Lâpseki’nin şeftalisi için ihracat yapılamayınca üretici zor duruma düştü. Yaklaşık 35 bin 600 dekar alanda, yılda ortalama 120 bin ton üretim hacmine sahip coğrafi işaret tescilli Lâpseki Şeftalisi için ihracat yapılamayınca üreticisi zor duruma düştü. Dalından-fabrikaya şekliyle kilosu 1,5 liraya kadar düşen şeftali, meyve suyu olmak üzere yola çıkacak.

Erkenci, orta ve geçici olmak üzere 3 dönemde yetiştirilen şeftali, lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi görüyor. Mevsimdeki duruma göre haziran başı ve ortasında 3 milyon civarında ağaçtan toplanmaya başlanan ürün, eylül sonuna kadar hasat edilirken,  geçtiğimiz yıllarda üretilen ürünün yarısından fazlası Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere gönderiliyordu.
Dünyada yaşanan gelişmeler ve ekonomik kriz bu sene şeftaliyi dalında vurdu. Yaklaşık 35 bin 600 dekar alanda, yılda ortalama 120 bin ton üretim hacmine sahip coğrafi işaret tescilli Lâpseki Şeftalisi, ihracatta karşılık bulamadı.
İç pazarda da artan maliyetlere sebebiyle yetiştiği arazi ile aynı değeri göremeyen şeftali içine konulan kasası kadar para etmedi. Üreticinin 2 liradan meyve suyu için fabrikaya verdiği ürünü, ilçe marketlerinde 10 liranın da üstünde bedellere satılıyor. Meyve suyu şirketleri alım merkezi önünde adeta kuyruklar oluşuyor ve bu görüntüler çiftçiler tarafından büyük tepkiler topladı. Kötü bir yıl geçiren çiftçiler tepki gösterse de bu sezonu zararla kapatmış oldular. Birçok kişi ürününü dalında bırakıp çürütürken, bazı çiftçiler de dalında ve dip şeftalilerini 2 liradan meyve suyu fabrikalarına verdi.
Hasan Sami Er