Düğün sezonunun yoğun geçmesiyle birlikte kuyumculara altın takı almak için hücum eden vatandaşlar, altın fiyatlarının yüksekliği karşısında çeyrek altın takmaktan ziyade, gram altın ve alternatif seçeneklerine yönelmek zorunda kaldılar.
Yaz sezonunda ortalama bin 700 lira civarında çeyrek altının satıldığını söyleyen kuyumcu Sedat Algönül, “Şimdi bir gramlar var. Ortalama bin lira. Onu daha çok satıyoruz. Bir de onun alternatifi 0,50 gram var. 500 lira gibi. Onunda alternatifi 250 lira 0,25 gram var. Daha çok gram altın tarzında 0,25, 0,50 ve bir gram olarak, çeyrek altından daha fazla onları sattık” diyerek açıklamalarda bulundu.
Uzun vadede altının kazanç olduğunu söyleyen Algönül, “Şu an altının onsuna baktıklarında Kapalı Çarşı’da 1725 liraya geldi. Altının onsunda bir sıkıntı yok. Altının fiyatlanmasına tek sebep doların 18 lira ve üstünde olması. Altının gidişatında genelde ons bazında bir yükselme yok. Şuan altının gramı bin lira üzerinde, bin 23 lira gibi gözüküyor. En fazla bin 30-37’ye çıktı. Bin lira ile bin 30 lira arasında bu yazı geçirdik. Ben genelde altının buralarda dolacağını, bin liranın altına inmeyeceğini, bin lirayla bin 30, en yüksek bin 50 lira arasında seyredeceğini düşünüyorum. Her zaman güvenli liman yatırımı, altındır. Altını aldığınızda hemen ertesi gün kazanç yok. Alırsanız orta ve uzun vadede bir kazanç olur. Altın alan, saklayan aldanmaz. Zaten Türkiye'de üç tane yatırım var. Ya altına yükleneceksiniz veya döviz alacaksınız ya da faize yatıracaksınız. Üç tane yatırım aracı var. Ya da bunları ev, arsa ve araba alırken, alırken alıp satacaksınız. Türkiye’de bu şekilde oluyor” şeklinde konuştu.
Sedat Algönül, “Enflasyon da olsa evlenmeden olmuyor. Daha evvelki kayıtlarıma göre senede Türkiye çapında 500 bin civarında düğün oluyor. Bu sene çeyrek biraz pahalı olduğu için ortalama bin 700 lira, bin 650 lira ve bin 730 lira civarında satıldı. Şimdi bir gramlar var. Ortalama bin lira. Onu daha çok satıyoruz. Bir de onun alternatifi 0,50 gram var, 500 lira gibi. Onun da alternatifi 250 lira. 0,25 gram var. Daha çok gram tarzında 0,25, 0,50 ve bir gram olarak, çeyrek altından daha fazla onları sattık. Bazı insanlarda şu da var. Ona daha evvel oğlunun ve kızının düğününde çeyrek takılmış. Bu bir emanet diyor. Çeyrek alıyor. Bin 700 lira pahalı da gelse almak zorunda hissediyor. Borç ödemek olarak görüyor bunu. O şekilde işlerimiz oluyor. Ama şimdi okullar açıldı. Bizim işler yüzde 50 bitti. Biraz daha düğünler devam eder. Eylül, ekim sonuna kadar diyelim. Kasım deyince, düğün sezonu fiilen bitmiş olur” dedi.
Evlenen çiftlere fazla takı takılmasının daha çok kırsal kesimde devam ettiğini belirten Algönül, “Ama şehirli genç kızlarımız evlenirken 22 ayar bilezikleri pek almak istemiyorlar. Ama anneleri öyle gördüğü için alıyor. ‘Alın ama takmayacağım’ diyor. Anneler de düğünde ‘kızımıza bir bilezik, hediye takıldı densin’ diye, kızları istemese de alıyorlar. Kızlara da ‘bunlar duracak’ diyor. ‘Yarın biz bir şey aldığımızda’ ki bu genelde ev ve araba oluyor ‘Bunları satarız’ diyorlar. O yüzden tasarrufa dayalı çeyrek altın ve bilezik alıyorlar. Genelde yeni evlenmiş çalışan çiftlerden şehirde oturanlarda genelde fazla bir altın merakı görmüyorum. Ama kırsal kesim gençlerinin bu merakı devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Şenay Azman