ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BARINMA SORUNU YAŞIYOR
Çanakkale Belediye meclisinin Eylül atı son meclis oturumunda İyi Parti Belediye Meclisli Grup Başkanvekili Burak Kunt 2022-2023 akademik yılı için ÇOMÜ’ ye eğitim görmeye gelecek olan Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu meclis gündemine taşıdı. Yurt yatak sayılarının yetersiz olması kiralık evler ile ilgilide çok yüksek kira fiyatları nedeni ile üniversite öğrencilerinin ciddi barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek “Çanakkale’nin de öğrenciler için yeri ayrıdır. Fakat her kalemde olduğu gibi kiralarla gelen zamlardan sonra insanlar, evlatlarını okutmaya göndermekte zorlanıyor. Öğrenciler, Çanakkale’de kalabilmenin alternatif yollarını arıyorlar. Yurtlar da yetersiz olunca işin içinden çıkılmaz bir hal almış durumda. Bu bizim de sizin de suçunuz değil. Sayın başkan, bir grup vatandaşımızın da fikriyle, belediyemizin boş arsalarına, ‘yap, işlet, devret’ veya çeşitli girişim modelleri ile yurt binaları yapabilir miyiz? Bu bir belediyenin asli görevi olmamakla birlikte, böyle bir proje, öğrenci kardeşlerimiz için ileriki dönemlerde bir çözüm olabilir mi? Atam kreşlerin uyguladığımız gibi ihtiyaç sahiplerine yönelik böyle bir çözüm üretebilir miyiz? Açıkçası elde veri olmadığı için, çok ham bir veri olduğu için bu projenin fizibilitesini yapabilmemiz mümkün değil fakat meclis gündeminde hep birlikte tartışalım ve eksik yanlarını beraber görüşelim diye dile getirmek istedik” dedi.
KEMOTERAPİ TEDAVİSİ GÖRENLER İÇİN MİSAFİRANE
İyi Parti Belediye Meclisli Grup Başkanvekili Burak Kunt’un konuşmasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı konuşmada “Belediyeler maalesef yurt üretemiyor ama ‘yap, işlet, devretme’ işlet yani devredip ne yapacağım… Hatta şimdi bir yurt binası vardı onu yurt olarak değil misafirhane olarak kullanacağız. Hatta onun bir bölümünü kanser hastalarının kemoterapi, radyoterapi süreçlerinde merkezde değil ilçelerde olan insanlar var. Onların barınması için de ayırabiliriz, öyle bir sözümüz vardı. O tedavi sürecinde orada barınsın. Çünkü mesela her gün Yenice’den geliyorsa gel-git her gün çok zor oluyor. Ama ben yurt yapmak istiyorum, arsam yok diyenlere de bir arsa sağlama noktasında hastaneler için dediğimiz gibi inceleyebiliriz. ‘Yap-işlet’ aklımıza gelmemişti açıkçası” dedi.
BASKICI, MÜDAHALECİ ŞİDDET ANLAYIŞDAN HEPİMİZ ETKİLENİYORUZ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan sonda söz alan CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Erdal Gezen gündemi değerlendirdi. İlk olarak Türkiye’deki şiddet olaylarını değerlendiren Gezen
“21. yüzyılda bizler insanın en temel hakkı olan yaşam hakkını savunmak zorunda kaldığımızı üzüntüyle dile getiriyoruz. Ülkemizde yaşadığımız şiddet tabloları çok ağır, günümüzün her saatinde belli örneklerini çevremizde görüyoruz. Siyasi iktidarın çözümsüz, basiretsiz politikaları da bu şiddet tablolarının oluşumuna neden oluyor. Ülkemizin dört bir yanında kadınlarımız katlediliyor. 2022 yılının ilk 6 ayı, yanılmıyorsam çünkü bu verileri sağlıklı elde edemiyoruz, 139 kadın yaşamdan koparıldı. Bunun daha da artmış olabileceğini tabii ki düşünüyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması bu iktidar tarafından. Bir basında, gazetede ya da haber ajansında çocuğa şiddete ve istismarın olmadığı bir gün geçirmiyoruz maalesef. Ülkemizde barış iklimini bozacak adaletsizlikleri o kadar çok yaşıyoruz ki Maalesef sosyal medyada hükümeti eleştirdiği için genç, yaşlı, emekli demeksizin tüm yurttaşlarımız gözaltına alınıyor, yargıya sevk ediliyor. Gerici toplumun baskıcı nedeniyle sanatçılarımızın konserleri iptal ediliyor. Gençlik festivalleri yasaklanıyor. Çünkü siyasi iktidar, sanattan, sanatçıdan korkuyor. Bu iptaller ile kendi yandaşına güven mesajı vermeye çalışıyor. Yurttaşlarımız her geçen gün artan ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetin her türlüsünü yaşamaya devam ediyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sabah, elektriğe ve doğalgaza gelen fahiş zam dahi bir ekonomik şiddettir günümüzde. 30 Ağustos Günü, özel sektör öğretmenleri sendikasının, öğretmenlere dayatılan sefalet ücretine ve güvencesizliğine karşı Ankara buluşmalarında haklarını sadece barışçıl bir şekilde ifade etmek istediği basın toplantısında kolluk güçlerinin orantısız gücüne maalesef maruz kalmışlardır. Bu da fiziksel şiddettir. Hak arayan, bunu ifade etmek isteyen öğretmenlere, çapulcu tanımlaması ise psikolojik bir şiddettir. Bu baskıcı, müdahaleci şiddet anlayışında en çok yoksullaşan vatandaşlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız, emeklilerimiz… Hepimiz etkileniyoruz” ifadelerine yer verdi.
OKULLAR AÇILACAK AMA OKUL SORUNU AŞILAMADI
12 Eylül’de Başlayacak olan 2022-2023 eğitim öğretim yılı öncesinde elindeki veriler ile bir değerlendirmede eğitim için yapan Gezen, “Çanakkale kent merkezimizde de 25 bin 303 öğrenci var diye bir veri aldım, doğru veya yanlış bu düzeltilebilir ve kentimizde de 2 bin 194 öğretmenimiz eğitim-öğretim yılında dersliklerinde çocuklarıyla buluşacak. Tabii kent merkezimizde geçen sene yaşanan bazı sıkıntılarımızın hala devam ettiğini görüyoruz. Depreme dayanıksız diyerek yıkılan ve bir türlü bitirilemeyen ya da inşasına hiç başlanamayan okullarımız hala mevcut. Gazi Ortaokulu, İbn-i Sina Kepez Nedime Hanım Mesleki Teknik Anadolu liseleri gibi… Okul sorunu aşılamamış görünüyor. Bu şekilde okula başlıyoruz. Cumhuriyet Ortaokulu gibi sabahçı ve öğlenci diye ayrılan, iki ayrı eğitim veren okullarımız var. 40 ve üzeri dersliklerde eğitim verecek okullarımız var. Bu tür eğitimlerin kentimizde öğretme ve öğrenme açısından başarısızlığı beraberinde getireceğini hepimiz biliyoruz. Öğrencilerimizin başarı oranı, kentimizdeki okullarda, devlet okullarında maalesef düşmektedir. En başarılı öğrencilerin tercih ettiği, Çanakkale Fen Lisesi, 2010 yılında 0.74 başarı yüzdesi ile öğrenci kabul ederken, 2022’de bu yüzdelik dilim, 2.44’e ulaşmış durumda. Yani öğrencilerimizin başarı grafiği düşerken, okullarımızın eski yüksek başarı standardına ulaşamadıklarını ve bu başarı bareminin okullar tarafından aşağıya indirilerek, öğrenci kabul edildiğini maalesef görmekteyiz. Daha önceki yıllarda liseye geçiş sınavından tam puan alan öğrencilerimizin başarısıyla gururlanmışken, 2021-2022 yıllarında bu başarıyı gösteren öğrencinin maalesef Çanakkale’de olmadığını üzülerek öğrenmiş durumdayız. Tüm bu durumları biz burada nasıl konuşuyor ve değerlendiriyorsak, evlat sahibi olan anneler-babalar, iyi bir eğitim alma açısından devlet okullarındaki bu başarısızı durumu gördükten sonra tüm imkânsızlıklarına rağmen, yaşamsal ihtiyaçlarını bir kenara bırakarak, tonlarca çanta dolusu para ile özel okullara gitmek zorunda kalmaktadırlar ki şu an Çanakkale’de özel okul sayısının 10 olduğunu biliyorum. Özellikle ücretsiz ve kamusal olması gereken eğitimin şu an piyasalaşmış olması bizim için son derece üzüntü verici bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal yapı içerisinde eğitim en önemli yerdedir. Velilerin en çok istediği hususlar, özellikle söylüyorum, kırtasiyeye gelen zamlardır. Kırtasiyenin KDV oranı yüzde 8-18’dir. Bunun yüzde 1’e düşmesini istiyorlar” şeklinde konuştu.
HİZMET GRUPLARININ 122 MİLYONLUK EK BÜTÇE TALEBİ KABUL EDİLDİ
Konuşmaların ardından son günden maddelerinin görüşülmesine geçildi. Çanakkale Hizmet Grupları Anonim Şirketi’nin 1 Ağustos 2022’de yapılan genel kurul toplantısında alınan kararlar gereği ile günün ekonomik koşulları ve mevcut enflasyon oranlarının beklentinin çok üzerinde olması nedeniyle şirket sermayesinin yetersiz kalmasından dolayı sermayesinin 3 milyon TL’den, 6 milyon TL’ye çıkarılmasını talep etti. Talep yapılan oylamanın ardından Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. 2022 yılında personel giderlerindeki artış, fiyat farkları ve asgari ücretteki beklenmedik artışlar dolayısıyla ödeneklerin belirli bir oranda yetersiz kaldığı belirtildi. Çanakkale Hizmet Grupları A.Ş.’nin, 122 milyon 714 bin TL’lik ek bütçe artış talebi oy birliği ile onaylandı. Resmi Gazete’de yayımlanan 2022 yılı merkezi eğitim bütçe kanunu kapsamında, ek bütçe ile 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi itfaiye ve zabıt hizmetlerine bağlı fiilen çalışan personelinin mesai ücreti 482 TL’den, aylık 780 TL olarak belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi. Öte yandan, Halk Bahçesi’nin kuzeyinde bulunan Ziveriye Sokak’taki 19 adalı riskli 4 parselin yıkılmasının ardından yapılacak olan yeni plandaki değişiklik İmar komisyonu tarafından oy birliği tarafından kabul edilmesinin ardından, mecliste yapılan oylama ile de kabul edildi. 10. gündem maddesi; Güzelyalı Köyü İzmir Caddesi üzerinde yer alan 156 ada, 11 parselde Nazım ve Uygulama İmar Planı değişiklik teklifi ise mecliste yapılan oylamada 17 red, 3 çekimser oy çokluğuyla reddedildi. Oylamanın ardından, 6 Ekim 2022’de saat 17.00’de Çanakkale Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı’nın yapılması kararlaştırıldı.
Ogün İnal