRİTERLERİNE UYUYOR
Metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM2.5) yoğunluğu ölçümlerini esas alarak dünyadaki hava kirliliğini ölçen İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir merakla beklenen 2021 Hava Kirlilik oranlarını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geçen yıl güncellenen hava kirliliği eşik değerlerini kullanan rapora göre dünya çapında 6 bin 475 şehirden yalnızca 222'si 2021'de temiz hava soludu. Şehirlerin yüzde 97'sinde bu eşik değerler aşılarak kirli hava soludu. Yıllık 7 milyona yakın ölümle ilişkilendirilen hava kirliliği günümüzün en büyük çevresel sağlık tehdidi haline gelirken, raporda verilen veriler ölümlerin daha da artacağı yönünde.

AVRUPA’NIN EN KİRLİ HAVASINA SAHİP 7. ÜLKESİYİZ
Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 şehrin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre  Türkiye'de hava kirliliği 2021'de yıl boyunca WHO kılavuz değerlerinin 3 ila 5 katı üzerindeydi. Türkiye'de PM2.5 yoğunluğu 2021 yılında ortalama 20 µg/m olarak ölçüldü.   Türkiye, bu oranla Avrupa bölgesindeki 42 ülke arasında havası en kirli 7'inci ülke oldu.

TÜRKİYE’DE HAVASI EN TEMİZ 4. İL ÇANAKKALE OLDU
Temiz hava kriterlerine göre yapılan ölçümlerin raporlanmasının ardından Türkiye’nin havası en kirli Iğdır’ın ardından Türkiye’de havası en kirli Düzce, Erzurum, Konya, Erzincan, Elbistan, Kayseri, Amasya, Çorum ve Bursa takip etti.  Türkiye’nin en temiz havasına sahip kentleri arasında ise Çanakkale’de yerini aldı.   Rapora göre Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli   Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu.

KİRLİ HAVA ERKEN ÖLDÜRÜYOR
hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.  PM 2 nokta 5 olarak ifade edilen havanın içerisinde bulunan ince parçacıklı madde kirliliği, astım, felç, kalp ve akciğer hastalıklarına sebep olabiliyor ve her yıl milyonlarca insanın erken ölmesine sebep oluyor.

Ogün İnal