Fiyatlara zam yansımayacak
Süte gelen son yüzde 20’lik zammın ardından, süt ve süt ürünlerinde fiyat artışının yaşanacağını dile getiren esnaf ramazan ayı içerisinde fiyatlarda değişiklik yapmayacaklarını dile getirdi.  Ramazan hareketliliğinin başladığını dile getiren esnaf satışlardan memnun olduğunu dile getirirken, en çok fiyat artışının hurmada yaşandığı ifade edildi.  Geçtiğimiz sene 50 TL’ye satılan Kudüs hurması bu sene ramazan sofralarına 75 TL etiketi ile girecek.
Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarını süsleyecek birbirinden çeşitli ürünler arasında en çok fiyat artışı hurmada yaşandı. Geçtiğimiz sene 50 TL’ye satılan Kudüs hurması bu sene ramazan sofralarına 75 TL etiketi ile girecek. Süte gelen son yüzde 20’lik zammın ardından, süt ve süt ürünlerinde fiyat artışının yaşanacağını dile getiren esnaf ramazan ayı içerisinde fiyatlarda değişiklik yapmayacaklarını dile getirdi. 
FİYATLAR DÜŞÜYOR
Kırmızı mercimek, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve toz şeker fiyatında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 48 ile en fazla sivri biberde meydana geldi. Sivri biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 35,5 ile yeşil soğan, yüzde 20,3 ile patlıcan, yüzde 19,3 ile salatalık, yüzde 16,3 ile ıspanak ve yüzde 14,8 ile kabak izledi.
“SATIŞLARIMIZ HAREKETLİ”
Süte gelen zammın peynir fiyatlarında artışa neden olacağını dile getiren Esnaf Murat Aşık, “Satışlarımız gayet hareketli ancak 1 Mayıs itibari ile süt fiyatlarında yüzde 20’lik bir fiyat artışı oldu.  Bu zaman içerisinde süt ve süt ürünlerinde fiyat artışı olarak kendini gösterecektir.  Şu anda orta kalite bir peynir 25-35 TL arasında değişiyor. Geçtiğimiz seneye oranla ciddi bir fiyat değişikliği var. Tabi ki tamamen süt ile alakalı” dedi.
“HERKES SAHUR VE İFTAR SOFRASINDA HURMA GÖRMEK İSTİYOR”
 Geçen  Ramazan ayında 75 TL etiketi ile sattığı hurmayı bu sene 100 TL olduğu için getiremediğini  ifade eden Aktar Kamuran Burcu, “En iyi hurma Kudüs hurmasıdır. Ben çok fazla hurma getirmedim,  27 TL’den 75 TL’ye kadar hurma getirdik. Daha pahalısını satamayacağımız için getirmedim. Müşterilerime yok dememek için getiriyorum. Geçen sene 75 TL’ye sattığım daha büyük boy hurmalar bu 100 TL’den aşağı satılamayacağı için bu sene geçen senekinden biraz daha uygun fiyatlı aldığım hurmalardan getirdim.   Hatta tezgâha koymaya bile çekindim. Fiyatlar oldukça yüksek, aynı hurmayı geçen sene 50 TL olarak satıyordum. Sonuçta ramazan ayı içerisindeyiz, hurma geleneklerimiz arasında yer alıyor. Herkes sahur ve iftar sofrasında hurma görmek istiyor. Misafir ağırlamak için iftar sofrası kurduğunuzda hurma olmazsa olmaz. O yüzden insanlar az olsa muhakkak hurma satın alıyor” dedi.
“RAMAZAN AYI BOYUNCA FİYATLARDA DEĞİŞİKLİK YAPMAYACAĞIZ”
 Satışların hareketlendiğini ifade eden esnaf Nilüfer Mair peynir fiyatlarında değişikliği Ramazan ayı boyunca fiyatlara yansıtmayacaklarını söyleyerek,  “Satışlarımız bugünden itibaren hareketlendi, Ramazan ayının başladığını hissettik. 16 TL’den zeytin fiyatlarımız başlıyor. Tabii biz kendi yöremizin ürünlerini sattığımız için diğer illere oranla tabi ki daha uygun fiyatlara zeytin satabiliyoruz. Aynı zeytin büyük illerde daha yüksek fiyatlara satılıyor.  Peynirlerimiz de 18 TL’den başlıyor. Süte zam geldi ama şu anda süt fiyatlarına gelen zamları ürünlerimize yansıtmadık.  Ramazan boyunca da yansıtmayı düşünmüyoruz. Yumurta da yine yöremizin ürünü olduğu için zam görmedi. Biz geçtiğimiz seneye oranla fiyatlarımız da çok değişiklik yapmadık.  Ramazan satışlarımız da başlamışken müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Tabi şu var, önceden iki kilo peynir alan müşteri şimdi gramla alıyor, az az alıyor ama alıyor. Sonuçta gıda bu, almadan olmaz. Ayrıca ramazan ayı içerisinde sahura kalkanlar, daha hafif bir şeyler yemek isteyecek Süt ve süt ürünleri, yumurta, zeytin, peynir sahurların vazgeçilmezi” dedi.

Dilek Akşen