1 Eylül’de Türkiye’nin her yerinde yeni adli yılın açılışı düzenlenen törenler ile kutlanmıştı, Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanında düzenlenen adli yıl açılış töreninde Çanakkale Baro Başkanı Soner Aydın, konuşmasında yargının, avukatların sorunlarını masaya yatırmış CMK ücret tarifesinin iyileştirilmemesi durumunda eylemlere başlayacaklarını ifade etmişti.
EYLEMSELLİK SÜRECİ ADLİ YIL AÇILIŞINDA İFADE ETMİŞTİ
1 Eylül’de gerçekleşen adli yıl açılışında avukatların sorunlarının çözülmesi ve en önemlisi de CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi konusunda yaptıkları uyarıların dikkate alınmaması durumda eylem sürecine başlayacakları ifade edilmiş Adli yıl açılış töreninde konuşma yapan Çanakkale Baro Başkanı Soner Aydın,” Barolar Birliğinde 5 Haziran’da toplantı yapıp bir çalışma programı oluşturduk. Ancak Çanakkale Barosu olarak, bu rakamlarla bu hizmetlerin sürdürülmesinin mümkün olmadığını ve konunun aciliyetini 1 Temmuz 2022’de tüm Türkiye’ye ilan ettik. Ardımızdan da birçok baro 7-8 Temmuz’da çeşitli mekanizmalarla tepkilerini ortaya koydular. 23 Temmuz’da ise ortalama %240’lık artış istemimizi Adalet ve Maliye Bakanlıklarına iletmek üzere, 81 Baro ortak açıklama yaptık. Ve ekledik: 1 Eylül’e kadar sorun çözülmezse tek vücut olarak eylemlere başlayacağız. Gelinen noktada; Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, en geç 3 Eylül’de yeni AAÜT’nin ortalama %160 artışla çıkarılacağı bilgisi bizlere ulaştı. Ancak, ağırlıklı olarak genç meslektaşlarımızın, ama sonuçta hepimizin asıl canını yakan CMK ücretleri konusunda Maliye Bakanlığından maalesef aynı sağduyulu yaklaşımı göremedik. Adeta görüşmekten çekinir tavırla, taleplerimizi dosya üzerinden alma yolunu tercih ettiler ama şu tarihe kadar tarafımıza net bir dönüş te olmadı. Tahminlerimize göre düşünülen sadece %60-70’lik bir artış; o da 1 Ocak 2023’ten başlamak kaydıyla. Bir kere bu rakamlar 2022’nin kaybını bile telafi etmekten çok uzaktır. Üstelik 2023’te de enflasyonun kolay kolay düşmeyeceği anlaşıldığından, CMK ücretleri konusunda diyalog yolunun sonuç vermeyeceği şimdiden gözüküyor. Bu sebeple değerli meslektaşlarım, öncelikle artık eziyet hatta hakaret haline gelen bu rakamlara karşı haklarımızı almak üzere 5 Eylül’den itibaren sahaya inmeye, önce uyarı toplantıları, giderek, hizmeti yavaşlatma ve tamamen durdurma, duruşmalara girmeme, büyük avukat mitingi gibi eylemsel tavırlar almaya mecbur bırakılıyoruz” ifadelerine yer vermişti.
BU ÜCRETLER İLE BU HİZMETLER YÜRÜTÜLEMEZ
Avukatlar, CMK gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde müdafi ve vekillere, soruşturma evresinde takip edilen işler için 649 lira, sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler için bin 11 lira, asliye ceza mahkemeleri ile çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 465 lira, ağır ceza mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için bin 997 lira ödendiğini, icra ceza ve fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile infaz hâkimliklerinde takip edilen davalar için bin 113 lira, bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için bin 997 lira ve Yargıtay'da görülen duruşmalı davalar için de 2 bin 248 lira ödendiğini ifade etmişlerdi. Son oluşan ekonomik koşullarda, avukatlar için mevcut CMK Tarifesi'yle zorunlu müdafilik hizmetlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı belirtilmişti.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TOPLANTISINDAN EYLEM KARARI ALDI
Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı’nda 81 baronun ortak kararı ile CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi talebi ile eylem kararı alındı. 13 Eylül Salı günü tüm illerde CMK görevlendirmelerinin yavaşlatılacak.20 Eylül Salı günü tüm illerde CMK görevlendirmelerinin bir gün süreyle durdurulacak. 27 Eylül Salı gününden itibaren tüm illeride CMK görevlendirmelerinin üç gün süreyle durdurulacak. Eğer sonuç alınamazsa, CMK görevlendirmelerinin süresiz olarak durdurulacak. Şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler eylemlerden hariç tutulacak.
Enishan Keskin